"Валиумният изнасилвач" се представил за Йохан Ван Дам, бил с палка своя жертва (Обзор)

23.01.2020 09:05 Светлана Йорданова
Нидерландецът молеше да го пуснат, но Софийският градски съд отказа и потвърди решение за ареста му на СРС от 16 януари

Обвиненият за 2 брутални изнасилвания на жени в София нидерландец Йохан Стелингверф се представил на първата си жертва с името Йохан Ван Дам.

Той се запознал с Дж. Пап в Будапеща на 7 октомври 2019 г. и след кратък флирт я поканил в България. Преди да пристигне в София, Пап поддържала връзка с него по интернет. Според показанията й Йохан не скрил, че иска по-разкрепостени отношения, но тя го предупредила, че е против садистичния и групов секс.

Доверила му се, омагьосана от чара му, без да подозира, че е осъждан за изнасилване в родината си и че е известен в медиите там с прозвището Валиумния изнасилвач.

В апартамент под наем на столичната ул. “Одрин” на 24 октомври м.г. унгарката била подложена на серия гаври, стана ясно в Софийския градски съд (СГС) в сряда. Йохан й дал алкохол и опиати и тя изпаднала в безпомощно състояние. Започнал да прави секс с нея без да обръща внимание на виковете й да спре.

Според съда Йохан е удрял жената с електрошокова палка, поливал я с узо, а тя повръщала. Щипал я и я рязал по гърдите. Нанесъл й удар с юмрук в слепоочието и в резултат в момента тя не виждала добре с едното око.

На моменти при изнасилването дори изпадала в безсъзнание. Според СГС по делото има данни, въз основа на които Стелингверф може да получи още 2 обвинения - за блудство и за полов акт с насилие.

Преди да бъде задържан заради гаврата с унгарката, нидерландецът попадна в ареста по жалба на 32-годишна столичанка, пак за брутално изнасилване. В началото на януари съдът го пусна под домашен арест с мотива, че няма информация да е осъждан и издирван в чужбина и няма риск да извърши друго престъпление.

По делото на унгарката обаче вече са приложени 2 справки от Европейската информационна система. Според тях Стелингверф е осъден в родината си през 2010 г. на 5 г. и 8 месеца за 2 изнасилвания и още 1 сексуално посегателство, но вече е реабилитиран.

В Малта е обвинен за измама и изнасилване на жена, с която също е имал интимна връзка. Делото е в съда, но още не е приключило.
Малтийските магистрати пуснали Йохан да се върне с баща си в Нидерландия при условие, че ще се явява на заседанията им. Арестът на Йохан у нас попречил делото в Малта да продължи.

Дж. Пап подала сигнал близо месец след изнасилването, тъй като била в шок, обикаляла лекари и първо се обърнала към унгарската полиция. Жалбата й от 27 ноември е пратена по мейл до МВР у нас.

Йохан излъгал унгарката не само за името, но и за националността си. Казал, че е от Дания. Той е разкрит след сравнение на снимки.
Съдебно-психиатрична експертиза на унгарката показала, че тя не е склонна към симулиране или преекспониране на фактите.

Магистратите отказаха да пуснат Стелингверф под домашен арест, тъй като престъпленията, за които е обвинен, са извършени в апартамента му и няма гаранция, че подобно посегателство няма да се повтори.

38-годишния Йохан за пореден път заяви, че не е извършил престъпление и се оплака от насилие в ареста. “Очите ми бяха подути и сини от ежедневния бой. Страдах и след като миналата седмица ме върнаха в ареста. Виках за помощ и милост. От посолството ме посетиха и се опитаха да облекчат положението ми.  Ако ме пуснете, няма да избягам и да излъжа доверието ви”, увери той.

Молбите му не трогнаха съда. Стелингверф бе посъветван в съдебната зала, ако е бил бит, докато е бил задържан, да подаде жалба, за да започне разследване. Според съдиите обаче до момента такива доказателства по делото няма. 

Според защитата в случая с унгарката ставало дума "за сантиментална връзка с всички екстри, но нищо повече". Повторният арест пък бил предприет, защото нидерландецът станал "медийно известен" у нас. Магистратите обаче напомниха, че посегателството спрямо унгарката и жалбата й са подадени много преди за чужденеца да се разчуе у нас.  

Според един от адвокатите нидерландецът е в страната ни от 3-4 г.,  има туристическа фирма за пътешествия с мотоциклети из България и Сърбия и пътувал много. На 3 януари т.г. районната прокуратура му наложила забрана да напуска страната.

Други от От страната и света

Археолозите откриха втора статуя в Хераклея Синтика (Видео)

Откриха втора статуя в големия канал на Хераклея Синтика.  Археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН) се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в канала

Главчев: България няма отношение към производството и преминаването на гърмящите пейджъри

България няма никакво отношение към производството и преминаването на пейджърите, взривени в Ливан и Сирия. Това каза служебният премиер Димитър Главчев

Ямбол взема 324 хил. лв. заем за проектиране на нов социален комплекс

Поемане на кратосрочен общински дълг от 324 хил. лева одобриха единодушно общинските съветници в Болярово на заседанието си днес. Кредитът ще бъде използван за проектиране на нов социален комплекс в

Мартин Димитров: МФ и Агенция "Митници" пряко се договарят за митническо оборудване, вместо с обществена поръчка

МФ и Агенция "Митници" пряко се договарят за митническо оборудване, вместо с обществена поръчка. Това може да причини отлагане на приемането ни по суша в Шенген

Производствените цени в Германия спадат, но по-малко от очакваното през август

В Германия цените, на които производителите предлагат своята продукция, са се понижили през август с 0,8 на сто на годишна база, което е по-бавно от очакваното

>