Емил Димитров: ТЕЦ "Бобов дол" да преустанови изгарянето на отпадъци

23.01.2020 18:25
ТЕЦ "Бобов дол" Снимка: Архив

ТЕЦ "Бобов дол" да преустанови изгарянето на отпадъци, докато не въведе в ред изискванията от комплексното си разрешително, е разпоредил министърът на околната среда и водите Емил Димитров, предаде БТА.

Това той каза след срещата, която имаше в Министерството на околната среда и водите с представители на рециклиращата индустрия.
Димитров посочи, че преди няколко дни са били в Бобов дол, където са повикани да окажат съдействие на прокуратурата, която извършва проверка там.

Установено е било, че няма превишение на вредните емисии и не са горени опасни продукти. При направени прегледи на видеосистемата на прдприятието обаче е констатирано, че са горени отпадъци, въпреки че министър Димитров ги е помолил да не го правят, докато не изпълнят всички изисквания, както са според комплексното разрешително, посочи той.

Тази констатация е потвърдена и от изпратената днес по разпореждане на министър Димитров комисия.

В най-бърз порядък съм помолил да се изпрати принудителна административна мярка заводът да преустанови изгарянето на отпадъци, каза Емил Димитров и допълни, че отпадъци ще се горят там едва когато се въведат всички изисквания по комплексното разрешително.

Контролът на вноса на отпадъци да се извършва по механизма, по който се контролира движението на рискови акцизни стоки, отбеляза министърът на околната среда и водите Емил Димитров след среща с представители на рециклиращия сектор.

Взаимстваме механизма от контрола върху рисковите стоки, който Националната агенция по приходите /НАП/ въведе - ще има гранични пунктове, през които ще минават стоките, GPS-и ще проследяват движението, ние ще имаме обратна информация къде и какво се случва, каза Димитров.

Министърът отбеляза още, че ще бъдат въведени няколко кода за рискови стоки, които ще са под особен контрол, за да не се затруднява цялата индустрия. 

Други от От страната и света

По 3 години затвор за близнаците, укрили пребития до смърт Митко в Цалапица

Майката Атанаска: Присъдата е подигравка След година обиколки по съдебните зали близнаците Борислав и Валентин Динкови получиха по 3 години ефективни присъди за участие в укриването на тялото на

Международния валутен фонд: Нужен е единен пазар, за да не изостава възстановяването в Европа

Инфлацията в Европа достигна по-рано от очакваното целевото равнище, но подобрението остава неравномерно в страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа

2,25 млрд. лв. заделени за ремонт и поддръжка на пътища за 4 години (Обзор)

2,25 млрд. лв. ще похарчи пътната агенция в следващите 4 години за поддръжка и ремонт на пътища. Това става ясно от обявена обществена поръчка. С избраните фирми ще се сключат рамкови договори

Държавата купува и оръдия срещу градушките

Ще впръскват сребърен йодид в облаците там, където не могат да се пускат ракети и самолети заради забрана за ползване на въздушното пространство Държавата купува т.нар

Ремонтът в ПАВЕЦ "Чаира" върви по график

Възстановяването на ПАВЕЦ "Чаира" напредва в съответствие с предварително заложения график, съобщават от Министерството на енергетиката. В ход са интензивни ремонтни работи за връщането в

>