Ето как ще харчат 10 млн. лева за култура

23.01.2020 11:21 Радко Паунов
Зам.-кметът Пламен Панов

- Връщат "Пловдив 2019" на старото й място до Джумаята

- Почва ремонт на зала "Лотос" до Младоженческия дом

10 милиона лева са средствата за културни прояви и поддръжка на паметниците в Пловдив т.г. Сумата е голяма и сме включили много мероприятия, твърди зам.-кметът Пламен Панов. Той уточни, че реално средствата са 20 милиона лева, но в тях влизат заплатите и издръжката на музеи, галерии и читалища.
Културният календар, който финансира събитията, е на стойност 2 млн. лева. В него са заложени 36 фестивала. Наред с утвърдените "Сцена на кръстопът", Международен фолклорен фест, Есенни изложби и Празници на Стария град, фигурират и нови пректи. Например на фондация "Отворени изкуства" на Веселина Сариева се дават 12 750 лева за "Пешеходната част на ул. "Отец Паисий". Близо 20 000 отиват за Регионалната занаятчийска камара на ресторантьорката Тони Симидчиева. С тези средства ще прави детски занаяти.
За открити сцени в районите на Пловдив се заделят 25 651 лева, като парите отиват "Макс Арт", за да организират така неречения театър в парка.
Значителни средства според зам.-кмета Пламен Панов има и за опазване на културното наследство. 250 000 лева са отделени за проучванията на могилата Малтепе в Манова. Макар да е извън Пловдив, този обект има потенциял да се превърне в място за туристи от Европа, каза той.
100 000 лева са заложени за изготвяне на технически проект за източната и южната страна на Римския форум. След това ще се търсят пари за реставрация и експониране на антиките. Други 300 000 се отделят за довършване на Одеона, чийто ремонт стана исторически. "С тези два обекта цялата археология ще стане достъпна и видима", казва зам.-кметът.
Той обяви и ремонт за 60 000 лева на фасадата на зала "Лотос" към Младоженческия дом. В нея по времето на соца се правеха кръщенета. Сега тя минава към Природонаучния музей.
150 000 лева са заложени за технически проект на кино "Космос", което трябваше по време на Европейската столица на културата да стане център за изкуство.
Ремонти са предвидени в Стария град на къща "Недкович" и "Ламартин".
Панов дръпна голяма защита и относно съществуването на общинската фондация "Пловдив 2019". "Ще бъда радетел тя да продължи, защото има голям капацитет в организирането на големи мероприятия. Не виждам защо да се закрива и тази позиция ще отстоявам в управителния съвет", каза зам.-кметът. И уточни, че фондацията се връща на стария си адрес до Джумая джамия. В момента все още е в частен тютюнев склад, за който плаща годишен наем 300 000 лева.

Други от Новини

Младеж заби кола в дере в Айтос, пострадаха 15-годишно момиче и мъж на 20 г.

15-годишно момиче и нейният спътник на 20 г. пострадаха при катастрофа в Айтос, причинена от млад шофьор с едва няколко месеца стаж зад волана. По данни на полицията около 23,25 ч

Съдът в Добрич остави в ареста мъж, шофирал след употреба на алкохол и дрога

Състав на Районния съд в Добрич уважи искането на Районната прокуратура за налагане на най-тежката мярка за неотклонение спрямо 27-годишен мъж, привлечен в качеството му на обвиняем за това

Управителят на проверения ресторант: Собствениците са гърци, полицаите не искаха документи

„Бяхме си на работа и дойдоха полицаи на проверка, дори не влязоха в ресторанта. Бяха отвън, всичко беше за 15-20 мин. Нито са искали документи, нито са проверявали персонала, клиентите

Радев към деца сираци: Мечти, воля и усилия - те са гаранция за вашия успех

Иска се увереност, искат се мечти, искат се воля и усилия, защото те са гаранцията за вашия успех. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към близо 100 младежи в неравностойно положение

Задържаха мъж, влязъл в шадравана в центъра на Русе

Мъж бе арестуван в Русе, след като влезе в шадравана в центъра на града. Това видя репортер на БТА. Сигналът, че в шадравана има мъж с неадекватно поведение

>