Поне една година ще е нужна, за да се разработи ваксина срещу новия коронавирус

23.01.2020 10:06

Още сме далече от ваксина срещу новопоявилия се от Китай коронавирус, поне още една година ще е нужна за разработването й. Това каза в интервю за БТА главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Термокамерите на летището в София работят, но дори в САЩ такива камери има само на 4 летища. Песимистично съм настроен, че това може да реши проблема, каза още д-р Кунчев и подчерта, че по-ефективна мярка би било въвеждането на скрининг контрол на изходящите от "огнището" пътници, а не на входящите.

Следва цялото интервю:

Въпрос: Д-р Кунчев, каква е ситуацията с разпространението на новия коронавирус към момента?

Отговор: Далече е от Европа и България, но за да имаме готовност, следим от много близо ситуацията. Това, което се случва сега, много прилича на ситуацията отпреди десетина години, свързана с два други коронавируса - Тежък остър респираторен синдром и Средиземноморски респираторен синдром. И двата бяха коронавирус, и двата бяха възникнали по подобен начин и по подобен начин започна разпространението им. Този факт ни дава по-голяма готовност към това, което може да се очаква и как да се действа.

Вчера имаше аудиоконференция, организирана от Комитета за здравна сигурност към Европейската комисия, в която участваме и ние, като идеята е да се координират действията на всички европейски страни, така че да има еднаквост в действията и своевременен обмен на информация. Огромна част от случаите сега са свързани директно с град Ухан в Китай. Това донякъде облекчава нещата, но започна и международното разпространение на вируса. Нямаме магическа пръчка, с която да ограничим разпространението. Никакви мерки за граничен контрол до момента не са спрели разпространението на никоя епидемия в света, може само да го забавят.

По-ефективна мярка би била въвеждането на скрининг контрол на изходящите от "огнището" пътници, а не на входящите. Ние имаме готовност на летището в София за екипи, които са на разположение 24 часа, имаме и термокамери, но никой не може да гарантира, че такива мерки ще осигурят невнасяне на вируса.

Дори последният случай, който беше потвърден от Центъра за контрол на заболяванията в Атланта, САЩ, е за млад мъж, завръщащ се от Ухан, преминал през всякакви контроли. Това се получи така, защото вирусът е бил в инкубационен период и няма как да бъде разпознат на границата.

Хубавото е, че тъй като сме имали работа с коронавируси, лабораторията в Националния център по заразни и паразитни болести, и в момента може да доказва 4 различни типа коронавируси, разбира се, не нови, защото за този все още няма праймери, но е достатъчно да определим дали става въпрос за коронавирус или не. Когато има подобна клинична картина, може с голяма степен да се твърди, че това е коронавирус.

Въпрос: Какви координирани действия могат да се предприемат?

Отговор: Еднаквите мерки, които могат да се вземат, са навременен обмен на информация, защото това е от ключово значение. Този път китайските власти много бързо действаха и бяха много открити. Още в първите дни от заболяването споделиха цялата информация, пълната генетична секреция на вируса, така че много бързо да могат да се произведат диагностикуми и много по-бързо да започне работа по изобретяването на ваксина. По-рано от една година ваксина не можем да очакваме, но оттук нататък е важно хора, които се връщат от регионите, в които е регистрирана болестта, да бъдат подлагани на медицинско наблюдение, за да може рано да се лекуват и да не представляват опасност за околните.

Въпрос: Как се прекрати преди време разпространението на предишните два опасни коронавируси?

Отговор: Това е много интересен и важен въпрос. Истината е, че тези инфекции проявяват склонност към самоограничаване, което мисля, че ще стане и с този вирус. Да, интересът е голям, всява се донякъде и паника, но истината е, че другите два коронавируса се сомоограничиха с времето. Ключовото в случая е при тези мутации на вируса, ако придобие свойство за лесно пренасяне от човек на човек, тогава вече ще има потенциал за по-бързо разпространение и по-висока заболяемост, но дали това ще се случи, никой не може да каже на този етап.

Въпрос: Коронавирусът от Китай по какво се различава от познатата ни белодробна пневмония?

Отговор: По нищо. Пневмония, предизвикана и от други вируси, е същата, но по-скоро се различава по това, че малко по-често се стига до нея. Сега регистрираните 60 смъртни случая са на хора на по-висока възраст и с някакви придружаващи заболявания, или при хора с някаква увреда на имунитета или на общото състояние. Това е характерно за коронавирусите. Тези вируси познаваме отдавна, но повечето от тях не са патогенни за човека в обикновени условия.

Въпрос: Защо се подозира, че новият коронавирус се е появил точно на пазар в Ухан?

Отговор: Общо взето Югоизточна Азия е място, което ние наричаме "врящ котел" на вирусите, от който излиза нов щам. Появата на пазар е по чисто биологични причини - голяма концентрация на хора, голяма гъстота на живи животни. Практиката в азиатската кухня е да не се яде замразено месо, а да се коли на място. Гъстотата на хора и животни, заедно с високите температури са най-подходящи за активна циркулация на вируси между хора и животни, за създаване на нови щамове. Със сигурност заболяването е тръгнало от животно към човек. Предаването от човек на човек по-скоро е екзотика. Ако е възможно предаване от човек на човек, то би могло да стане при много тесен контакт, вътре в семейството, когато се контактува непрекъснато с болния, на малки разстояния.

Въпрос: Всички тези заразени над 400 човека от животни ли са се заразили?

Отговор: Няма пълна информация за всички тях какъв е точно видът на контакта. Поне в началото огромна част от тях са били в град Ухан и имат някаква връзка с този голям пазар за живи животни.

Въпрос: Има ли предположение от какво животно е започнало разпространението?

Отговор: Това много трудно може да се докаже, ще стане ясно по-късно, но интересното е, че пазарът е по-скоро за морски продукти, което още повече усложнява нещата.

Термокамерите на летището в София работят, но дори в САЩ такива камери има само на 4 летища. До края на седмицата ще бъдат осигурени и за летищата в Чикаго и в Атланта. Песимистично съм настроен, че това може да реши проблема.

Въпрос: Защо хората, които починаха от този коронавирус, не се повлияха от лечението?

Отговор: Това е големият въпрос. Вероятно има известно забавяне в лечението, възможно е и да е била поставена грешна диагноза. Няма специфично лечение, но все пак попадането в болница навреме, увеличава шансовете за преживяване.

В момента по-реалната опасност за България е започващата грипна епидемия, защото тя всяка година взима жертви. Тежките усложнения от грипа са дихателна недостатъчност и пневмония.

Други от От страната и света

Жена ще трябва да върне над 56 хил. лева, взети от пенсията на мъртвия й съпруг

Жена ще трябва да върне недобросъвестно получени пенсии на съпруга ѝ след смъртта му в размер на 56 745,55 лв. Това е решил Административният съд в Кюстендил

Лошият климат намали сериозно добивите от слънчоглед и царевица за зърно

Неблагоприятните климатични условия доведоха до сериозно понижение на средните добиви от слънчоглед и царевица за зърно през настоящата година, съответно с 11,4 на сто при слънчогледа и 34

Приключва ремонтът на хангара в Сливен, който ще е временна база на въздушната линейка

Основният ремонт на хангара на летище Бършен в Сливен, който започна през юли, е към приключване. За това информираха кмета Стефан Радев от системата за спешна помощ по въздух "Bulgaria Heli Med

Земеделците получиха близо 92 млн. лева за намален акциз върху газьола

Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) преведе първи транш в размер на 91 871 454 лева на 14 640 земеделски стопани по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола

Втори завод за високотехнологично производство ще бъде изграден в Индустриална зона Загоре – Еленино

Предвижда се да бъдат инвестирани над 150 млн. лв. и да се създадат нови 200 работни места "Индустриална зона Загоре" АД сключи предварителен договор с нов инвеститор

>