СЗО засега няма да обявява извънредно положение заради китайския вирус

23.01.2020 07:40
СНИМКА: Pixabay

Световната здравна организация заяви, че засега няма да обявява международно извънредно положение в сферата на общественото здраве заради появилия се в Китай нов коронавирус, предаде ДПА.

Експерти от СЗО посочиха, че на този етап не виждат причина за подобна декларация, но все пак смятат за необходимо днес да продължат дискусиите по проблема в Женева.

Китайските власти информираха на 31 декември СЗО за появата на неизвестна досега пневмония в централния град Ухан с население 11 милиона души. На 7 януари китайски специалисти установиха причинителя на болестта - коронавирус 2019-nCoV, припомня БТА.

От днес в Ухан е спряно движението на влаковете и самолетите, за да се ограничат рисковете от международно разпространение на заразата.

По актуализирани данни властите в Китай потвърдиха 17 смъртни случая от коронавируса и още 554 заразени. Болни от коронавируса има в Ухан, Пекин, Шанхай, Шънчжън и други градове. Заразени с коронавируса има също в Япония, Филипините, Южна Корея, Тайван, Тайланд и САЩ.

Лекари посочват, че характерни симптоми за коронавируса са хрема, кашлица, болки в гърлото и стягане в гърдите. Възможни са също главоболие и треска, която може да продължи няколко дни.

Рискови групи са лица с отслабена имунна система, деца и възрастни хора. При тях се наблюдават симптоми, подобни на тези при пневмония и бронхит.

Други от От страната и света

Али Йорек и Мине Алчичек - обявиха кои са атентаторите от Анкара

Установена е самоличността на двамата извършители на вчерашния терористичен акт в Анкара, които са членове на групировката Кюрдска работническа партия (ПКК)

Акценти от тринайсето заседание на Общински съвет - Русе

Председателят на Общински съвет – Русе акад. Христо Белоев откри днешното тринайсето заседание, което се състоеше от 28 точки в дневния ред, 11 питания и кворум от 51 общински съветници

Собственикът на балона, от който парашутист скочи и загина, е с пет присъди

Парашутът на починалия мъж не се отворил След интензивното разследване на следствието, днес бяха докладвани материалите по делото за смъртта на падналия парашутист

За година изтеглени невиждани 5 млрд. лв. за имоти

Спестовността обаче остава по-голяма от взетите кредити - в депозити са вкарани нови 9 млрд., докато заемите за домакинствата са 7,5 млрд. Допълнителните мерки

Кметът Николай Димитров: Подобряването на условията за паркиране в Несебър продължава с изграждането на подземен паркинг

Кметът на община Несебър Николай Димитров обяви началото на строителство на подземно паркинг съоръжение в границите на съществуваща в двора на общежитието на СУ „Любен Каравелов" общинска паркиг зона

>