Алжир свиква регионална министерска среща заради кризата в Либия

23.01.2020 07:18
Кадър от Либия Снимка: Ройтерс

Алжир ще бъде днес домакин на регионална среща на външните министри от съседните на Либия страни в рамките на международните усилия за политическо уреждане на либийската криза, предаде Франс прес, като се позова на алжирското външно ведомство.

По инициатива на Алжир столицата на страната ще бъде домакин на среща, в която ще участват министрите на Тунис, Египет, Судан, Чад и Нигер, посочи в комюнике министерството и уточни, че на нея ще присъства и външният министър на Мали.

Срещата е част от интензивните усилия на Алжир за съгласуване между съседните държави и международните фактори в помощ на либийците по пътя към решаване на кризата чрез активен диалог между всички въвлечени страни, подчерта алжирското министерство, съобщава БТА.

При дискусиите ще бъде разгледан развоя последните събития в Либия, за да могат либийците да намерят изход от кризата без каквато и да била външна намеса, допълни то.

Според ТАСС, която цитира телевизия "Скай нюз - Арабия", основната тема в дневния ред се очаква да е обсъждането на резултатите от международната конференция за Либия, състояла се миналата неделя в Берлин.

Загрижен да запази дистанция от двата воюващи лагера в Либия и противник на всякаква чуждестранна намеса, Алжир, който има над 1000 км обща граница с Либия, осъществи в последните седмици множество консултации в опит да допринесе за намиране на политическо решение.

След посещенията на италианския премиер Джузепе Конте и външните министри на Франция, Турция, Египет и Италия, в неделя в алжирската столица очакват на двудневна визита да пристигне турският президент Ердоган.

Други от От страната и света

Али Йорек и Мине Алчичек - обявиха кои са атентаторите от Анкара

Установена е самоличността на двамата извършители на вчерашния терористичен акт в Анкара, които са членове на групировката Кюрдска работническа партия (ПКК)

Акценти от тринайсето заседание на Общински съвет - Русе

Председателят на Общински съвет – Русе акад. Христо Белоев откри днешното тринайсето заседание, което се състоеше от 28 точки в дневния ред, 11 питания и кворум от 51 общински съветници

Собственикът на балона, от който парашутист скочи и загина, е с пет присъди

Парашутът на починалия мъж не се отворил След интензивното разследване на следствието, днес бяха докладвани материалите по делото за смъртта на падналия парашутист

За година изтеглени невиждани 5 млрд. лв. за имоти

Спестовността обаче остава по-голяма от взетите кредити - в депозити са вкарани нови 9 млрд., докато заемите за домакинствата са 7,5 млрд. Допълнителните мерки

Кметът Николай Димитров: Подобряването на условията за паркиране в Несебър продължава с изграждането на подземен паркинг

Кметът на община Несебър Николай Димитров обяви началото на строителство на подземно паркинг съоръжение в границите на съществуваща в двора на общежитието на СУ „Любен Каравелов" общинска паркиг зона

>