Андон Балтаков: Приемете ме като гарант за редакционната независимост на БНР

22.01.2020 14:07

„Приемете ме като гарант - вътрешен и външен, за редакционната независимост на БНР“. Това заяви в предаването „12+3“ новият генерален директор на Българското национално радио Андон Балтаков. "Откритият диалог и срещите с хората ще бъдат първите неща, които ще направя при влизането в Българското национално радио", подчерта той.

Прозрачност на управлението, дигитализация на работния процес и продукт, професионална реализация и потенциал за растеж на всички хора, предвидимо финансово бъдеще са четирите приоритети в бъдещата работа на Балтаков.

Той обяви, че първото нещо, което ще поиска като документация, когато започне работа, ще бъдат счетоводните книги:

„Аз освен журналист съм и икономист. Искам да видя баланса за приходите и за разходите… Краткосрочният ми план е да активизирам търговската дейност, за да можем да покриваме разходите, в случай че разходите са повече от приходите. В дългосрочен план - да започнем да работим със законодателя и с изпълнителната власт, за да реализираме идеите за устойчиво финансиране на обществената медия… Ако Радиото навлезе много агресивно на търговския пазар, то ще дисбалансира рекламния пазар в България, което не искам да правя“.

Андон Балтаков подчерта неизгодната позиция на регионалните радиостанции и затова ще прегледа актуалния ресурс, за да може след това стратегически да се решава за финансовото възнаграждение в БНР.

„Свободата на словото е била винаги част от ценностната ми система. Свободата на словото не е само право, но и задължение... Няма и не може да има намеса в редакционната политика на Радиото. Но аз съм и гарант пред обществото, че журналистическата продукция на медията ще отразява коректно явленията в света, мненията ще бъдат защитени, за да се изгради полифоничност и плурализъм“.

Други от От страната и света

Отлични са условията за туризъм в планините

Условията за туризъм в планините са отлични, съобщиха от Планинската спасителна служба на Българския червен кръст (БЧК). Времето е слънчево и тихо. В някои райони духа слаб вятър, предаде БТА

13 високи сгради ще изникнат на западния вход на столицата

13 високи сгради ще бъдат издигнати на кръстовището на столичния бул. "Цар Борис III" и Околовръстното шосе, на територията на бившия Научно-технически институт "Веда"

Вече има втори задържан при акцията срещу купуване на гласове в махала в София

Има втори задържан - жена, при акцията на столичната полиция срещу нарушаването на политическите права на гражданите в кв. "Факултета", видя репортер на БТА

Арестуваха четирима за притежание на дрога във Варна

Задържаха трима мъже и една жена за държане на дрога във Варна, съобщиха от полицията. Започнати са четири разследвания срещу трима известни на полицията мъже и една жена

КЗП изтегля от пазара опасни детски столчета за хранене

Комисията за защита на потребителите изтегля от пазара два вида детски столчета за хранене, които са опасни за здравето на малки деца. Проверките са инициирани по повод постъпили уведомления от

>