75% от случаите на потвърден грип се натрупват за 9 дни от 13 януари

21.01.2020 22:21 Любомира Николаева

Клиниките изпращат за изследване в националната референтна лаборатория проби от болни с пневмония и мозъчно възпаление, 118 положителни за грипен вирус. Пикът на епидемията все още предстои. 

Болните с тежък грип се увеличават бързо от 13 януари насам.

През последните 9 дни са установени кръгло 75% от всички случаи на грип от началото на октомври до момента. Вече са 118 хората, при които е потвърден грипен вирус, след като са развили тежка пневмония или възпаление на мозъка. Част от тях са все още в болница. Една от пробите е постъпила след смъртта на пациент.

Повечето хора изкарват леко грипа. Но световният опит от досегашните епидемии показва, че средно

1 от 2-3 хиляди

болни развиват

лоша пневмония,

1 от 10 хиляди

- възпаление

на мозъка

Това обяснява и защо при голямо разпространение на инфлуенцата растат сериозните случаи. Прогнози за тежестта на сезон 2020 все още не може да се направят, но вече има тенденции за доминиращия тип вируси. Засегапреобладава грипът от тип А в двата негови подтипа - пандемичния свински грип H1N1 и “по-стария” вирус H3N2.

От началото на грипния сезон до момента сме изследвали 380 проби. Вече всеки ден числата растат, и в момента текат изследвания и данните се променят, но към вторник по обед сме потвърдили 49 случая на пандемичния вирус, 54 на H3N2 и 15 на вируса от тип В от линията “Виктория”. Това каза за “24 часа” проф. д-р Нели Корсун, дмн, завеждащ Националната референтна лаборатория “Грип и остри респираторни заболявания” към Националния център по заразни и паразитни болести. Това са данните от октомври насам, но значителният ръст е през третата и началото на четвъртата седмица на януари, обясни експертката. В края на миналата седмица тя обясни, че от всички 84 доказани случая от октомври насам 54 са в периода 13-17 януари. За двата дни от новата седмица случаите още се увеличават.

Грипни вируси циркулират през цялата година. Спорадични инфекции се появяват и извън сезона на грипа, въпреки че честотата е много ниска през европейското лято. Такива случаи са резултат от внесени случаи от екваториални райони (където предаването е през цялата година) и от южното полукълбо, където епидемиите са от юни до октомври. В Европа епидемиолозите следят разпространението на грипните вируси от 1.X.

Защо проследяването започва толкова рано през есента? Теоретично, за да се обхващат и студените години, когато вирусите тръгват рано-рано. Както и за нуждите на здравните системи да имат база за прогнози за какви щамове, възрастови групи и усложнения да са готови лечебните заведения.

Според досегашния опит пандемичният вирус, наричан разговорно свински, поваля по-често млади и активни хора, а А/H3N2 - над 65-годишни, в повечето случаи с хронични заболявания.

Вирусите от

В групата често

атакуват децата,

обясне проф. Корсун.

Заради топлото време тази година грипът се разгръща по-късно от обикновено. Миналата зима по това време много градове вече са били стигнали пика на епидемията, напомнят експертите.

В момента софийските болници са най-активни в изпращането на секрети от носа и гърлото на техни пациенти, за които се подозира грип и усложненията му.

Освен в София

бързо растат

случаите и в

Сливен, Смолян,

Пловдив и Бургас

Все още обаче не сме достигнали силно епидемично разпространение и пика на грипа. Подобно е положението и в Европа, която също получи отсрочка във времето заради топлата есен и като цяло меката досега зима.

За България вече се отчита забележимо увеличаване на всички респираторни заболявания. Абсолютната бройка не е показателна като база за сравнение, съди се по болните на 10 000 души население.

Последните данни на националния център по заразни болести извеждат на първо място по разпространение на дихателните инфекции

Монтана,

следват Сливен,

Пазарджик,

Хасково,

София-област,

Силистра

За най-малко пациенти с грип и респираторни заболявания съобщават болниците и личните лекари в Разград - едва 29 на 10 000 души от населението. Това е 8 пъти по-малко от честотата на болните в Монтана.

Лекарите напомнят, че първите симптоми на респираторните инфекции и грипа са близки, но при инфлуенцата те повалят буквално за часове и са по-силно изразени.

При грип никога

не се започва

с антибиотик

- той е безполезен срещу вируси. При хората, които са рискови за усложнения или инфекцията директно поразява белите дробове, още в първите 24-48 часа се предписва антивирусно лекарство.

Не всички заразени развиват пълния списък симптоми - температура, болки и скованост по мускулите, главоболие, хрема, кашлица, отпадналост. По време на типичния грипен сезон

75% от сезонните

грипни инфекции

протичат

без симптоми

Това са хората, които добиват имунитет, без реално да боледуват. Което не значи, че срещата им с друг грипен вирус също ще протече приятелски.

Възрастните хора са в по-голям риск от развитие на тежки усложнения като пневмония. Повечето от тях имат и поне по едно подлежащо хронично заболяване, което намалява устойчивостта им на инфекция. Децата и младежите са уязвими по друга причина: не са развили имунитет към вирусите, които срещат за първи път. Останалите хора боледуват заради силната изменчивост на грипните вируси. Геномът им е обект на значителна степен на спонтанна мутация, известна като антигенен дрейф.

Заради смесването на хора с грип и други болни спешните приемни на някои болници дават маски на регистратурите.

В “Пирогов”

детският кабинет

работи и 

като грипен,

педиатрите ни имат и бързи тестове за грип, каза директорът на спешната болница проф. Асен Балтов.

Началникът на Клиниката по детски инфекциозни болести доц. Атанас Мангъров каза, че и при тях има болни, но ситуацията за момента не е драматачина. Сред по-тежките случаи е било дете с възпаление на мозъка, но е спасено. До момента в клиниката няма фатално протекла инфекция.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>