Борисов от Давос: България да има ключова роля в газовата карта на Европа (Обзор)

21.01.2020 21:59
Премиерът успя да разсмее Иванка Тръмп, докато обсъждат речта на баща и?.
С Урсула фон дер Лайен Бойко Борисов обсъди “зелената сделка”.
Грета Тунберг говори на форума в Давос.
Снайперисти пазят от покривите световните лидери в швейцарския курорт.

Премиерът обсъди речта на Тръмп с дъщеря му Иванка

Осигуряването на газови доставки, които да направят България ключова за Европа, бяха фокусът на премиера Бойко Борисов при срещите му на Световния икономически форум в Давос.

Там той успя да поговори и с дъщерята на президента на САЩ Иванка, след като двамата изслушаха речта на Доналд Тръмп. (Виж долу - бел. авт.)

По-късно Борисов се срещна със заместник държавния секретар на САЩ по икономически растеж, енергетика и околна среда Кийт Крач.

“Идеята, която Иванка Тръмп има, е много важна за нашия регион и е в сферата на безработицата сред младите хора”, казал Борисов на Крач.

Основна тема на този разговор за премиера обаче бе вносът на втечнен газ от САЩ при изгодни за нас условия. Борисов оцени високо американската подкрепа за важните проекти като газовата връзка с Гърция и терминала за втечнен газ при Александруполис. “Запазването на ключовата роля на България на газовата карта на Европа е от стратегическо значение”, категоричен бил Борисов.

За газови доставки Борисов говорил и с грузинския си колега Гиорги Гахария и с президента на Азербайджан Илхам Алиев. На втория разговор отново била обсъдена възможността азерската компания СОКАР да започне инвестиции в газоразпределителната система на България.

Преходът към климатична неутралност ще изисква по-големи инвестиции за постигането на целта, но ще е ярък знак, че Европа поставя на първо място здравето на своите граждани и опазването на природата за бъдещите поколения, заявил Борисов пред председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

В Давос Борисов разговаря и с министрите на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу, на Македония Никола Димитров, с премиера на Хърватия Андрей Пленкович, с президентите на Косово Хашим Тачи и на Полша Анджей Дуда, както и със словенския премиер Марян Шарец. В Давос Борисов разговаря и с президента на Световния икономически форум Борге Бренд. Премиерът говори и на специален панел за бъдещето на Западните Балкани.

Тръмп: САЩ са в икономически бум, какъвто светът не е виждал

Грета: Не правите нищо за климата

Доналд Тръмп се обяви против пророците на климатичния апокалипсис и заяви в Давос, че Америка ще защитава своята икономика.

Президентът на САЩ се въздържа обаче да спомене младата екоактивистка Грета Тунберг, която след срещата за климата в ООН м.г. стана на няколко пъти обект на подигравките му в туитър. По-късно самата шведка обяви пред световните лидери на форума: “В случай че не сте забелязали, светът ни в момента гори”.

За поредна година швeйцарският курорт събра на едно място най-богатите и най-влиятелните хора на планетата, а основната тема този път са климатичните промени. Сред участниците има 53-ма президенти и премиери, 1700 шефове на компании и близо 300 известни обществени фигури.

В речта си в Давос, произнесена часове преди в Сената на САЩ да започне процесът по импийчмънта му, Тръмп обяви, че е време за оптимизъм, а не за песимизъм, и не забрави да похвали икономическите постижения на администрацията си. Според него САЩ са в икономически бум, какъвто светът никога не е виждал досега.

Откакто съм поел

управлението, са

разкрити 7 млн.

работни места,

посочи Тръмп и добави, че целта му е да вдигне жизненото равнище на всички американци.

“Американската мечта се завръща - по-голяма, по-добра и по-силна откогато и да било преди”, не пропусна да отбележи той. Тръмп се похвали, че търговските преговори с Китай вървят в добра посока и съвсем скоро ще започне втората им фаза, по време на която митата и от двете страни няма да се променят. Тръмп призова Европа да се възползва от подкрепата на Вашингтон и да постигне реална енергийна сигурност, т.е. да не ѝ се налага да внася енергоресурси от враждебни страни.

Още преди да кацне с хеликоптера си в Давос, президентът написа в туитър: “Напред към Давос, за да се срещна с лидерите на света и на бизнеса и да докарам стотици милиарди долари в САЩ!”. Той се срещна с шефката на Еврокомисията Урсула фон дел Лайен, ще разговаря и с лидерите на Ирак, Пакистан и Швейцария. Независимо че климатът малко го вълнува, Тръмп все пак обяви, че САЩ

се присъединяват

към инициативата

за засаждане на

1 трилион дървета

по света. Целта е извличането на 200 гигатона вредни вещества от атмосферата за 10 г.

Пред световните лидери 17-годишната екоактивистка Грета Тунберг заяви, че за климата на практика не е било направено нищо дори след няколкото месеца масови демонстрации на млади хора в цял свят. “Климатът и околната среда са гореща тема днес, но емисиите от въглероден двуокис не са намалели”, каза шведката. “Ако не се отнасяме към ставащото като към истинска криза, не можем да го решим”, добави тийнейджърката, която увлече хиляди свои връстници в борбата за по-добро екобъдеще на планетата.

В първия ден на форума не се размина и без “руски инцидент”. Той не бе свързан с неяснотите около руската делегация, предизвикани от големите кадрови промени в страната, нито с поредното неучастие на президента Путин (за последен път той бе в Давос през 2009 г.).

Швейцарското издание “Тагес айнцайгер” съобщи, че през август м.г. са били задържани двама подозрителни руснаци, които полицията спряла за проверка на документите. Единият заявил, че е водопроводчик, но и двамата се оказали с дипломатически паспорти. Те казали, че ще останат в Давос около три седмици, което би било твърде скъпо за хора, занимаващи се със смяна на тръби и ремонт на тоалетни, пише вестникът. Той подозира, че руснаците може би са готвели операция по подслушване или хакерска атака срещу някои от отявлените критици на Русия, които участват на форума в Давос.

Други от От страната и света

Шофьор блъсна човек на пешеходна пътека в София

Автомобил е блъснал човек на пешеходна пътека в София. Това стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи в София". Инцидентът се е случил на кръстовището на ул. "Московска" и ул

Заради мъглата мъж с над 600 скока почина, отворил си късно парашута (Обзор)

Балонът, с който летял, бил без документи Приятелска услуга за скок с парашут от балон с горещ въздух завърши с един починал и един тежко ранен, който е между живота и смъртта

ПКК вероятно стои зад терористичното нападение в Анкара, загиналите са вече 5

Броят на загиналите при терористичното нападение в Анкара нарасна до петима, а 22-ма души са ранени. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая пред държавната телевизия

Светлин Лазаров: Загубите от киберпрестъпления за потребители и компании достигат милиони

Поръчките през интернет са един от вариантите за измама от киберпрестъпници. Всичко започва от едно получено съобщение, че най-накрая колетът Ви, от страни извън Европейския съюз, вече е в България

Ердоган осъди терористичното нападение в Анкара

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес осъди терористичното нападение срещу комплекса на националната авиокосмическа компания в Анкара, предават турските медии

>