Походка издаде запалилия вилата на адв. Савова, тя иска поръчителя (Обзор)

21.01.2020 22:04 Димитър Мартинов
Адвокат Ирена Савова

Офертата била 1000 лв., бандити изчислили, че парите не им стигат дори за бензина

Походка издаде мъжа, подпалил вилата на адвокат Ирена Савова в Ихтиман, научи “24 часа” от важен човек в МВР. Бандитът Борислав Н. бил проследен по колата, с която избягал на 15 януари, когато стана палежът.

34-годишният мъж с досие за кражба и хулиганство следял Савова няколко месеца. Тя също забелязала мъжа и подала сигнал в ГДБОП още през лятото, разказа адвокатката пред “24 часа”. По камери го разпознала като извършител на още 2 палежа срещу свидетели по дело с материален интерес от над 2 млн. лв., на което тя се явява.

Мъжът е засечен да се навърта около вилата на Савова в дните преди палежа. Имал специфично накуцване с единия крак. Оставил колата си близо до имота в нощта на престъплението. Самият палеж не е заснет, но от изгорялото станало ясно, че се качил на тавана, счупил прозорец и хвърлил няколко туби с бензин, преди да драсне клечката.

Минути след 4 ч сутринта пък друга камера го засякла зад волана на автомобила. Бил с качулка.

При разследването е проследен маршрута, по който Борислав се движел. Сглобявани са кадри от различни камери, каза директорът на ОД на МВР - София, ст. комисар Николай Спасов.

Заради качулката било трудно да се разпознае шофьорът. Затова ключово се оказало специфичното му накуцване.

Арестуваният мълчи дали е действал сам и има ли поръчка.

Адвокат Савова каза пред “24 часа”, че не е доволна от ареста, макар да го определи като “добро начало и приятна новина”. Тя иска да се стигне до поръчителя. Тя знае кой е той, защото има атаки само срещу свидетели по делото с материален интерес от 2 млн. лв.

Делото е заради отношения от миналото между Савова и бизнесдама, съпруга на убит мафиот.

Шефката на домове за възрасти хора и рехабилитационни центрове имала договор за юридически услуги със Савова за събиране на дългове в размер на 190 000 лв.

Бизнесдамата смятала, че е изтекъл, дори оттеглила ангажимента на Савова, но тя завела дело. Сумата, за която Савова претендира, е запорирана от съда. “Въпросната дама сега е в Торино, Италия, и ви уверявам, че причината не е Кристиано Роналдо”, посочи адвокат Савова. Тя подозира жената в разлепените преди време нейни некролози. Описа и опит за отвличане в София от миналото лято. Тогава непознати опитали да я качат в колата си, но тя успяла да се отскубне.

За поръчков палеж открито говориха единствено източници от криминалния контингент, с които “24 часа” отдавна работи, и са доказали надеждността си. “1000 лв. беше офертата за тоя палеж. Аз за тия пари не мога да купя само бензина”, посочи мъж с дебело досие и висока степен на изобретателност при престъпленията си. Каза, че няколко души със звучни прякори отказали да се заемат със задачата.

Той определи извършителя Борислав като “аматьор”. “Как може да отиде с кола, която не само не е крадена, но дори не е сменил номерата с такива от друга кола”, каза източникът ни.

Засега Борислав е обвинен в подпалвачество. Днес прокуратурата ще поиска той да остане за постоянно в ареста.

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>