Над 30% болни деца “разпуснаха” училища в 5 общини

21.01.2020 21:48
Децата да не се събират на групи по време на ваканцията, за да е ефективна мярка за ограничаване на грипа, съветват лекарите.

В 5 общини разпуснаха училищата, защото децата с грип са над 30%.

Заради грипа от 21 януари

в 3-дневна

ваканция

излязоха в

Карнобат и

Сунгурларе

Кметовете на двете общини упражниха правото си да обявят три дни за неучебни заради скок на заболелите деца - близо 35% от посещаващите училищата. Още на 20 януари вечерта кметът на Карнобат Георги Димитров съобщи за грипната ваканция на страницата си във фейсбук и призова децата да стоят вкъщи.

На крачка от

епидемия

е Бургас,

тъй като според данните на РЗИ за миналата седмица болните от остри респираторни заболявания са били 374 от общо 20 245 пациенти (10% от населението), които се наблюдават от личните лекари, обясни д-р Величка Григорова, директор на “Надзор на заразните болести” в РЗИ.

“Наблюдава се повишаване на заболеваемостта, затова е важно тези цифри да се следят всеки ден”, допълни д-р Григорова.

“Трябва болните да достигнат 458 от общия брой наблюдавани пациенти, за да обявим грипна епидемия”, каза шефът на Регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров. Над 20 са доказаните случаи на грип в Бургаска област, но бройката е относителна, тъй като не от всички болни са взети проби.

Епидемия в

общините

Дупница и

Сапарева баня обяви РЗИ - Кюстендил, от 21 януари. “За миналата седмица епидемични стойности са отчетени само за тези две общини в областта.

От 13 до 19 януари заболеваемостта в Дупница е 242 на 10 000 души. За Сапарева баня отчетените стойности са 263 на 10 000 души", каза д-р Илияна Кръстева, директор на дирекция “Надзор на заразните болести”. “Дали сме предписание и предложение до регионалното управление на образование и оттам обявиха грипна ваканция в училищата в двете общини до 27 януари”, каза д-р Кръстева.

Най-често заболелите са деца от 5 до 14 години. В двете детски отделения на болниците в Дупница има близо 30 пациенти, като половината са с пневмонии.

Преустановени са консултациите на бременни жени и на кърмачета, профилактични прегледи и имунизации, планови операции в болниците, свижданията в лечебните заведения.

В област

Монтана няма

да учат до

24 януари

Обявена е предепидемична обстановка. Затова на територията на областта се ограничават масовите и обществени мероприятие, както и организирането на мероприятия в детските и учебни заведения. Спират се свижданиятa в лечебните заведения.

Противоепидемични мерки се въвеждат от днес и в Пловдивска област. Преустановяват се детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ, плановите операции, както и провеждането на профилактични имунизации.

Други от От страната и света

Терор в Анкара! Взрив и стрелба разтресоха най-голямата отбранителна компания на Турция (Обзор)

5-ма загинаха при атаката, ранени са 14 Kървава терористична атака разтресе Анкара в сряда, след като неизвестни лица нахлуха в националната аерокосмическа компания на Турция - ТУСАШ

Шофьор блъсна човек на пешеходна пътека в София

Автомобил е блъснал човек на пешеходна пътека в София. Това стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи в София". Инцидентът се е случил на кръстовището на ул. "Московска" и ул

Заради мъглата мъж с над 600 скока почина, отворил си късно парашута (Обзор)

Балонът, с който летял, бил без документи Приятелска услуга за скок с парашут от балон с горещ въздух завърши с един починал и един тежко ранен, който е между живота и смъртта

ПКК вероятно стои зад терористичното нападение в Анкара, загиналите са вече 5

Броят на загиналите при терористичното нападение в Анкара нарасна до петима, а 22-ма души са ранени. Това съобщи министърът на вътрешните работи на Турция Али Йерликая пред държавната телевизия

Светлин Лазаров: Загубите от киберпрестъпления за потребители и компании достигат милиони

Поръчките през интернет са един от вариантите за измама от киберпрестъпници. Всичко започва от едно получено съобщение, че най-накрая колетът Ви, от страни извън Европейския съюз, вече е в България

>