Издирват 4-ма по делото на Разпространителите

21.01.2020 14:58 Светлана Йорданова
Наркотици на прах. Снимката е илюстритивна

Специализираният съд разпореди четирима души да бъдат обявени за издирване, за да се установят адресите им и да бъдат разпитани като свидетели по дело за наркобанда.

До 3 март МВР трябва да открие Ерол Джамал, Мартин Стоянов, Андрей Стоянов и Весела М. Призовкари на няколко пъти безуспешно опитали да ги открият, за да дадат показания по дело срещу 7-членна организирана група. За неин тартор прокуратурата сочи Илиян Ортакчийски.

Той и останалите подсъдими са обвинени, че са участвали в група за разпространение на марихуана, амфетамин и хероин през 2010 г. Най-често клиентите давали заявки за дрога по телефона. Поръчките се приемали основно от 4-ма души, които държали връзка с уличните дилъри.

Групата е разкрита при акция на полицията на 4 ноември 2010 г. наречена "Разпространителите". Първоначално след претърсвания в 6 столични квартала - "Люлин", "Фондови жилища", "Хаджи Димитър", "Слатина", "Редута", "Младост", са арестувани 12 души.

Разследването се води в Софийската градска прокуратура, но по-късно е прехвърлено в специализираната. Делото влиза в спецсъда през 2017 г., след като петима от уличените се признават за виновни и сключват споразумения.

Един от тях бе разпитан във вторник от съдебен състав с председател Мария Кавракова.

Мъжът разказа, че при арестите в жилището му в кв. "Левски" полицаите открили трева, иззели и 2 телефона.

"Признах се за виновен по съвет на адвоката си. Това дело се застъпи с условна присъда от по-рано за наркотици. Не ми е оказван психически и физически натиск", каза свидетелят.

Той заяви, че познава петима от подсъдимите от кварталните кафенета. "Комшии са ми. Не съм вземал наркотици от тях, снабдявах се от Петрич, майка ми е родом оттам. Аз съм продавал, но на други", заяви свидетелят.

Един от адвокатите по делото поиска да бъде назначена нова съдебно-психиатрична експертиза на свидетел, но съдът отказа с мотива, че тя с нищо няма да помогне за разкриването на истината за психическия статус на човека в близкото му минало.

Петимата експерти, участвали в изготвянето на приложената по делото експертиза, ще бъдат изслушани на следващото заседание.

Други от От страната и света

Задържаха мъж, участвал в телефонни измами във Враца

Млад мъж от Враца е задържан с прокурорско постановление за срок до 72 часа заради участие в телефонни измами, извършени на територията на област Враца, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Враца

Шофьор блъсна 2-годишно дете в Димитровград и избяга

На 19 септември в Димитровград, в района на автогарата, 43-годишен шофьор на лек автомобил е блъснал 2-годишно дете. Водачът напуснал мястото на катастрофата и не уведомил органите на МВР

Главчев: Не смятам, че тонът на РСМ ще им помогне да станат част от ЕС (На живо)

Не смятам, че тонът, който напоследък РСМ използват ще им помогне да станат част от ЕС. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев за отношението на Република Северна Македония към страната ни

БАБХ затвори 31 обекта при проверки по Черноморието

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила 2570 засилени проверки извън текущия официален контрол във връзка с активния летен туристически сезон на територията на областите

Втори сме след Хърватия в ЕС по увеличение на почасовите разходи за труд

През второто тримесечие на 2024 г. спрямо второто тримесечие на 2023 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях хора нарастват с 15,4 на сто

>