Икономиката се връща на първите страници на гръцкия печат

21.01.2020 09:11
Снимка: Pixabay

След външнополитическите сътресения, предизвикани от меморандума между Турция и Либия за делимитиране на морските зони, който предизвика гнева на Атина, икономическите теми отново се връщат във водещите заглавия на гръцкия печат, посочва БТА.

В петък се очаква рейтинговата агенция Фич да обяви кредитния рейтинг на Гърция, съобщава икономическото издание "Нафтемборики".

Вестникът коментира, че това ще има решаващо значение, защото в голяма степен ще определи тенденциите на фондовата борса и на пазара на ценни книжа, както и решенията на банките за нови емисии.
Вестникът пише още, че вчера в Брюксел ръководителят на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг е заявил, че данните за развитието на гръцката икономика са по-добри от очакваните, но все още се очаква официално потвърждение за това. От своя страна еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони е казал, че през последните месеци в Гърция са взети важни решения.

Сред водещите теми на гръцкия печат са и намеренията на правителството за реформи в пенсионната система.

"Та неа" пише, че след реформите ще бъдат намалени минималните предпоставки за отпускане на пенсия. Минимално необходимите дни на осигуряване ще бъдат намалени от 1500 на 1000, като през последните 5 години преди пенсионирането те ще трябва да бъдат 300, а не 500, както досега. В осигурителния стаж ще бъде включена и военната служба.

"Катимерини" съобщава, че от необходимостта да се осигуряват допълнително ще бъдат освободени наемните работници, които упражняват и свободна професия. За да не бъде необходимо да плащат допълнителни вноски, те ще трябва да внасят осигуровки от поне 252 евро по трудовия си договор.

Близкият до опозицията вестник "Ефимерида тон синдактон" обаче пише за "грабеж на 500 хиляди пенсионери" и предупреждава, че много пенсионери ще получат по-ниски пенсии от тези, на които имат право, специално тези, които са работили в държавната електрическа и телекомуникационна компания, които са имали паралелно осигуряване, както и тези, които са получавали надбавки за тежки и нездравословни условия на труд.

Други от От страната и света

Милионер, свързван с мафията в Ню Йорк, ремонтира яхтата си на пристанището във Варна (Видео, снимки)

Дълга е над 42 метра, вдига 130 км/ч  Съоръжението носи името на филма за Джеймс Бонд "Само един свят не стига"  Третата най-бърза яхта в света акостира на пристанището във Варна

Кампанията „Не сте сами“ обедини родни звезди, медии и общинари срещу наркотичната и хазартната зависимост

Музиканти, артисти и спортисти казаха „НЕ" на наркотичната и хазартната зависимост, като се присъединиха към кампанията на НАП и Агенция „Митници" - „Не сте сами"

14-годишен преби до смърт коте и се похвали в социалните мрежи

14-годишно момче е задържано в Димитровград след жестоко насилие над животно, съобщиха от полицията. От там уточняват, че момчето удряло до смърт малко коте

Експерт: При истинската банкнота водният знак е с изтънена хартия, а при фалшификатите - с нарисуван

Суперфалшификати бяха заловени при акцията по разбиване на печатница за пари в Шумен. На мястото се "произвеждали" банкноти от 50 лева, 50 долара и 500 евро

Стефан Димитров от аферата "Митници" остава в ареста

Софийският градски съд отказа да пусне от ареста Стефан Димитров. Той е обвинен за участие в престъпна група заедно с баща си Марин Димитров, бившия директор на Агенция „Митници" Петя Банкова

>