Патриарх Неофит ще почете своя небесен покровител с литургия в "Св. Неделя"

21.01.2020 08:38
Патриарх Неофит Снимка: Българска патриаршия

Българската православна църква почита на 21 януари паметта на Свети Максим Изповедник и на Свети мъченик Неофит, който е духовен покровител на предстоятеля на БПЦ-БП патриарх Неофит. Това съобщиха за БТА от Българската патриаршия.

По този повод в митрополитския храм "Св. Неделя" днес ще бъде отслужена архиерейска Света литургия от митрополити - членове на Светия синод, от епископи на БПЦ и от свещеници.

Светата литургия започва в храма "Св. Неделя" в 9.30 часа, а след нея, в 11.00 часа, ще бъде отслужен и благодарствен молебен.
От БПЦ приканват православните християни да вземат молитвено участие в духовното тържество и да съпреживеят радостта от отбелязването на празника на Свети Максим Изповедник и на Свети мъченик Неофит.

Патриарх Неофит е роден на 15 октомври 1945 г. в София със светското име Симеон Николов Димитров. На 24 февруари 2013 г. на Патриаршеския избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит беше избран за български патриарх и Софийски митрополит.

Други от От страната и света

Милионер, свързван с мафията в Ню Йорк, ремонтира яхтата си на пристанището във Варна (Видео, снимки)

Дълга е над 42 метра, вдига 130 км/ч  Съоръжението носи името на филма за Джеймс Бонд "Само един свят не стига"  Третата най-бърза яхта в света акостира на пристанището във Варна

Кампанията „Не сте сами“ обедини родни звезди, медии и общинари срещу наркотичната и хазартната зависимост

Музиканти, артисти и спортисти казаха „НЕ" на наркотичната и хазартната зависимост, като се присъединиха към кампанията на НАП и Агенция „Митници" - „Не сте сами"

14-годишен преби до смърт коте и се похвали в социалните мрежи

14-годишно момче е задържано в Димитровград след жестоко насилие над животно, съобщиха от полицията. От там уточняват, че момчето удряло до смърт малко коте

Експерт: При истинската банкнота водният знак е с изтънена хартия, а при фалшификатите - с нарисуван

Суперфалшификати бяха заловени при акцията по разбиване на печатница за пари в Шумен. На мястото се "произвеждали" банкноти от 50 лева, 50 долара и 500 евро

Стефан Димитров от аферата "Митници" остава в ареста

Софийският градски съд отказа да пусне от ареста Стефан Димитров. Той е обвинен за участие в престъпна група заедно с баща си Марин Димитров, бившия директор на Агенция „Митници" Петя Банкова

>