Водата не е на софиянци, но София ще има кран, с който да я спре за Перник (Обзор)

20.01.2020 21:45 Цветелина Стефанова
Зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на среща в КНСБ с отрасловия синдикат .

Водата в язовир “Студена” ще стигне за 32 дни, а трасето може да е готово за 35-40 дни

Спасителният водопровод ще работи само от март до юни, след това се надяват на стопяващ се сняг

Перник ще получава вода от водосбора на “Белмекен” през язовир “Бели Искър” и водопреносната мрежа на София само в периода март-юни. За целта държавата ще направи 13 км водопровод и помпена станция от Мало Бучино до миньорския град, като така ще могат да се подават до 300 литра в секунда, колкото са нужни да се запази подаването на вода в Перник при сегашния режим на водата.

Тази оферта на правителството бе разгледана в понеделник от комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране на Столичния общински съвет в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, кмета на Перник Станислав Владимиров и трима мининистри - на икономиката Емил Караниколов, на регионалното развитие - Петя Аврамова, и на екологията Емил Димитров-Ревизоро.

Обсъждането бе обаче предварително, защото все

още няма

предложение

от страна на

правителството,

въпреки че в събота премиерът Бойко Борисов спешно събра част от министрите да мислят спасителен план за Перник.

Финалното предложение на Министерския съвет трябва да е достатъчно добре ангументирано и ясно, за да може да се внесе доклад в общинския съвет, обясни вчера Фандъкова. Тя бе категорична, че ако има спорни въпроси, те ще трябва да получат отговор.

Държавата обаче очаква Столичният общински съвет да одобри доклада за водата на Перник още в четвъртък, на няколко пъти подчертаха министрите.

Няма място за партийни пристрастия, защото на няколко километра от нас има хора, които бедстват, каза в началото на дебата Фандъкова. Питейната вода за София е гарантирана за години напред, но трябва да има

100% гаранции,

че софиянци

няма да пострадат

По трасето да има кранове и водомер, така че и при най-малък дисбаланс да бъде спряна водата на Перник, и ремонт на стената на язовир “Бели Искър”, е поискала Фандъкова от държавата. Освен това да се дадат пари и за 20 км трасе с пречиствателна станция от яз. “Огняново” и връзка между язовирите “Искър” и “Бели Искър”.

“Всички виждате какво се случва в нашия град. Въпреки че бяха предприети редица мерки, те не дадоха очаквания резултат”, каза кметът на Перник. И обясни, че язовир “Студена” ще стигне мъртвия си обем до две седмици. До 32 дни при липса на приток “Студена” ще е изчерпан”. В момента обаче имало приток и водата щяла да стигне до построяването на спасителния водопровод, обясни Караниколов.

За изграждането на тръбата до Перник ще бъдат нужни до 25 млн. лв., а изграждането ще продължи 35-40 дни. Тръби се търсели и в чужбина, за да бъдат доставени в най-кратки срокове.

Спирателният кран ще се контролира от Столичния общински съвет и “Софийска вода”, гарантира икономическият министър. На няколко пъти обаче подчерта, че водата не е на софиянци, а на държавата.

За един месец количеството вода, което ще ползва Перник, ще е колкото за два дни в София, отчете Караниколов пред столичните общински съветници. И уточни, че докато е спряно подаването на вода от язовир “Студена”, той ще се почисти от гъбата и наносите на дъното на язовира, преди да се напълни през пролетта.

Това е единственото решение в момента, подчерта икономическият министър.

Решението

дали да поскъпне

водата за Перник

се взема от КЕВР,

но към момента няма причини тя да се вдига, обясни Караниколов. Ако се наложи, държавата можем да компенсира цената, която се плаща на байсейновата дирекция - 89 стотинки.

Паралелно със строежа на новия водопровод от София правителството ще ремонтира и градската мрежа в Перник, за да спрат течовете, които сега стигали 75%.

Склонни сме да подкрепим помощ за Перник, но при убедителни експертни отговори на въпросите ни. От тези отговори трябва да бъдем убедени, че решавайки един изключително тежък въпрос в Перник, няма да станем причина за възникването на друг, който ще засегне столичани, обясни Милка Христова от БСП.

Съветници поискаха и

гаранции, че

няма да се

отклонява

вода към

“Стомана”

Според закона трябва да осигурим питейните нужди на Перник, отговори Караниколов.

Независимият Борис Бонев пък попита за най-лошия сценарий на държавата по свързването на тръбата от Мало Бучино към Перник. “Няма байпас от Пасарел към Рилския водопровод, ако се скъса, ще трябва над 1 година, за да се направи, защото минава през почти цялата “Бояна”, обясни Караниколов.

“Всички се обединяваме около едно - тази ситуация е знак на солидарност към български граждани, които живеят на 30 км от София”, обясни лидерът на столичната левица Калоян Паргов.

Кадрите напускат ВиК отрасъла заради ниското заплащане, стана ясно по време на среща на зам.-министър Николай Нанков с отрасловия синдикат към КНСБ.

Почти половината работещи във ВиК сектора вземат минимална заплата

Ще вдигат възнагражденията през 2020 г.,като намаляват разходите за ток

ХРИСТО НИКОЛОВ

6500 човека, работещи във ВиК дружествата в страната, т.е. почти половината от тях, са получавали минимална работна заплата през 2019 г. В отрасъла са заети около 16 хиляди човека и заради ниските възнаграждения от него непрекъснато изтичат кадри, бе съобщено по време на среща в КНСБ между отрасловия синдикат и зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Според Нанков някои дружества ще могат в рамките на цялата 2020 г. да увеличат работната заплата с 14-15%, но за много други това ще е трудно постижимо, защото са в лошо финансово състояние. Затова, ако водният холдинг, за който кабинетът взе принципно решение миналата седмица, бъде структуриран до средата на годината, ще има ресурс да се подпомогнат дружествата в по-тежко финансово състояние за увеличаване на възнагражденията, каза той.

Единият от начините за подобряване на финансовото състояние и оттам - за увеличение на заплатите, ще бъде в рамките на бъдещия “Български ВиК холдинг” да има търговец на ток, който да го купува на едро и да го продава на водните оператори. Това ще им позволи да намалят тези разходи с около 30%.

Откакто преди две години ВиК дружествата излязоха на свободния пазар на ток, те започнаха бързо да реализират загуби, защото там цената често се увеличава двойно. Това важи най-вече за операторите в Североизточна България, където водата се добива чрез помпи.

“В резултат на целенасочени инвестиции в ново енергийно-ефективно оборудване тези дружества намалиха разходите за електроенергия с до 30%, но с излизането на либерализирания електроенергиен пазар в същото време цената на тока за тях нарасна с до 70%”, каза пред синдикатите Нанков. Намаляването на разходите за енергия ще спести средства на дружествата и това ще им позволи да вдигнат възнагражденията, добави той.

За постигане на ръст на заплатите е необходимо да бъдат използвани и други източници - например увеличаване на събираемостта от абонатите. 117 млн. лв. са в момента вземанията от потребители на ВиК дружествата с държавно участие, от тях 81 млн. лв. са от гражданите. Затова ще се търсят законови механизми за подобряване на събираемостта и намаляване на кражбите на вода, които ще бъдат разписани в закона за ВиК, който в момента се подготвя, каза Нанков.

“24 часа” вече написа, че един от основните начини за повишаване на събираемостта ще бъде изнасянето на водомерите и на спирателните кранове на границата на собственост на имотите. Това ще позволи водата да се спира при неплащане, без да се налага да се влиза в домовете на хората.

Довеждането на допълнителни количества вода от водосбора на язовир “Белмекен” към язовир “Бели Искър”, като се използва преминаването през мрежата на София, няма да застраши стената на “Бели Искър”, каза Нанков в отговор на въпрос по време на срещата. В момента водата в язовира не трябва да е повече от 70% от общия обем, за да се гарантира неговата безопасна експлоатация. Този критичен обем няма да бъде надхвърлен, затова няма рискове за стената, подчерта той.

Други от От страната и света

Иззеха цигари, скрити в хляб и кашони със зеленчуци на ГКПП Русе (Снимки)

Цигари, укрити в хляб и в кашони със зеленчуци, задържаха митнически служители от ТД Митница Русе в района на Дунав мост – Русе при проверка. При този и други случаи през изминалите дни на ГКПП Русе

Падналият парашутист край Ботевград е в критично състояние

Парашутистът, паднал край Ботевград тази сутрин, е приет в крайно тежко състояние в болница "Св. Анна" в София.  Състоянието на пациента изисква светкавични действия и е изключително рисково

Вандали засекли пътя на шофьор и му счупили огледалата на камиона

Двама млади мъже, държали се агресивно на пътя и счупили огледала на камион, са били задържани в ареста на Районното управление на МВР в Септември. Това съобщи говорителят на пазарджишката Областна

Спипаха шофьорка от Шумен, карала с 2,61 промила алкохол и причинила катастрофа

Шуменка е установена да шофира след употреба на алкохол, след като е предизвикала катастрофа, съобщиха от на Областната дирекция (ОД) на МВР. Пътното произшествие, само с материални щети

Без ясна посока се развива ранната търговия на европейските фондови борси

Без ясна посока се развива търговията на европейските фондови пазари като инвеститорите са фокусирани върху поредица от корпоративни финансови отчети, предаде Си Ен Би Си

>