След нареждане на Борисов ГЕРБ маха леките наказания за непълнолетни убийци (обзор)

20.01.2020 21:17 Цветелина Стефанова
Премиерът Борисов и главният прокурор Иван Гешев се срещнаха с бащата на убитата в Галиче Андреа.

Премиерът и главният прокурор разговаряха с бащата на убитата в Галиче Андреа

Прокуратурата започва проверки на престъпници с повече от две висящи дела

Спешни промени в Наказателния кодекс ще предложат депутати от ГЕРБ след нареждане от партийния им лидер и министър-председател Бойко Борисов. Целта е намалението на наказанието, когато извършителят на тежко престъпление като убийство, изнасилване, блудство е под 18-годишна възраст, да не е задължително при умисъл.

Това обяви депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, след като участва в разговор на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев с Асен Руменов - баща на зверски убитата в Галиче 18-годишна Андреа.

На 11 януари 2020 г. тялото на момичето бе открито в дома ѝ в село Галиче. Тя е била изнасилена и убита по особено жесток начин от 17-годишния ѝ съселянин Аксел Олегов. Заради текстовете в Наказателния кодекс в момента наказанието за 17-годишния убиец може да е само от 5 до 12 години затвор.

Спешните законови промени бяха наредени на депутатите от ГЕРБ от премиера Бойко Борисов. Те обаче задължително трябвало да бъдат обсъдени с прокуратурата, преди да бъдат внесени за одобрение от Народното събрание.

Премиерът е категоричен, че това

не може да

продължава

така, защото

мъката на

хората е огромна

и не може да продължаваме само с обещания за мерки, каза след срещата на Борисов с бащата на убитата Андреа депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

Все още точните законови текстове не са ясни. Тежестта на наказанието обаче ще е обвързана с това дали непълнолетният извършител на престъпление разсъждава като възрастен, за да бъде наказан като възрастен, обясни още народният представител от ГЕРБ. Преценката как да бъде съден непълнолетен убиец или изнасилвач ще бъде в ръцете на психолози и психиатри, предвиждат идеите на управляващите, които Манев представи пред “24 часа” в неделя. Преценката дали извършителят да бъде съден като пълнолетен, или присъдата му да бъде намалена, обаче щяла да остане в съда, след като се запознае с експертизите, стана ясно от думите на Манев.

“Много ми е трудно да говоря. Премиерът и главният прокурор обещаха да направят всичко възможно тази престъпност да спре. Това не бива да продължава, защото животът на много хора ще бъде унищожен”, заяви през сълзи бащата Асен Руменов, след като разговаря с Борисов и Гешев. Руменов поиска в неделя да се срещне с министър-председателя, а премиерът го прие в кабинета си в понеделник сутринта.

Още утре главният прокурор ще разпореди проверка на лица с две и три висящи производства, каза пък говорителката на прокуратурата Сийка Милева. Целта на анализа била да се види дали тези обвинени в престъпления спазват мерките си за неотклонение. Ако ги нарушават, те

щели незабавно

да бъдат

арестувани

“При нови такива случаи пък прокурорите трябва да направят така, че да не са на свобода такива хора”, обясни пред бащата на Андреа главният прокурор Иван Гешев.

Убиецът на момичето Аксел Олегов е имал и други присъди за нанасяне на тежки телесни повреди.

Това ще са вторите промени в Наказателния кодекс, свързани с по-тежки присъди при убийства, които управляващите предлагат след ужасяващи престъпления.

През миналата година под обществен натиск бе премахната възможността за задължително намаляване на присъдата, ако убиецът направи самопризнания. Това стана след убийството на 6-годишната Кристин в с. Сотиря.

Други от От страната и света

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

Юлиян Попов: България получи много добър и интересен ресор в ЕК

Ресорът е много добър, много е интересен. Освен това в светлината на доклада на Марио Драги, който се очертава като индустриална стратегия на Европа за следващия период

>