БСП внесе вота, ГЕРБ сигурни, че няма да мине, но отложиха гласуването за другата седмица (Обзор)

20.01.2020 20:40
Корнелия Нинова и депутати от БСП внесоха вота.

Тези дни Борисов е в Давос, затова дебатите са в петък

Гласуването по четвъртия вот на недоверие към кабинета “Борисов 3” ще е най-вероятно следващата седмица. Това стана ясно броени часове след като БСП внесе вчера по обяд вота си, а от ГЕРБ обявиха веднага след това, че той няма да мине.

Сметките на управляващите обаче са на кантар. Те разполагат със сигурни 116 гласа - тези на групите на ГЕРБ и “Обединени патриоти”. Така оцеляването на кабинета зависи от гласовете на шестимата независими депутати от “Атака”. Досега хората на Волен Сидеров в парламента не са обявили официалната си позиция, но неофициално в кулоарите обясняват, че продължават да поддържат правителството.

Късно в неделя обаче от “Атака” пуснаха 5 въпроса към БСП как биха постъпили, ако са управляващи. Хората на Сидеров питат и дали социалистите биха вдигнали минималната пенсия на 500 лв. и най-ниските заплати на 1500 лв., дали ще закрият чуждите военни бази у нас и др. И обясняват, че заради липсата на задоволителни отговори от сегашните управляващи не са част от коалиционния съвет.

Не само позицията на “Атака” е причина за отлагането на гласуването, довериха обаче от управляващата група. Премиерът Бойко Борисов ще е няколко дни в Давос, където ще участва в Световния икономически форум и в сесията му, посветена на Западните Балкани.

Не е ясно дали премиерът ще е в пленарната зала за дебатите, но те ще са след завръщанетому в петък. По правилник дискусията по вот на недоверие трябва да бъде насрочена между 3 и 7 дни от внасянето на вота. А гласуването трябва да е не по-рано от 24 часа след края на дебата, но без ограничение в крайния срок.

“Вотът няма да мине”, категоричен бе зам.-шефът на групата на ГЕРБ Александър Ненков вчера. Той увери, че коалицията е стабилна, и обясни, че ГЕРБ и “Обединени патриоти” ще завършат управленския си мандат и ще изпълнят програмата си.

“Вярваме, че извън коалицията в Народното събрание има достатъчно разумни и други народни представители, които съзнават, че евентуално падане на правителството само ще доведе до нови въпросителни и ще постави под угроза бързото разрешаване на проблема в Перник”, добави Ненков. А според шефката на екокомисията в НС Ивелина Василева БСП цели създаването на кризи, нагнетяване на напрежение и подсилване на страховете на хората, а кризите се решават с реални действия, което изисква мобилизацията на всички.

40 стр. мотиви за провала на кабинета в политиките за екология и околна среда внесоха от БСП. “Половин милион българи са на воден режим, има сериозна опасност това число да расте. Дишаме един от най-мръсния въздух в Европа, а България е превърната в сметище за боклуци не само от ЕС, но и от Третия свят”, заяви лидерката Корнелия Нинова. И обясни, че вотът вече има своята роля, но взетите мерки били палиативни, гасене на пожари за намаляване на общественото напрежение, а не решавали системния проблем.

Преди да внесат вота, червените получиха подкрепа за него от извънпарламентарните партии АБВ и “Движение 21”. 

Други от От страната и света

Падналият парашутист край Ботевград е в критично състояние

Парашутистът, паднал край Ботевград тази сутрин, е приет в крайно тежко състояние в болница "Св. Анна" в София.  Състоянието на пациента изисква светкавични действия и е изключително рисково

Вандали засекли пътя на шофьор и му счупили огледалата на камиона

Двама млади мъже, държали се агресивно на пътя и счупили огледала на камион, са били задържани в ареста на Районното управление на МВР в Септември. Това съобщи говорителят на пазарджишката Областна

Спипаха шофьорка от Шумен, карала с 2,61 промила алкохол и причинила катастрофа

Шуменка е установена да шофира след употреба на алкохол, след като е предизвикала катастрофа, съобщиха от на Областната дирекция (ОД) на МВР. Пътното произшествие, само с материални щети

Без ясна посока се развива ранната търговия на европейските фондови борси

Без ясна посока се развива търговията на европейските фондови пазари като инвеститорите са фокусирани върху поредица от корпоративни финансови отчети, предаде Си Ен Би Си

Съдът решава дали да пусне от ареста Стефан Димитров от аферата "Митници"

Софийският градски съд решава за пореден път дали да освободи от ареста Стефан Димитров. Той е обвинен за участие в престъпна група заедно с баща си Марин Димитров

>