Румен Драганов: Очакваме над 300 изложители на „Ваканция и СПА Експо“

21.01.2020 08:20 Христо Николов

Предлагаме нова европейска програма за младежки културен туризъм, казва изпълнителният директор на Института за анализи и оценки в туризма

- Господин Драганов, по време на предстоящата на 13, 14 и 15 февруари туристическа борса „Ваканция и СПА Експо“ са планирани редица съпътстващи мероприятия. Какви теми ще се разискват по време на тези събития?

- За мен най-важното събитие е седмата годишна национална среща на Националния борд по туризъм, която ще се съсредоточи в три важни теми: България като инвестиционна дестинация, България като дигитална и споделена икономика и България като национален туристически бранд.

Поканени са представители на министерството на туризма, на различни ведомства и организации, като очакваме да присъстват министрите на туризма и на икономиката, кметът на столицата, председателят на парламентарната комисия по икономика и др.

Дискусиите в рамките на годишните срещи винаги са задавали тренда в туризма и очакваме и тази година те да очертаят хоризонта.

Организираме още едно събитие в рамките на изложението тази година – първи конгрес на университетите от Югоизточна Европа и Азия за култура, туризъм, изкуствен интелект и блокчейн технологии. Ще дойдат представители на 15 университета. Целта е да се очертае връзката между културата от една страна, младежта и туризма от втора и съвременните дигитални технологии от трета.

На база на дигитализацията младежите от Европа трябва да могат да пътуват, когато навършат пълнолетие т.е. 21 години.

- Младежите и сега пътуват с намаления, какво е новото?

- Да, но те ще могат вече да посещават, финансирани от Европейския съюз, различни културни маршрути в Европа, като отчетността на тези пътувания ще се подобри съществено с помощта на блокчейн технологиите. Ние инкорпорираме стоте национални туристически обекта на България например, като сега искаме да обсъдим с университетите как да включим и съвременните технологии в тези пътувания.

Младежите сега ползват редица облекчения – студентски цени при посещението на музеи и галерии, отстъпки при пътуване и ред други.

Но в Европа има уникална мрежа – Европейските културни маршрути, които в момента са 34 на брой. Сега подготвяме пътя на светите братя Кирил и Методий като 35-и културен маршрут на базата на блокчейн технологии и искаме да използваме възможността да дигитализираме и останалите 34 културни маршрута.

Така че нашето предложение заедно с Асоциацията на европейските културни маршрути в Люксембург към Съвета на Европа и ЕС е да има една програма на Евросъюза, която да позволява на всички европейски младежи при навършване на 21-годишна възраст да могат със своята лична карта да посетят най-малко 100 туристически обекта от тези европейски културни маршрути.

Правим това предложение неслучайно сега, когато се определя рамката на следващия 7-годишен европейски бюджет.

- А каква е ролята на дигиталните технологии в това предложение?

- Първо, тези маршрути и обекти трябва да бъдат напълно дигитализирани, така че посещаването им да може да бъде проследимо. Правим го заради отчетността, която е много важен инструмент на европейските оперативни програми. Това ще бъде абсолютно коректно – всяко евро, което ще бъде инвестирано в тази програма, ще се види кога, в колко часа е похарчено.

- По време на борсата ще има пак десетки щандове на курорти, туроператори и туристически агенции. Смятате ли, че има някакви скрити резерви за предстоящия летен туристически сезон?

- Ние очакваме около 320 участници на „Ваканция и СПА Експо“, а посетителите ще са над 18 000-20 000. Всяка година това изложение прави нещо като инвентаризация на състоянието на туризма в България. Тази година ще има и изложители от Азия и Африка, освен разбира се и силно участие от нашите съседи на Балканите и Европа.

Браншовите организации, като Българската асоциация за балнеология и СПА туризъм, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Асоциацията на екскурзоводите са организирали редица съпътстващи срещи за своите членове.

Министерството на туризма също има форум в рамките на изложението за стратегията за развитие на туризма. Ще има и интересна културна програма.

Любопитното е, че посетителите ще могат вече да видят роботи, които са предназначени за сферата на туризма. Вече има дигитални преводачи за рецепциите, които превеждат в реално време от различни езици включително и от китайски, японски, корейски. Много уреди в хотелите вече могат да се включват с гласови команди, също така вендинг машините са снабдени до голяма степен с елементи на изкуствен интелект. Неслучайно слагаме изкуствения интелект като тема на някои доклади по време на форумите.

Ще бъде дискутирана и темата за ваучерите за почивка, които да се създадат по подобие на ваучерите за храна.

- Какво представлява тази идея?

- Много ведомства в държавата притежават собствени почивни бази, в които при ниски цени техните служители почиват. Смятаме, че останалите работници и служители, чиито фирми нямат почивни бази, също заслужават да почиват при ниски цени.

Говорили сме с Българския туристически съюз, СПА асоциацията и други организации, които вярвам, че ще предоставят тяхната база за използване чрез ваучери. И смятам, че по време на конференцията ще обсъждаме и този въпрос.

Принципът на действие на тези ваучери ще бъде същият като на ваучерите за храна. Работодателите ще могат да дават на служителите си такива ваучери като част от заплатата и върху тях не дължат осигуровки. Механизмът е описан в наредба 7 на финансовото и на социалното министерства.

- В средата на февруари вече ще се знаят резултатите от ранните записвания за лятото на 2020 г. Знаете ли какъв е трендът?

- Той и сега е ясен, тъй като вече минаха някои от големите туристически борси, а предстоящ и борсата в Берлин и други. Да не говорим, че продажбите за лятото на 2020 г. започнаха по принцип още преди да е завършил предходният летен сезон.

Продажбите за лятото вървят нормално, нямаме индикация за каквито и да било сътресения. Новото тази година е, че записванията през онлайн туроператори определено ще бъдат водещи за сметка на аналоговите туроператори.

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>