Хари и Меган поемат по стъпките на Даяна - без пари и титли

20.01.2020 01:01 Павлина Трифонова
“Хари, Меган и Арчи винаги ще бъдат силно обичани членове на семейството”, посочи в изявлението си бабата на Хари кралица Елизабет II.

Двамата се надяваха на специален статут, но получиха твърд Мегзит

Опитът на принц Хари и съпругата му Меган да си издействат специален статут в британската монархия, който да съчетава емигрантски независим живот и представяне на короната в намален обем, се провали.

От разпространено късно в събота изявление на кралица Елизабет II става ясно, че двамата ще получат точно толкова, колкото и лейди Даяна преди 24 години. Тогава майката на Хари се разведе с баща му принц Чарлз, изгуби титлата Нейно Кралско Височество, но запази втората си - принцеса на Уелс. Започна самостоятелна кариера, фокусирайки се върху конкретни благотворителни каузи.

По същия начин Хари и Меган вече няма да бъдат наричани “кралски височества”, но

ще продължат

да са херцог

и херцогиня

на Съсекс

Те ще спрат да получават кралска субсидия, тъй като им се отнема възможността да бъдат и официални представители на британската корона от пролетта. Освен това са обещали

да върнат

похарчените

преди година

2,4 млн. паунда

за луксозен ремонт на имението, което кралицата им даде за семеен дом близо до замъка Уиндзор. Те ще използват “Фрогмор котидж”, когато се връщат във Великобритания, но срещу наем от 360 000 паунда годишно.

Британските медии коментират, че постигната сделка между Хари и баба му кралицата е по-скоро за твърд Мегзит. Някои издания я наричат “абдикация на кралските рокзвезди”, други я сравняват с отмъщение и изхвърляне на студено заради отиването им да живеят в Канада.

Според кралския кореспондент на Би Би Си Джони Даймънд обаче това е най-чистото скъсване с кралското семейство. Меган и Хари искаха “нова роля” в него, съчетаваща малко работа за короната и независим живот, но възможните противоречия и конфликти на интереси са били прекалено много това да се случи. Даймънд твърди, че има възможност постигната сега сделка да бъде преразгледана след година, когато ще изтече преходният период, даден от кралицата.

Повечето британски издания подкрепят нейното решение, защото смятат, че така е спряла опитите на Меган и Хари да се ползват с всички облаги на короната, но без да работят всеотдайно за нея. Прокрадват се коментари, че лишаването на Хари от военните му ангажименти е твърде строга наказателна мярка.

“Хари, Меган и Арчи винаги ще бъдат силно обичани членове на семейството”, посочва Елизабет II в изявлението си. Тя признава, че Съсекс трябвало да понесат редица предизвикателства през последните 2 г. заради засиления интерес към тях и подкрепя желанието им за по-независим живот. С нейна благословия те могат да запазят ролите си на покровители на някои благотворителни организации, след като ясно са заявили, че ще “следват ценностите, споделяни от Нейно Величество”.

Все още не е ясно с какво точно Хари и Меган смятат да се издържат, както и кой ще поеме финансирането на тяхната охрана в Канада, където смятат да живеят. Бащата на принца -

Чарлз, ще

продължи да

им дава пари

от личното си имение, но според кралски източници сумата не може да е повече от 2,5 млн. паунда годишно, което няма да им стига, ако трябва сами да си наемат дом и охранители. А от такива безспорно ще имат нужда.

Желанието на двамата да се спасят от медийно преследване, емигрирайки от Великобритания, до момента не се случва. Папараци успяха да снимат Меган на два пъти в Канада, докато напуска имението за 14 млн. долара, в което живее със сина си Арчи. Очаква се скоро към тях да се присъедини и Хари.

В свои изявления той е признавал, че се страхува с Меган да не се случи това, което стана с неговата майка, и затова иска независим живот. Лейди Даяна почина в автомобилна катастрофа при гонка с папараци година след като се разведе с Чарлз и изгуби кралската си титла. Затова се смята, че английската полиция ще продължи да охранява Хари, Меган и Арчи поне през едногодишния преходен период за новия им статут, което ще струва на британските данъкоплатци 7,6 млн. паунда.

“Те

превръщат

кралското семейство

в супермаркет

с корона”,

коментира бащата на Меган. Томас Маркъл участва в документален филм на британската телевизия “Канал 5”, след като преди дни стана ясно, че ще свидетелства срещу дъщеря си по дело, което тя заведе срещу неделното издание на “Дейли мейл”. Вестникът обяви защитната си теза по процеса, от която става ясно, че писмото, за което Меган има претенции, че не е трябвало да бъде публикувано, защото е лично, е дадено на журналистите от Томас Маркъл. Според бащата с бягството си от Великобритания Меган и Хари правят кралското семейство да изглежда евтино. Той описва поведението им като срамно и разрушаващо една от най-големите институции в света. Тя захвърли мечтата на всяко едно момиче да бъде принцеса за пари, коментира Маркъл поведението на своята дъщеря и твърди, че това не е момичето, което е отгледал. Двамата не поддържат отношение от доста време, след като бащата участва в медийна изява срещу пари в навечерието сватбата на Меган и Хари.

Други от От страната и света

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

>