Борис Джонсън нареди нови търговски преговори с Доналд Тръмп

19.01.2020 13:21
Борис Джонсън Снимка: Ройтерс

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън нареди на преговарящите да започнат търговски преговори със САЩ паралелно с тези с Европейския съюз, опитвайки се да утвърди своя авторитет на следващия етап от Брекзит. Това пише британският вестник The Independent.

От офиса на министър-председателя се съобщава, че той е наредил на служителите да започнат преговорите със страни, включително със САЩ, Япония, Нова Зеландия и Австралия, веднага, след като Великобритания напусне ЕС на 31 януари.

Източникът също така заяви, че Борис Джонсън е съсредоточен върху дневния ред вътре в страната, на висши служители е съобщено да се концентрират върху изпълнение на обещанията на премиера или да се сблъскат с уволнение, съобщи "Фокус".

Графикът на Борис Джонсън относно Брекзит означава, че Великобритания има само 11 месеца, за да сключи търговско споразумение с ЕС или да рискува да остане без сделка в края на годината.

Но търговската сделка с Доналд Тръмп е високо ценена в страна, независимо от перспективата от жестоки искания от страна на САЩ по такива въпроси като достъпа до пазарите за лекарства във Великобритания.

Очаква се, че премиерът ще направи реч през следващия месец относно плановете си след Брекзит, преди евентуалното отпътуване за Вашингтон, където американски служители се надяват, че той ще започне търговски преговори.

Но Борис Джонсън даде да се разбере, че фокусът му ще бъде върху вътрешната политика. Той каза на служителите да ограничат пътуванията му, за да може той да укрепи подкрепата на избирателите в северните части, които му помогнаха да се върне на позицията си.

Междувременно се очаква премиерът в Берлин да се срещне с европейските лидери, включително с Еманюел Макрон и Ангела Меркел.

Други от От страната и света

В таен гроб в Петра откриха чаша досущ като Светия Граал на Индиана Джоунс

Новите разкопки в Йордания ще дадат ценни сведения за цивилизацията на набатейците Във филма на Стивън Спилбърг от 1989 г. “Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход” Храмът на Слънцето е

България и още 7 членки на ЕС искат уеднаквяване на директните плащания между страните

По време на заседанието на Съвета по земеделие и рибарство в Люксембург България подкрепи текста на Заключения на Председателството на Съвета на ЕС относно бъдещето на Общата селскостопанска политика

Румен Радев: България ще продължи да утвърждава и надгражда своите традиции в космонавтиката

България ще продължи да утвърждава и надгражда своите традиции в космонавтиката и космическите изследвания като фактор за стимулиране на общественото развитие и науката

С концерт и награди „Русе – 21. век" ще бъде отбелязан Денят на народните будители

Празничен концерт „Нек пребъдат в слава и чест" организира Община Русе на 31 октомври (четвъртък), от 18 ч., в зала „Европа" на Доходното здание, съобщиха от пресцентъра на общината

Задържаха 18 нелегални мигранти, скрити в тайници на камион на ГКПП Капитан Андреево

Гранична полиция задържа 18 нелегални мигранти на ГКПП Капитан Андреево, съобщиха от пресцентъра на МВР.  След кратък престой в Турция, днес следобед на пункта за влизане в България пристигнал

>