Музиканти от Парижката опера протестираха с безплатен концерт на открито

18.01.2020 21:28
Снимка РОЙТЕРС

Музиканти и певци от Парижката опера изнесоха днес безплатен концерт на открито в подкрепа на масовите протести срещу проекта за пенсионна реформа, предадоха световните агенции, съобщи БТА.

Пред историческата сграда на опера "Гарние", построена по нареждане на император Наполеон Трети през 1862 година, музикантите изпълниха части от произведения на Верди и Бизе. Концертът, продължил час и половина, завърши с националния химн, Марсилезата. В проявата участва и хорът на операта и общият брой на участниците бе най-малко 200 души, включително актьори от театър "Комеди Франсез".

Музикантите бяха аплодирани от свои колеги, включително балерините, които миналия месец изпълниха сцени от "Лебедово езеро" на същото място, отново като протест срещу пенсионната реформа. Импровизираният концерт привлече голямо внимание сред минувачите през слънчевия следобед.

През последния месец представленията в операта са отменени, тъй като артистите стачкуват в защита на вековните си привилегии за пенсиониране.

Съгласно споразумение, сключено през 1698 г. при царуването на Луи Четиринайсети, танцьорите от Парижката опера могат да се оттеглят с пълна пенсия на 42-годишна възраст, певците - на 57 години, а музикантите - на 60, припомня Ройтерс.

Планираните реформи предвиждат всички служители, които ще постъпят на работа след 2022 година, да загубят възможността за ранно пенсиониране.

Стачката вече е донесла на операта загуби от 14 млн. евро заради отменените представления. Тази сума се равнява на годишната държавна дотация. От частни спонсори и меценати операта получава още 18 млн. евро, допълва ТАСС.

Други от От страната и света

“ТикТок” уврежда психичното здраве на децата

14 американски щата заведоха дело срещу китайската видеоплатформа заради злоупотреба с непълнолетните Четиринадесет щатски прокурори са подали съдебни искове срещу социалната мрежа “ТикТок”

Катастрофа на столичния бул. "Сливница", движението е затруднено

Катастрофа е станала на столичния бул. "Сливница", стана ясно от снимки в социалните мрежи.  Инцидентът е станал на кръстовището с ул. "Адам Мицкевич"

Резитба на изсъхнали дървета затваря временно част от ул. „Хан Аспарух" на 23 октомври

Община Русе информира водачите на моторни превозни средства и жителите на града, че на 23 октомври /сряда/ от 9 до 14 ч. ще бъде затворена за движение ул

По време на "черния петък" се купува най-често техника, КЗП ще следи цените преди намаленията

Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Мария Филипова каза, че е важно не само търговците да са добросъвестни, но и потребителите да се информират сами

Евростат: Бюджетен дефицит от 3,5 на сто от БВП за ЕС, за България е 2 на сто

Делът на държавния дълг на страните от Европейския съюз спрямо брутния им вътрешен продукт (БВП) се понижава до 80,8 на сто в края на 2023 г. при 82,5 на сто в края на 2022 година

>