Перник ще пие вода от яз. "Белмекен" ( Обзор)

18.01.2020 21:31 Румяна Дeнчeва
Премиерът Бойко Борисов, кметовете на София и Перник и част от министрите обсъждат решението на водната криза.

Премиерът: Започвайте 

Ще мине през софийската водопреносна мрежа срещу заплащане

Това няма да се отрази на столицата

Водата за перничани няма да поскъпва

До 45 дни Перник ще получи вода от водосбора на Белмекен, през яз. “Бели Искър.” Тя ще достигне до миньорския град през столичната преносна мрежа.

Това решение предложи на извънредна среща при премиера Бойко Борисов министърът на икономиката Емил Караниколов в събота. Той го огласи пред колегите си министри - на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петкова, на екологията Емил Димитров - Ревизоро, на регионалното развитие Петя Аврамова. Там бяха и двамата кметове - Йорданка Фандъкова на София и Станислав Владимиров на Перник.

Преди месец е започнало отбиване на част от водосбора наБелмекен към яз. “Бели Искър.” Водата от водосбора на Белмекен е 500 л в секунда, каза Караниколов. Още в понеделник правителството ще поиска от Столична община съгласие

за възмездно

преминаване

през ВиК на

София

на обемите за Перник. “Ще се направи и водопровод от Мало Бучино до Перник с дебит 300 л в секунда, говорим за обеми от 700 хил. куб. м месечно. Това по никакъв начин няма да се отрази на водата на софиянци”, категоричен бе Караниколов. Трябват ни 35-45 дни, през които ще се направи и помпена станция. Съоръжението ще дава възможност и за

байпас от

яз. “Студена”

към квартали

на София,

ако се наложи, обясни още Караниколов. Министърът обяви готовност да се започне още в понеделник, като ще работят 12 екипа, дори и през нощта.

Караниколов съобщи още, че към предприятията в Перник е отправена оферта да ползват водоем, при който държавата ще изгради 800 м водопровод и ще ремонтира един канал. В петък ще са готови пробите дали водата отговаря на изискванията.

Това е единствено възможния вариант, подчерта министърът на икономиката. И бе категоричен, че преминаването на водата за Перник ще бъде платено. А също и че е изпратено писмо до КЕВР водата за перничани да не поскъпва.

“Няма да бъдат намалени водните обеми за София, само ще се използва водната ѝ инфраструктура. Водата от Белмекен не е предназначена за София, ще я пренасочим за Перник”, увери екоминистърът Емил Димитров.

“От всички варианти този е работещ. На практика, както пътят през Владая се ползва и от Перник, и от София, така и софийският водопровод ще даде възможност да премине вода за Перник”, одобри решението премиерът. Той разпореди още в понеделник министри и шефове на НЕК да обяснят пред Столичния общински съвет замисъла така, “че да бъдем правилно разбрани”.

“Обяснете целта, още повече че и за София ще правим подобно нещо от яз. “Огняново”, за да имаме резервна вода, но днес няма да го говорим, защото знам какво следва от всяка дума”, съобщи Борисов. Той добави, че били гледани всякакви варианти- от вода от пещерите, при който рискът да направим екокатастрофа е голям и аз не мога да го поема, а и не е нужно, когато

имаме

вариант двата

града да си

помогнат

Премиерът се обърна към кмета на Перник с думите: “Активизирайте се по подмяната на тръбите, да не стане така да ви докараме вода и тя да изтече.

Същата препоръка той отправи и към кметовете на Шумен и Търговище.

“Водопроводите ни са на по 50 години, ако ги бяха подменили преди нас, нямаше да се налага хем магистрала да правим, хем водопровод. Искам да се мисли дългосрочно как този скъп за света продукт - водата, да бъде пазен. Защото българинът не го цени -

отнася се към

водата като

нещо, което

идва ей така,

от горе

Зимно време не се спират чешми”, заключи Борисов. И повтори: “От всички решения това ми се струва най-добро. Ще ни струва пари, но няма да нанесе щета, пък и в бъдеще ще има проигран вариант за такива случаи”.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова увери, че още в понеделник ще насрочи заседание на комисията по инфраструктура, на което да присъстват и министри, и концесионерът, за да са сигурни общинските съветници, че по никакъв начин решението няма да се отрази на водоснабдяването на столицата.

(Какви гаранции поиска Фандъкова - виж вляво)

Регионалният министър Петя Аврамова увери, че по най-бързия начин ще бъдат издадени всички разрешителни за проекта. Министър Караниколов добави, че новото водно трасе ще влиза в пернишкия квартал “Изток”, дълго е 13,5 км и няма да се забави заради процедури по отчуждаване, защото

минава

само през

държавни и

общински

земи

Осигурени били 25 млн. лв. и има готовност за незабавна работа.

Премиерът разпореди още до вечерта (вчера - б.р.) да се пусне водата за Търговище и най-късно до понеделник в Шумен, където изпълниха заръката до часове.

В края на заседанието, подсетен от финансовия министър Владислав Горанов, Борисов честити рождения ден на енергийния министър Теменужка Петкова. “Да си жива и здрава, извинявай, че не съм досетлив, но не видях бонбони на масата”, каза на рожденичката премиерът.

Йорданка Фандъкова: Настоях за 100% гаранции за водата на столичани


Ще има спирателен 
кран на “Мало Бучино” и при най-малък

проблем за София водоподаването към Перник ще бъде спряно

След извънредната среща в МС столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви официално становище по повод искането през водопреносната мрежа на София да преминат допълнителни количества вода за Перник. От него става ясно, че тя е поставила пред премиера и министрите пет твърди искания като условие за съгласие от Столичния общински съвет.

“Моята категорична позиция е, че предложението ще бъде внесено за обсъждане в СОС единствено при 100% гаранции за водоснабдяването на София, което към днешна дата е осигурено”, заявява Фандъкова. Затова тя е поискала:

1. В предложението на държавата да има гаранции за възмездно осигуряване на допълнителните количества вода.

2. Да бъде монтиран спирателен механизъм преди изхода на резервоар “Мало Бучино - нов”, така че и при най-малък дисбаланс във водоснабдяването на София подаването към Перник ще бъде спряно.

3. Финансирането на всички допълнителни дейности да бъде единствено от държавния бюджет.

4. Ремонтът на стената на яз. “Бели Искър” да започне още тази година.

5. Изграждане на ново трасе от яз. “Огняново” до водопреносната система на София като резервен водоизточник за питейна вода за столицата в дългосрочен план с оглед на климатичните промени.

“Без което и да е от тези условия аз лично няма да подкрепя разглеждане на предложението от СОС. Без пълни гаранции за водния баланс на София и осигуряване на водоснабдяването на софиянци такова предложение няма да бъде подкрепено”, категорична е Фандъкова. Тя чака още в понеделник документацията от МС и кмета на Перник.

 

 

Други от От страната и света

По време на "черния петък" се купува най-често техника, КЗП ще следи цените преди намаленията

Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Мария Филипова каза, че е важно не само търговците да са добросъвестни, но и потребителите да се информират сами

Евростат: Бюджетен дефицит от 3,5 на сто от БВП за ЕС, за България е 2 на сто

Делът на държавния дълг на страните от Европейския съюз спрямо брутния им вътрешен продукт (БВП) се понижава до 80,8 на сто в края на 2023 г. при 82,5 на сто в края на 2022 година

Иззеха 83 пакетчета с 80 грама амфетамин при проверки в Добрич

От автомобил са иззети 83 пакетчета със бяло вещество с общо тегло 80 грама, реагиращо на амфетамин, съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич. На 21 октомври

Нафпавокът на пазителката баба Дешка е по-вкусен и от прошуто

Надка Кротева е легендарна в Разложкия край със своята къща за гости, знаят я и в Италия с нейното уникално месо Какво е нафпавок? С тази дума от района на Разлог е назовано мехурче

Хванаха 16 пияни и 18 дрогирани шофьори за ден

В рамките на изминалия ден са установени общо 16 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 12 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила

>