Путин започва загадъчна реформа

18.01.2020 17:31 Валери Найденов
Владимир Путин обяви реформа, която вероятно ще го задържи в реалната власт и след 2024 г. СНИМКИ: РОЙТЕРС
Все още не е ясно каква ще е съдбата на бившия премиер и президент Дмитрий Медведев.

Майките ръкопляскат, коментаторите пият аспирин

Сензационните реформи, които руският президент Путин възвести на 15 януари, могат да се сравнят с котката на Шрьодингер, която според квантовата физика може да е хем жива, хем мъртва едновременно – всичко зависи от гледната точка.

Според патриотите – путинисти, това е началото на националноосвободителна революция. Най-сетне Русия ще отхвърли колониалното господство на САЩ и глобалния финансов капитал. А смяната на премиера Медведев е удар по неолибералния икономически модел.

Според левите патриоти това е просто прах в очите на прогресивната общественост. И всичко си е постарому. Новото е само това, че бушонът Медведев гръмна – също като у нас Цветан Цветанов.

Според прозападните опозиционери това е началото на конституционен преврат, който има за цел да увековечи властта на Путин след 2024 г., когато изтича президентският му мандат.

И едните, и другите са съгласни, че

властта имаше

крайна нужда

от освежаване

преди парламентарните избори догодина. Вече 7 години икономиката на Русия е в спад, а доходите – от 6 години. Всичко това се пише на съвестта на правителството и в по-малка степен на президента, значи правителството е бушонът, който трябваше да изгори. Така и стана.

Като президент Путин ръководи пряко силовите министерства и външната политика. По принцип негативите на икономиката се пишат на гърба на правителството, на досегашния премиер Дмитрий Медведев, както и на Държавната дума, която често не изпълнява указанията на президента да вдигне жизненото равнище. Путин играе доброто ченге и затова рейтингът му е висок. 

Според агенцията “Левада център”, неодобрението към Медведев в края на миналата година бе 61 на сто, а одобрението – 38. Под нивото на водата бе и правителството – 54:44. Рейтингът на самия Путин все още е положителен, 68:31, но само преди 3 години бе 85:14. Явно нещата вървят надолу и нещо трябваше да се предприеме.

Медведев вече бе като камък на шията на президента, тъй като и лявата, и дясната опозиция го изтипосаха като корупционер № 1. Читателят може да се запознае с предполагаемата му частна империя на блога на опозиционера Алексей Навални. (https://dimon.navalny.com/#funds)

Там могат да се видят десетки изумителни имения и резиденции, агрокомплекси, яхти, лозя и винарни и още какво ли не. На фона на тези имоти

Доналд Тръмп е

направо беден

роднина

Дори Уорън Бъфет и Джеф Безос могат само да мечтаят за такава жилищна площ. Разбира се, Медведев отрича, но доказателствата на Навални впечатляват. И руският народ е впечатлен.

Путин дълго отлагаше смяната на премиера, тъй като двамата с Медведев са тандем още от 1991 г., когато заедно работят при видния демократ Анатолий Собчак, тогава кмет на Санкт Петербург. Както е известно, Путин е изключително верен на своите близки хора, както и на личните си ангажименти.

Затова на повечето наблюдатели не им се вярва, че Медведев отива в глуха линия. Той ще бъде заместник-председател на Съвета по сигурността – нещо като президент на водопад. Длъжността му още не съществува.

В бъдеще обаче този пост може да защити гърба на Путин, докато той трансформира своята власт така, че да дърпа конците отстрани.

Първо тортата

И именно тази трансформация е голямата загадка, облечена в енигма. Както знаем, на 15 януари изненада цялата руска и световна общественост с послание пред целия руски политически елит в състав 1300 човека. До този момент никой не знаеше какво предстои. Посланието има две основни части – демография и конституционна реформа. Като обем и времетраене демографската част е около три четвърти от цялото. Обещават се съвсем конкретни повишения на детските добавки, премиите за майчинство, безплатна топла храна в училищата и още много други социални придобивки, на които тук няма да се спирам, за да не събуждам завист сред българския народ. А и те са толкова много, че заслужават отделна статия.

Естествено, обръща се внимание и на образованието, благосъстоянието, инвестициите, науката, международното положение и всички други компоненти на един класически доклад на ЦК на КПСС пред партиен конгрес.

После енигмата

Едва в края на посланието Путин стига до конституционната реформа. Тук вече той е енигматичен и няма нищо конкретно.

Започва с това, че според него конституцията не трябва да се сменя, след което веднага предлага някои доста фундаментални промени, макар и да не е ясно точно какви са и докъде се простират. Това дава възможност на различните прослойки и партии да ги тълкуват по свой вкус. Какво значи например:

“Това означава буквално следното: изискванията на международното законодателство и договори, а също и решения на международните органи могат да действат на територията на Русия само в тази им част, в която не влекат след себе си ограничения на правата и свободите на човека и гражданина, не противоречат на нашата Конституция.”

Според критиците от ляво и дясно това и днес го има в конституцията. Според патриотите – това чупи колониалните окови. Както е известно, компании като “Газпром” водят съдебни спорове в международни съдилища, а акционерите на бившата “Юкос”, компанията на Ходорковски, осъдиха в Хага руската държава да им изплати 50 милиарда рубли.

Радост за народа е забраната висшите политици и чиновници да притежават двойно гражданство или дори документ за постоянно жителство в чужбина. Ако стане, това ще е мощен шамар по целия руски елит. Не си човек, ако нямаш дом я в Лондон, я в Ню Йорк или на Ривиерата.

Бородинска

битка?

Но дали този шамар ще улучи нечия буза? По принцип Путин е дълго на власт, защото балансира между олигарсите. Освен това, той е най-добрият медиатор между олигарсите и руския народ. За да постигне целта, трябва да поведе народа срещу олигарсите, което не му е в характера.

“Това не е победа - коментира депутатът Евгений Фьодоров. - Това е само началото на битката, Бородинската битка, в която сме длъжни да победим. Днешното събитие е все едно доброволците получиха оръжие във военкомата, за да тръгнат на война”.

Фьодоров е депутат от “Единна Русия” и основател на организацията “Национално-освободително движение” (НОД). То се бори не само за пълно възстановяване на суверенитета, но и за СССР. Освен това Фьодоров минава за един от неофициалните говорители на Путин.

Една от версиите е, че истинската цел на цялото послание се крие в следните думи:

“Вие знаете, че от 2000 г. по моя инициатива бе възроден Държавният съвет, в чиято работа участват главите на всички райони… Смятам за целесъобразно в конституцията да се закрепи и съответстващият статут на Държавния съвет.”

Според някои коментатори Путин смята да превърне Държавния съвет в орган с реална власт над останалите държавни институции и да му стане председател след 2014 г., когато изтича президентският му мандат.

Ако е така, то Путин сигурно се учи от дългогодишния президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев. Миналата година той си подаде оставката, но остана председател на Съвета за сигурност, откъдето и сега дърпа конците. В знак на признателност парламентът прекръсти столицата Астана на Нурсултан.

Но Астана е млада столица, докато Москва е от векове и за векове. В Русия има друга традиция – Петър Първи премества столицата в Петербург, родното място на Путин. 

Други от Мнения

Пречупване на тренда - ниските лихви спряха растежа на милионерските влогове

Вземащите кредит трябва да се съобразят с новата тенденция - лихвите ще се покачват Хората изчакват да видят докъде ще спаднат цените, за да получат по-изгодни сделки БНБ публикува редовната

Красен Станчев: Бъдещият кабинет не е на ротацията, щафета е - трябва да бъде разписано какво поема първият и какво предава

Обедняване и апокалипсис няма! Всички - без семействата с повече деца и част от пенсионерите, са по-добре в последните 2 г., казва икономистът - Държава пред катастрофа, икономика пред рецесия

Президентът си е основал звукозаписна компания и от там сега ще излязат редица нови хитове

Няколко коментара на извънредната и налудничаво динамична политическа обстановка: 1. “Да, България” винаги е била категорична, че експертният състав на правителството е това

Кабинет на ПП-ДБ само с техни министри не им дава по-добри възможности

Партиите - участнички в споразумението за излъчване на правителство от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са заинтересовани да постигнат балансирано представителство в предстоящия кабинет

“Букър” тежи, колкото и да ръкопляскате или да хулите

Радвам се за Георги Господинов. Книга, писана на езика свещен, достигна до световно признание. Интересни са ми тези, които обругават, без да са чели Може би думата награда иде от това, че някой

>