Хашим Тачи: Косово и Албания много скоро ще имат общо бъдеще без граници

18.01.2020 14:35

Косово и Албания много скоро ще имат общо бъдеще без граници, заяви президентът на Косово Хашим Тачи, цитиран от агенция МИА.

Тачи говори на тържество под надслов "Благодарим, Албания" по повод 21 години от приемането в тази страна на косовски бежанци. Тачи изрази признателност на Албания, която се "изправи пред геноцида, извършван от сръбската държава над косовския народ в кампаниите за етническо прочистване".

Тачи благодари на Албания, която "отвори вратите и сърцата си в дните на трагедията и кулминацията на войната от 1998/99 г."

На тържеството присъстваше и президентът на Албания Илир Мета, който каза, че Албания е била "длъжна да превъзмогне изключителната хуманитарна криза, породена от геноцида на Слободан Милошевич".

"Изминаха две десетилетия и сега сме много по-добре оттогава. Все пак не сме толкова щастливи, колкото бихме искали да бъдем. Трябва да бъдем по-посветени на бъдещето, за да не се мобилизираме само във времена на криза, а да работим постоянно и с високо съзнание", каза Мета.

Други от От страната и света

Средната пенсия скочила със 100 лв. за година

Броят на те за септември 2024 г. е 2 047 486, или с 15 127 (0,7%) повече в сравнение със същия месец на предходната година. Това съобщиха от пресцентъра на Националния осигурителен институт (НОИ)

До минути започва инсталирането на софтуера на машините за гласуване

Най-късно в 14:30 часа днес ще започне инсталирането на софтуера на машините за гласуване. Това обяви на брифинг заместник-председателят на ЦИК Росица Матева

Перничанка забрави къде е паркирала и подаде сигнал, че колата й е открадната

65-годишна жена от Перник е подала сигнал в полицията вчера, че е откраднат лекият ѝ автомобил, съобщи БТА като се позовава на полицията. По данни на перничанката колата е паркирана пред блока

Елена Петрова и Христо Мутафчиев се простиха с Николай Волев (Снимки)

Стотици близки, приятели и колеги се прощават с режисьора Николай Волев. Сред опечалените бяха Елена Петрова и шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев

Вече няма да изискват от гражданите и бизнеса скици на имотите и други хартиени документи

С промени в Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР) Министерството на регионалното развитие и благоустройството намалява административната тежест за гражданите, бизнеса и различните институции

>