Фирма без дейност е получател на 25-те тона боклук от Италия (Обзор)

17.01.2020 21:30 Антоанета Маскръчка

Прокуратурата влезе в ТЕЦ “Бобов дол”, намериха опасни отпадъци и до Луковит

Акцията, разпоредена от главния прокурор Иван Гешев за отпадъците в цялата страна, даде резултат в петък. Само за ден разследващите хванаха 25 контейнера с боклук от Италия на пристанище “Варна-Запад”, влязоха в ТЕЦ “Бобов дол” по разследване на престъпления против общественото здраве, заловиха още 9 тона опасни вещества до Луковит, превозвани с камион. Проверките за опасни отпадъци с неясен произход продължават в цялата страна.

Още от четвъртък прокурори, полицаи, агенти на ДАНС и Регионалната инспекция по околна среда в Перник разследват сигнал за опасни боклуци на територията на ТЕЦ “Бобов дол”, съобщиха от държавното обвинение. Три мобилни лаборатории бяха в теца и в петък. Иззети са веществени доказателства, разпитани са свидетели, сред които и работещи в предприятието, изискани са документи. Засега разследването е на районната прокуратура в Дупница по член от наказателния кодекс, който преследва замърсяване на околната среда и създаване на опасност за здравето на хора, животински и растителни видове. В последните месеци няколко неправителствени организации сигнализираха, че в ТЕЦ “Бобов дол” са складирани тонове бали с боклук, които се изгарят в пещите и се замърсява въздухът.

Късно вечерта новият екоминистър

Емил Димитров

също влезе

на проверка

в ТЕЦ-“Бобов дол”, след като беше в Перник заради водната криза. 

“Прави се рутинно замерване на изпускащите инсталации, т. нар. сероочистки. Имаме спорове с екоинспекцията и очакваме да пристигнат зам.-министър на МОСВ и шефът на Изпълнителната агенция по околна среда, за да решим спор с РИОСВ”, коментира директорът на теца Емил Христов. Допълни, че в централата работи само едната мощност, за която има комплексно разрешително. За втората тецът е в процедура по закупуване на пречистваща инсталация и тя не работи. Въпреки това обаче екоинспекцията твърдяла, че тецът е в нарушение. Христов каза, че са посетени от представители на Икономическа полиция и РИОСВ в Перник.

В петък от прокуратурата във Варна разказаха и за случай с 25 контейнера боклук на пристанище Варна-запад, които стояли там непотърсени цели 3 месеца. Те са внесени от Италия.

“Стоката е дошла по море от Салерно. Изпращач е италианската фирма “Дентиче Пантелоне” със седалище в Авелино, а получател е била столична фирма “Блацион” ООД, която е с предмет на дейност съхранение, преработка и търговия с битови отпадъци. Проверява се дали тя има лиценз и дали той се отнася за този тип отпадъци”, каза наблюдаващия прокурор Невена Илиева. Управител на фирмата “Блацион” ООД е македонският гражданин Блаже Игнатовски. Той има и най-голям дял от капитала. Негови съдружници са фирмата “Юпитер Секюрити”, сънародникът му Горан Ангелов и италианецът Енцио Боче.

Фирмата има

издаден лиценз

за търговия

с отпадъци,

показа проверка

на “24 часа”

Издаден е през 2018 г. Не е ясно защо не са си взели стоката от пристанището. Дружеството е преучредено на 7 януари т.г., преди 10 дни, показва справка в Търговския регистър, а 25-те контейнера стоят на пристанището от 90 дни. Документите са внесени от адвокат, който често регистрира и прехвърля фирми на подставени лица. “Блацион“ ООД на македонския гражданин не е имала дейност досега, няма отчети за приходи и разходи. 

Срокът от 90 дни е изтекъл, без “Блацион” ООД да даде направление за доставката. Затова от митницата подали сигнал в прокуратурата.

Контейнерите от Италия са пристигнали във Варна на 9 октомври м.г. По случая е образувано досъдебно производство, защото в такива случаи се носи наказателна отговорност. В разследването се включили екипи на ДАНС, МВР и РИОСВ, както и при всички останали случаи.

“Отпадъците се различават от декларираните пред митницата. По документи са пластмаса и каучук, но вътре в балите са открити и други, като текстил, дърво и стъкло. Не са във вида, изискван по закон - вакуумирани като отпадък за пренос през границата на страната. Дадох указания на разследващите и на РИОСВ за извършване на цялостна проверка и за изискване на цялата документация по вноса, съхранението и предназначението на този товар.

Възможно е

партидата да

бъде върната

на подателя”, допълни наблюдаващият прокурор.

Получателите още не са разпитани. Директорът на варненската полиция Даниел Пашов обясни, че досега фирмата получател не е разследвана и тепърва предстои да бъде установено къде се намират съдружниците на македонския гражданин.

Блаже

Игнатовски има

и друга фирма

в България

от ноември м.г. - “Грийн солюшънс 2020”, която също е с предмет на дейност внос на отпадъци. Прехвърлена му е от едноличния собственик “Юпитер сектор”. Тя е на Софийка Антонова, свързана и с “Юпитер Секюрити”.

Още не е ясно дали отпадъците на пристанището във Варна са свързани с тези, които бяха намерени в склад в Плевен на Нова година. Тогава разследващите запечатаха двора на фирма от обръча на дупнишката “Феникс”. В сряда стана ясно, че зам.-министър на Нено Димов е разписал разрешително за внос на 25 тона отпадъци от Италия, част от които се оказаха в Плевен.

В деня на хайките за боклук 9 тона вещества с неясен произход бяха намерени в изоставена сграда в луковитското село Торос.

Открити били от служители на общината, които засекли на камери за видеонаблюдение камион с великотърновска регистрация да изхвърля пластмасови цистерни. Наложило се полицията да се намеси и тогава станало ясно, че всеки от 6-те съда е с вместимост 1000 литра.

“Миналата неделя е задържан камион с търновска регистрация, който е превозвал още 4 цистерни със същата вместимост”, каза окръжният прокурор Валентин Вълков. Общо деветте били иззети и откарани на площадка в Луковит.

Веднага била

поставена

полицейска

охрана, защото

веществото

може да се

окаже токсично Шофьорът на камиона и негов спътник са задържани.

Пред разследващите казали, че са от Ботевград и карали цистерните към площадка за отпадъци в Търново, но объркали пътя. Оказало се, че тази площадка е затворена от ноември м. г. А фирмата, която е сключила договор с ботевградската, е със седалище Варна.

Други от От страната и света

Четирима мъже отвлякоха жена от подлез в Мездра, избягала от единия заради тормоз

Нападение и отвличане в Мездра заради любовна драма, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал на 20 октомври вечерта. В полицията в Мездра е получен сигнал от 22-годишен мъж, който обяснил

Почитаме свети Патриарх Евтимий като покровител на целия български народ

Точно преди една година Българската православна църква учреди нов празник в църковния ни календар – Прославление на светите мощи на св. патриарх Евтимий Търновски, съобщава БНР

Шофьор е с комоцио, след като се удари в каруца

Шофьор е с комоцио, след като се удари в каруца, съобщиха от полицията. Пътнотранспортно произшествие е станало на 21 октомври около 20:30 часа по пътя Силистра – Добрич

Условията за туризъм в планините са много добри

Условията за туризъм в планините са много добри, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба на Българския червен кръст. В по-високите части на планините духа слаб до умерен вятър

Емилия Масларова осъди прокуратурата за над 70 000 лева

Прокуратурата е осъдена да плати обезщетения за над 70 000 лева на бившия министър на труда и социалната политика в правителството на тройната коалиция Емилия Масларова, съобщи правният сайт "Лекс"

>