Зеленски отказа да приеме оставката на премиера Хончарук

17.01.2020 20:35
Олексий Хончарук СНИМКА: РОЙТЕРС

Украинският президент Володимир Зеленски отказа да приеме оставката на премиера Олексий Хончарук и каза, че иска да му даде втори шанс на този пост, предадоха световните агенции.

"Реших да дам шанс на Вас и на Вашето правителство", каза Зеленски по време на среща с Хончарук. Кадри от срещата бяха качени в сайта на украинското президентство.

Зеленски каза, че сега не е време за трусове в политическата и икономическата ситуация в страната. Президентът обаче не изключи кадрови промени в правителството, предава БТА.

По-рано днес Хончарук обяви, че подава оставка, след като медии разпространиха приписвани на министър-председателя изявления с критики срещу президента Зеленски, предаде Франс прес.

"За да разсея всякакви съмнения за нашето уважение и доверие към президента, написах молба за оставка и я предадох" на Зеленски, написа Хончарук във Фейсбук.

Според Хончарук "събитията се разгръщат около качени в мрежата файлове, монтирани от фрагменти на записи от съвещания в правителството", чието съдържание изкуствено създава представата, че премиерът и неговият екип не уважават държавния глава, уточнява ТАСС.

На 15 и 16 януари в ЮТюб бяха качени аудиозаписи, за които се твърди, че са направени на съвещания на Хончарук с финансовия министър на Украйна, управителя на националната банка и други висши служители. На записите се чува глас, за който се твърди, че е на премиера, да казва, че Зеленски има примитивни представи за икономиката.

Хончарук заяви, че става дума за мащабни атаки в медиите срещу него лично и срещу кабинета му. Депутати от партията на Зеленски "Слуга на народа" сезираха Службата за сигурност на Украйна с молба да разследва евентуалното подслушване на премиера, добавя руското издание "Лента".

Сега по време на срещата на Зеленски с Хончарук, на която президентът отказа да приеме оставката на премиера, не стана дума за приписваните от социалните медии думи на Хончарук, отбелязва Франс прес. Президентът само призова премиера да подобри сътрудничеството си парламента и да оптимизира заплатите на висшите правителствени представители. Изплащането на значителни бонуси на тези представители породи през последните седмици скандал в Украйна, посочва агенцията.

"Такива заплати не може да има в Украйна при настоящото състояние на нашата икономика", заяви Зеленски.

Украйна, бивша съветска република, е смятана за една от най-бедните страни в Европа.

Според украинските закони парламентът по принцип е този, който приема или отхвърля оставката на премиера. Зеленски разполага обаче с абсолютно мнозинство него.

По време на днешната среща освен това Зеленски поръча на премиера да подготви отчет за своята работа до 4 февруари, предаде ТАСС.

Други от От страната и света

Командоси хванаха жена да отглежда друсана марихуана в София

Жена бе задържана да отглежда друсана марихуана при акция на столичното 5-о РУ и колегите им от сектор "Кобра" в СДВР. Акцията била в понеделник в квартал „Христо Ботев"

Четирима мъже отвлякоха жена от подлез в Мездра, избягала от единия заради тормоз

Нападение и отвличане в Мездра заради любовна драма, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал на 20 октомври вечерта. В полицията в Мездра е получен сигнал от 22-годишен мъж, който обяснил

Почитаме свети Патриарх Евтимий като покровител на целия български народ

Точно преди една година Българската православна църква учреди нов празник в църковния ни календар – Прославление на светите мощи на св. патриарх Евтимий Търновски, съобщава БНР

Шофьор е с комоцио, след като се удари в каруца

Шофьор е с комоцио, след като се удари в каруца, съобщиха от полицията. Пътнотранспортно произшествие е станало на 21 октомври около 20:30 часа по пътя Силистра – Добрич

Условията за туризъм в планините са много добри

Условията за туризъм в планините са много добри, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба на Българския червен кръст. В по-високите части на планините духа слаб до умерен вятър

>