Новият премиер на Русия празнува с България - роден е на 3 март

17.01.2020 13:14

Михаил Мишустин е хокеист, пианист, IT експерт и един от най-богатите чиновници в страната заедно с жена си

Пианист, хокеист, IT експерт, милионер - това е новият премиер на Русия Михаил Мишустин. Досегашният шеф на данъчните, който наследява Дмитрий Медведев, е сочен за един от най-богатите чиновници в Русия.

През 2018 г., ако се съди по декларацията му, приходите на Мишустин възлизат на 18 милиона рубли (300 000 долара), а на съпругата му, която има собствен бизнес - 48 млн. рубли (800 000 долара). Според сп. “Форбс”

през 2015 г. той е

спечелил 183,31 млн. рубли

- около 3 милиона долара

Съпругата му пък отчела приходи от 47 милиона рубли през същата година.

Роден в Москва на 3 март 1966 г., зодия Риби, Михаил Мишустин чества рождения си ден на националния празник на България.

Кариерата му до този момент е до голяма степен технократска. Работи в данъчната служба от 1998 г. и я оглавява от 2010 г. През 2008-а си взема почивка като държавен служител и става шеф на руската инвестиционна компания UFG, която по това време работи с германската Дойче банк. 53-годишният Мишустин е женен, с трима сина. Семейството притежава апартамент с площ 141 кв. м и лек автомобил “Форд Кугар”, регистриран на съпругата му Владлена Юриевна Мишустина, както и жилищна сграда с площ над 800 кв. м. През 2016 г. жена му влезе в списъка на най-богатите съпруги на руски чиновници на “Форбс”, като зае 9-о място с доход от 160,1 милиона рубли.

Съпругата му е татарка,

има танцова школа

и дискотека

Самият Мишустин е наполовина арменец. Учил е за инженер. Завършва Московския машинно-инструментален институт (сега Московски държавен технологичен университет) през 1989 г. и има докторска степен по икономика. Има опит и в областта на информационните технологии, като през 90-те години работи в Международния компютърен клуб - организация за привличане на модерни западни информационни технологии в Русия.

Подобно на своя предшественик Медведев, Мишустин приветства новите технологии. Той стои зад дигитализирането на руската данъчна система, за което получава широко признание. Резултатът бе спад на укритите данъци и изсветляване на бизнеса.

“Русия трябва да приеме изкуствения интелект и цифрови технологии. Ако не разбираме как се развива този свят и какви са неговите правила, ако настояваме, че страната ни е част от стария ред, този нов свят ще ни направи жертва”, заяви миналата година Мишустин. През последното десетилетие спечели похвали за удвояване на данъчните приходи - през първите 11 месеца на 2019-а бяха събрани 20,4 трилиона рубли (331,92 милиарда долара).

“Той създаде най-добрата

система за събиране

на данъци в света”,

отбеляза държавната тв “Россия 24” минути след анонса на номинацията му за премиер в сряда. Независимо дали това твърдение е преувеличено, или не, Мишустин организира реформата и цифровизацията на данъчната служба - една огромна бюрокрация, която дълго време не работеше ефективно и която той превърна в служба, вдъхваща респект. “Сочат ни за пример, хора идват, за да се учат от нас”, изтъкна Мишустин.

Миналото лято Мишустин демонстрира система, която позволява на данъчните да следят всички покупки, направени от руснаци в реално време. Не закъсняха и критиките, че това може да се превърне в инструмент за следене.

Годините във Федералната данъчна служба не са лесни за Мишустин - не липсват интриги. През 2011 г. например няколко

петербургски медии се

оплакват от прекомерно

големи данъчни проверки

Журналисти дори твърдят, че зад натиска стои лично Михаил Мишустин.

Заради конфликт с предшественика си - бившия министър на отбраната Анатолий Сердюков, службата на Мишустин започва трудно. След като през 2007-а става министър, Сердюков продължил задкулисно да дърпа конците в данъчната служба. Постоянно раздавал инструкции на хора от бившия си екип и целенасочено пречел на Мишустин години наред.

Подобно на Владимир Путин, новоназначеният министър-председател е запален хокеен ентусиаст и е виждан на мачове със служители на службите за сигурност. Той играе в аматьорската нощна хокейна лига, в която често участва и руският президент.

Член е на борда на Руската

федерация по хокей на лед

и хокейния клуб ЦСКА

Мишустин е известен и с творческите си интереси и хобита - композира музика и свири на пиано. Съставя дитирамби, епиграми и сатирични куплети.

Награден е с орден “За заслуги към отечеството” IV степен (2015 г.), с почетна грамота на президента на Русия (2013 г.) и благодарности от правителството на Руската федерация (2016 г.).

ПРИЯТЕЛЯТ ХОКЕИСТ

Мишустин, чиято работа се оказа високо оценена от Владимир Путин, често е забелязван в обкръжението на президента. Новият премиер винаги е бил подкрепян от руския лидер, с когато редовно играят хокей. Именно Путин подкрепи предложението на Мишустин за въвеждане на данък върху самоосигуряващите се лица, въпреки че мярката предизвика критики сред населението. Президентът изненада с избора си за наследник на Медведев, но според анализатори това е добре обмислено решение.

Други от От страната и света

Зарязани мъже отвличат, бият и плашат с убийство своите бивши

От август 2023-а тези случаи също са домашно насилие Жена е отвлечена и жестоко пребита от бившия си приятел. Друга е избягала след месеци тормоз, но насилникът я намерил в съседен град и я

Български астронавт на хоризонта след посещение на шефа на НАСА у нас

В миналото смятаха Бил Нелсън за сенатор "сухар", а той провокира Златния век на космическите изследвания Харизматичният лидер призова студентите да учат здраво, да участват в изследвания

Агония по делото за прегазения Филип: Свидетели отказват, водят принудително петима в съда

От "Ангели на пътя" се срещнаха с вътрешния министър Атанас Илков преди делото, той обеща повече контрол, глоби и лаборатории Когато стигнахме до автомобила, блъснал момчето

Прокуратурата разследва ютюбъра Любомир Жечев за филма за схемата "Исторически парк"

След сигнал на "Исторически парк" варненската прокуратура е образувала досъдебно производство за финансова измама срещу ютюбъра Любомир Жечев за филма му

Атанас Запрянов: Трябват подготвени хора да оперират със сложните оръжейни системи

„Модернизацията и превъоръжаването на Българската армия е много важен процес. Дълго време това беше основен приоритет в нашата отбранителна политика. Разбира се, той остава като приоритет

>