Сърбия няма да спре разследването на убийството на Оливер Иванович

16.01.2020 13:46
Оливер Иванович СНИМКА: РОЙТЕРС

Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви днес, на втората годишнина от убийството на косовския сръбски лидер Оливер Иванович, че Сърбия няма да спре да разследва случая, докато не бъдат разкрити поръчителите и извършителите на престъплението, при това по думите й "истинските, а не както някои биха искали да създадат тази история", предадоха сръбските агенции, цитирани от БТА.

Белград води разследването сам, без никаква подкрепа от страна на Прищина и международните фактори в Косово, преди всичко без подкрепа от европейската мисия ЕУЛЕКС, каза тя за сръбската държавна телевизия РТС.

Сръбските власти имат "определени информации", каза премиерът и добави, че не може да ги сподели, защото ситуацията в Косово е такава, че там не могат да предотвратят дори убийства на защитени свидетели на Специализирания съд, каза тя.

"Водим разследването с вързани и дясна, и лява връка от страна на Прищина и международната общност", каза премиерът. Обвинените в убийството на Иванович не могат да очакват справедлив процес в Косово, каза тя и нарече обвинителния акт "фарс", а "доказателствата, ако може да бъдат наречени така, противоречиви".

Бърнабич присъства на помена на Оливер Иванович в храма "Свети Сава" в Белград. Присъстваха и съпругата на Иванович Милена със сина им Богдан, министрите Марко Джурич и Ненад Попович и др.
Милена Иванович заяви по-рано, че е разочарована от воденото от Прищина разследване поради факта, че вече две години не са станали известни имената на поръчителите и извършителите на убийството.

Тя каза, че сама събира информации за убийството, води свое разследване и се опитва сама да стигне до истината. "Когато и ако някога бъде съвсем сигурна, ще кажа кой го е направил", каза Милена Иванович.

През декември миналата година Специализираната прокуратура в Косово повдигна обвинения против шестима души за съучастие в убийството на Оливер Иванович в северна Митровица на 16 януари 2018 г. Съобщават се инициалите на обвиняемите, трима от които са в ареста, а трима се укриват и за тях са издадени международни заповеди за арест.
За участие в убийството през октомври Прищина повдигна четири обвинения, едно от които е против заместник-председателя на партията Сръбска листа Милан Радойчич.
Миналата година трима етнически сърби, включително двама полицаи, бяха арестувани по подозрения, че са участвали в убийството на Иванович, но Радойчич избяга.

Други от От страната и света

2,2 млн. паунда социални помощи в Англия източил Таньо, ще лежи 7 години

Българинът осъден по 29 обвинения. Водил със самолет групи хора с фиктивни договори да вземат обезщетения за безработни Български гражданин бе осъден в Англия на 7 години затвор за транспортиране на

Кола се заби челно в такси в София

Кола се блъсна в такси на ул. Обиколна в София. За катастрофата споделят потребители на фейсбук групата "Катастрофи в София". Инцидентът се е случил преди половин час

След 146 нервни дни за шофьорите пуснаха колите под моста към “Бояна” (Обзор)

Укрепен е временно, общината и пътната агенция продължават да се обвиняват кой и какво е е трябвало да направи Една от най-изнервящите точки за шофьорите в столицата - детелината на бул

Почина режисьорът Радослав Спасов

Почина известният кинооператор и режисьор Радослав (Славчо) Спасов. За смъртта на 81-годишният режисьор съобщават негови близки в социалните мрежи.  Спасов е роден на 14 юни 1943 г

Българин печелел по 10 хил. евро от схема с нелегални осиновявания в Гърция (Обзор)

Организирал бедни бременни да родят там. Над 30 хил. евро плащали семействата за бебе 38-годишен българин, издирван с две заповеди заради участие в поредица от незаконни осиновявания на българчета в

>