Еди Рама съди Рамуш Харадинай за клевета

16.01.2020 09:11
Еди Рама СНИМКА: Ройтерс
Рамуш Харадинай

Албанският премиер Еди Рама е внесъл в Основния съд в Прищина иск против косовския премиер в оставка Рамуш Харадинай, когото обвинява в клевета. Повод са изявленията на Харадинай, че Рама, заедно с президента на Косово Хашим Тачи и сръбския президент Александър Вучич, е излязъл с идеята за размяна на територии между Косово и Сърбия и е работил за реализирането й, пише вестник "Блиц".

В иска на над 30 страници Рама иска от Харадинай обезщетение, изтъквайки, че са накърнени неговата чест, достойнство и авторитет заради публичните изказвания и клевети на косовския премиер. Сред цитираните голям брой изявления на Харадинай в този смисъл е и твърдение на Харадинай за корупционни афери с цел реализиране на идеята за размяна на територии.

В иска се отбелязва, че Харадинай е останал на позицията си "въпреки факта, че Рама никога не е разговарял по такива теми".

Рама не е посочил размера на обезщетението, което иска, но е настоял Харадинай освен това да бъде накаран да опровергае "клеветническите изявления", пише "Блиц".

Харадинай на свой ред заяви, че искът на Рама е неоснователен и албанският премиер го е внесъл, за да избегне политическа отговорност, пише вестник "Данас". Харадинай каза, че ще подготви отговор на иска в предвидения от закона срок, допълни БТА.

Убитият инспесктор в Съюза на горското спопанство в Прищина Назми Рустеми е трябвало да бъде свидетел против заподозрените за убийства на албанци, които отказвали да сътрудничат с Армията за освобождение на Косово, пише белградският вестник "Политика", като се позовава на събеседници, запознати с работата на Специализираната прокуратура в Хага.

Кристофър Бенет, говорител на хагския прокурор Джак Смит, каза за "Политика", че косовските власти са компетентни за разследването на смъртта на Рустеми, който бе убит през декември в Прищина. Говдорителят заяви, че не иска да коментира спекулациите в медиите по този случай.

От кабинета на председателката на Хагския трибунал Екатерина Трендафилова казаха за вестника, че мерките за защита и подкрепа на свидетелите са приоритет и за съда, и за прокуратурата и те съответстват на най-високите международни стандарти.

Председателят на сръбската парламентарна комисия за Косово Милован Дрецун на свой ред заяви, че и по-рано е забелязвал пукнатини в начина, по който хагската прокуратупра осигурява защитата на свидетелите. Той каза, че някои албански свидетели сами са поискали за тях да се грижи вътрешното министерство на Сърбия.

Телевизия Т7 от Прищина съобщи снощи, че Рустеми е бил разпитван три месеца преди да бъде намерен мъртъв.

Други от От страната и света

Кола се заби челно в такси в София

Кола се блъсна в такси на ул. Обиколна в София. За катастрофата споделят потребители на фейсбук групата "Катастрофи в София". Инцидентът се е случил преди половин час

След 146 нервни дни за шофьорите пуснаха колите под моста към “Бояна” (Обзор)

Укрепен е временно, общината и пътната агенция продължават да се обвиняват кой и какво е е трябвало да направи Една от най-изнервящите точки за шофьорите в столицата - детелината на бул

Почина режисьорът Радослав Спасов

Почина известният кинооператор и режисьор Радослав (Славчо) Спасов. За смъртта на 81-годишният режисьор съобщават негови близки в социалните мрежи.  Спасов е роден на 14 юни 1943 г

Българин печелел по 10 хил. евро от схема с нелегални осиновявания в Гърция (Обзор)

Организирал бедни бременни да родят там. Над 30 хил. евро плащали семействата за бебе 38-годишен българин, издирван с две заповеди заради участие в поредица от незаконни осиновявания на българчета в

Ивайло Иванов: Минималната работна заплата все пак ще бъде 1077 лв. през 2025 г.

Минималната работна заплата все пак ще бъде 1077 лв. през 2025 г. Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов. „В чл. 244 на Кодекса на труда е записано

>