Блокът решава за сградната инсталация, може да е 20-40%

15.01.2020 22:34 Марияна Бойкова
Всички, които са присъединени към абонатна станция трябва да монтират уреди за разпределение на радиаторите си.

Проверка, ако е голям разходът на енергия за подгряване на водата

Общото събрание на етажната собственост може да определи колко да е сградната инсталация, но не по-малко от 20 и не повече от 40%.

И в момента е позволено блокът да реши какъв процент да са общите части в плащането за парното, но явно се е получило изкривяване и затова се поставят и тези ограничителни рамки.

Промяната е записана в проект за нова наредба за топлоснабдяването, която е публикувана за обществено обсъждане. Преди повече от 10 г. пак имаше такава възможност, но тогава процентът за сградна инсталация бе между 10 и 30. Този текст бе премахнат от наредбата, тъй като масово се избираше най-ниският процент и това водеше до изкривяване на сметките - сравнително ниски през зимата и висока сума за доплащане при изравнителните.

Сега в наредбата в частта за дяловото разпределение няма сериозни промени освен една. Ако за подгряването за топлата вода за 1 куб. м се изразходват повече от 150 квтч и всички имоти в сградата имат индивидуални водомери за гореща вода, то топлофикацията е задължена да извърши проверка на настройката на съоръженията в абонатната станция и на техническата им изправност.

Проверката се извършва в присъствието на представител на етажната собственост и се съставя констативен протокол с описание на коригиращи мерки.

Такава инспекция се прави и за сгради-етажна собственост, в които клиентите са избрали да заплащат консумираната топлинна енергия по реална месечна консумация.

Големите количества енергия за подгряване често са проблем и вдигат сметките. Така в блок в “Разсадника” за ноември има 513,36 квтч енергия за загряване на водата.

По-категорично е записано, че клиенти, присъединени към абонатна станция, са длъжни да монтират уреди за дялово разпределение. В сегашната наредба това е задължително за сграда, в която се въвежда дялово разпределение.

Основните промени в новата наредба са свързани с условията за присъединяване на производители на топлинна енергия и на клиенти на топлопреносното предприятие.

Отпада изискването за предварителен договор като условие да започне изготвянето на проект за присъединяване на клиенти. 

Други от От страната и света

37-годишен мъж изчезва по време на риболов, след като споделя драматични кадри (Видео)

37-годишен мъж изчезва в Германия по време на риболов. Джуро Топик редовно пресичал границата на страната с Нидерландия, за да лови риба. Мъжът пресича река Маас в Маастрихт с лодката си в петък през

Метеоритен дъжд ще озари небето тази вечер

Метеоритният дъжд Ориониди ще връхлети Земята днес. Най-голям брой метеорити ще могат да се наблюдават тази вечер в 21:14 българско време, както и утре сутрин

Утре Румен Радев ще връчи националния флаг на антарктиците от 33-ата българска полярна експедиция

Президентът Румен Радев ще връчи утре националния флаг на антарктиците от 33-ата българска полярна експедиция, съобщиха от прессекретариата на държавния глава

11 604 моторни превозни средства са проверени в рамките на полицейска операция в страната

11 604 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата, сочат междинните резултати от нея

Откраднаха цяло стадо овце във Врачанско

За кражба на 200 овце от кошара в с. Михайлово, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Враца. От там уточниха, че животните са на различни собственици

>