Медведев пада с цялото правителство, шефът на данъчните Михаил Мишустин е новият премиер на Русия (Обзор)

15.01.2020 22:03
Владимир Путин и Дмитрий Медведев в Москва след оставката на руското правителство СНИМКИ: РОЙТЕРС

Цялото правителство на Русия, начело с премиера Дмитрий Медведев подаде оставка, съобщи ТАСС. Това стана малко след годишната реч на президента Владимир Путин пред Федералното събрание на страната. В нея той предложи ключови промени в конституцията и референдум за тях, които да отслабят неговия наследник на поста и да прехвърлят властта на премиера и парламента.

Руският лидер предложи за нов премиер шефа на Федералната данъчна служба Михаил Мишустин. Според Ройтерс

новият премиер

неизбежно ще се

разглежда като

възможен наследник

на президента

По този начин Путин отстъпи от президентството през 2008 г., за да стане премиер при Медведев, който пък се оттегли от поста 4 години по-късно, за да позволи на Путин отново да бъде президент.

Медведев обяви, че президентът е очертал не само приоритетите на работата за предстоящата година, но и е поискал редица фундаментални промени в конституцията на Русия.

“Тези изменения, когато бъдат приети... ще направят значителни промени не само в редица членове на Конституцията, но и в баланса на властите като цяло”, изтъкна Медведев. Премиерът допълни, че било очевидно, че правителството трябва да предостави на президента възможност да вземе всички необходими решения.

Президентът е възложил на кабинета да продължи да изпълнява задълженията си до одобряването на нов кабинет. Путин благодари на членовете на правителството за съвместната работа, “въпреки че не всичко се е получило”. Медведев посочи, че съставът на новия кабинет ще определи президентът.

Путин ще назначи Дмитрий Медведев на новосъздадения пост заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия. Според президента до сегашният премиер ще отговаря за теми, свързани с отбранителните способности и сигурността на страната. Президентът е председател на Съвета и в него има 11 постоянни членове.

Сътресенията станаха след обръщението до Федералното събрание на Путин, в което той предложи да се възложи на Думата да одобрява кандидатурата на премиера и министрите, което сериозно ще промени политическата система. Това щяло да направи взаимодействието между представителната и изпълнителната власт по-ефективно.

Путин предложи да се забрани на руските депутати, премиери, губернатори и други ключови държавни служители да имат чуждо гражданство или разрешение за пребиваване. Руският лидер предложи и да се ограничат правомощията на президента да назначава членове на правителството и

да се увеличи властта

на парламента

в това отношение. Идеята му е президентът да не може да отхвърля избраните от парламента кандидати. Владимир Путин обаче настоя, че Русия трябва да остане силна президентска република, като държавният глава да може да освобождава премиера и неговите заместници, остава главнокомандващ на армията и продължава да упражнява голям контрол над съдебната система. Той предложи провеждането на референдум за промените в конституцията. Тези стъпки бяха сметнати от анализатори като част от усилията на Путин да подготви нова позиция за себе си във властта, така че да остане на кормилото и след като изтече настоящият му президентски мандат през 2024 г.

Руският лидер заяви още, че бил съгласен с идеята, че трябва да се наложи твърдо ограничение от два мандата за президента, но добави, че не смятал, че това е основен въпрос.

Други от От страната и света

Огромни наводнения заляха Франция и Италия, има загинал (Видео, снимки)

Големи наводнения заляха италианската област Емилия-Романя. Има и загинал. Най-тежко е положението в района на Болоня. Освен придошлите води, проблеми създават активиралите се свлачища и големите

96 деца се записаха в Неделното училище към старозагорския храм „Света Троица“

Деветдесет и шест деца се записаха в Неделното училище и ателието по иконопис към старозагорския храм „Света Троица". Това съобщиха от светата обител, предаде БТА

37-годишен мъж изчезва по време на риболов, след като споделя драматични кадри (Видео)

37-годишен мъж изчезва в Германия по време на риболов. Джуро Топик редовно пресичал границата на страната с Нидерландия, за да лови риба. Мъжът пресича река Маас в Маастрихт с лодката си в петък през

Метеоритен дъжд ще озари небето тази вечер

Метеоритният дъжд Ориониди ще връхлети Земята днес. Най-голям брой метеорити ще могат да се наблюдават тази вечер в 21:14 българско време, както и утре сутрин

Утре Румен Радев ще връчи националния флаг на антарктиците от 33-ата българска полярна експедиция

Президентът Румен Радев ще връчи утре националния флаг на антарктиците от 33-ата българска полярна експедиция, съобщиха от прессекретариата на държавния глава

>