Решението на водната криза: Ревизоро, Борисов и 11 млрд. лв. (Обзор)

15.01.2020 21:09 Румина Димитрова
Новият еко министър Емил Димитров преди началото на дебатите в парламента СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Емил Димитров се закле, ГЕРБ гласува “с две ръце”

Май ще кани Ивелина Василева, бивш министър на екологията, да му помага

Формула с 3 елемента ще реши водната криза - новият еко министър Емил Димитров, премиерът Бойко Борисов и 11 млрд. лв. До този извод стигнаха депутатите по време на дебата за деветата смяна в третия кабинет “Борисов”.

В сряда Емил Димитров от ВМРО, известен с прякора си Ревизоро, бе избран за нов министър на околната среда и водите със 111 гласа “за” и 96 “против”. Кандидатурата му подкрепиха “Обединени патриоти” и ГЕРБ, БСП и ДПС се обявиха твърдо против, а

“Воля” излезе

от залата

Никой друг освен премиера не може да реши проблема с водната криза в Перник, обяви в първата си реч като министър след клетвата Димитров. И продължи с новината, че иска да покани един бивш екоминистър от ГЕРБ да му помага.

Ревизоро не назова името му, но в парламентарните кулоари веднага се заговори, че това е Ивелина Василева, която оглавяваше министерството във втория кабинет на Борисов.

“Ако трябва

да гоня хора,

ще го направя

Преди нещо да се подпише от министъра, минава през експерти от три нива, които трябва да кажат какво да се направи”, обясни Ревизоро как ще управлява новия си ресор.

Подкрепяме кандидатурата на Емил Димитров с “две ръце”, обяви от трибуната зам.-председателят на групата на ГЕРБ Александър Ненков. Той поиска от Ревизоро да навлезе с “летящ старт”, да се опита да намери пробойните и те моментално да бъдат спрени, за да не се стигне и на други места до ситуация като в Перник. Градът е на воден режим заради източване на язовир “Студена”, а досегашният екоминистър Нено Димов бе арестуван и обвинен от прокуратурата в умишлена безстопанственост.

Най-големият проблем за довършване на реформата е финансовият, най-малко 11 млрд. лв. са нужни за оздравяване на ВиК дружествата и системата в следващите години, изчисли Александър Ненков.

Нямало начин да се решат проблемите, без

да се увеличи

цената на водата, за да могат дружествата да се справят с кризата спокойно. Трябвало обаче да се търси и начин за подкрепа на хора, които не могат да си позволят да плащат по-високи цени, обясни още депутатът от ГЕРБ.

“Схемата на

разделение на

министерства

на наши и ваши

е грешна. Постът не прави човека. Колеги от ВМРО, най-добрият ви кадър за екоминистър е в затвора. Това говори много.” С тези думи към управляващите откри дебата зам.-шефът на “Воля” Пламен Христов. Определи за нередно хора без експертиза да се слагат на постове, само защото са свободни.

“БСП няма да подкрепи кандидатурата. Можем само да ви благодарим за нея, както и за мотивите, с които беше взета. Доказахте, че сме прави за нещата, които говорим”, заяви пък Кристиан Вигенин от БСП. Кандидатурата на Ревизоро била

сюрреализъм и

“модернистична

политическа

творба”

“Самият кандидат за министър си признава, че не познава проблема, че не познава Перник, че не иска да е министър. Поздравления - с такава изчерпателна програма не може да се похвали никой министър”, иронизира Вигенин. Социалистът нападна и премиера Бойко Борисов, че избягал от безводието в Египет. Вчера министър-председателят бе на откриването на египетска военна база на Червено море. 

“Простете за сравнението, но скоро стана известна една творба на италианския художник Маурицио Кателан - банан, залепен на стената. Образно казано -

залепихте банан

и очаквате

аплодисменти

Няма как да ги получите, можете да получите гняв”, заключи Вигенин.

С най-много аргументи защо няма да подкрепят кандидатурата пък излязоха от ДПС.

“Новият министър няма право не само на 100 дни, нито на един месец. Той трябва да стъпи в длъжността веднага. Новият министър трябва да е добър експерт, за да вземе спешни мерки за водата и боклуците. Наред с това обаче не трябва да се подценява и чистотата на въздуха. Стана ежедневие завишеното ниво на фините прахови частици. В областта за опазване на природата също има проблеми заради изграждането на “Натура 2000”. МОСВ не е издало навреме разрешения за охраняване за повечето зони”, посочи депутатът от ДПС Джевдет Чакъров, самият той бивш екоминистър.

Според Славчо Атанасов от НФСБ обаче имало много примери за хора, влезли в правителството, без да са експерти, и затова не било нужно Димитров да е такъв.

“Ще ви дам примери - двама премиери. Работиха като министър-председатели от първия си ден, като преди това са работили само в партийните си централи. Ами г-жа Фандъкова каква е? Учител по руски език, но според мен е добър кмет на София”, мотивира се той.

Уж да “върне дебата” в правилната посока, на трибуната излезе зам.-шефът на ДПС Йордан Цонев, но използва момента да атакува ГЕРБ, че са неспособни да управляват и правителството се е изчерпало. Министерският съвет пък се бил превърнал в център за управление на кризи.

“Проблемът на ГЕРБ е, че

вече няма как

да се

оправдавате с

правителството

преди вас,

защото вие управлявате от 10 г.”, отсече той.

На мястото на Димитров в парламента ще влезе общинският съветник на ВМРО в Шумен Деян Станчев. Организационният секретар на воеводите Юлиан Ангелов пък ще заеме шефското място в Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, което Ревизоро също освобождава.

Други от От страната и света

С камери в област Добрич са заснети 1126 нарушения на пътя

От началото на годината на територията на област Добрич са настъпили 110 тежки пътнотранспортни произшествия. В тях са загинали 14 души, ранени са 138

20 тежки катастрофи, един загинал за денонощие

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 20 тежки произшествия, като в тях ранени са 26 души, а един е загинал, съобщиха от МВР

Студенти проектират реставрация на портата на Преображенския манастир

УАСГ и община Велико Търново обединяват усилия за съхраняване на културното наследство По инициатива на кмета Даниел Панов, община Велико Търново и Университетът по архитектура

19-годишен шофьор се вряза в стълб и отнесе част от къща в село Доброславци (Снимки)

Кола се вряза в стълб и отнесе част от къща на влизане в село Доброславци. 19 годишният шофьор е оцелял по чудо.  Твърди се, че зад волана на автомобила е бил 19-годишен водач с положителна проба за

Спокойна е обстановката в началото на изборния ден в село Габровница

Спокойна е обстановката в началото на изборния ден в село Габровница, община Монтана През изминалата нощ няма регистрирани нарушения на обществения ред и други инциденти

>