Докога само вятърът ще чисти въздуха?

15.01.2020 12:40 Снежана Калабакова, вестник "Нова Македония"
СНИМКА: Pixabay

И в началото на 2020 година Скопие се оказа в списъка на градовете по света с най-мръсен въздух. Нашата столица миналия петък бе на пето място по замърсяване. Преди Скопие бяха само Прищина, столица на Косово, Бишкек в Киргизстан, Сараево в Босна и Херцеговина и Делхи в Индия.

Когато става въпрос за замърсяването на въздуха нищо не се е променило от януари миналата година, а помислете си, че отмина една цяла година. Нито дишаме по-чист въздух, нито пък нещо сериозно е направено по този въпрос. Непрекъснато имаше граждански реакции и протести, а в последните се включиха дори учениците.

Една година не стихнаха коментарите за замърсяването в социалните мрежи и пак никой не си мръдна пръста да предприеме истинските стъпки и да приложи правилните мерки, за да не плащат гражданите със своето здраве.

Но продължава несериозното отношение на институциите, докато вдишването на вредните частици всеки днес трови нас и нашите деца. Учениците осъзнават положението и затова излязоха да се включат в гражданския протест и да поискат чист въздух за себе си, разбирайки, че без чист въздух няма здрав растеж и бъдеще за тяхното поколение. Няма и здраве за техните по-малки братя и сестри. И в конституцията се казва, че всеки има право на здравословна околна среда и всеки е длъжен да подобрява и защитава околната среда и природата. А има ли здравословна околна среда, ако няма чист въздух? Разбира се няма, а в случая гражданите са лишени от това право.

В плана на чистия въздух правителството миналата година записа, че Македония, за съжаление, според най-новия доклад на Европейската агенция за околна среда за замърсяването на въздуха в Европа, е най-лошо оценена сред всички европейски държави, с най-замърсен въздух в градовете. Скопие, Битоля и Тетово са сред десетте най-замърсени градове в Европа през 2017 г. Според най-новите анализи на Световната здравна организация замърсяването е главният причинител на хиляди смъртни случаи годишно и на увеличения брой лица с респираторни заболявания. Според анализите на Световната банка замърсяването на въздуха струва на държавата около 2,5 процента от годишния БВП за допълнителни средства за здравни услуги или 300 милиона евро годишно. И въпреки всичките тези факти, все още се чака да задуха вятърът, за да ни изчисти замърсения въздух. Според някои анализи замърсяването ще се увеличи с 30 процента до 2025 година, ако не се предприемат системни мерки за намаляване на вредните емисии от отоплението на домакинствата. Тези цифри ще бъдат още по-високи, ако се прибавят емисиите от другите сектори, като например транспорта, чийто дял в замърсяването бързо се увеличава. И наистина е за чудене защо още се чака и се позволява все повече да се влошава качеството ни на живот, при положение, че постоянно слушаме тревожни данни за замърсяване в почти всички по-големи македонски градове - Тетово, Битоля, Струмица, Кочани, Кичево.

Миналата година, не толкова отдавна, президентът Стево Пендаровски обяви, че ще постави темата за замърсяването на въздуха в дневния ред на следващото заседание на Съвета за национална сигурност. Това решение бе взето на среща между Пендаровски с представители на гражданските организации, които се занимават със защита на околната среда. Тази негова стъпка всъщност повдигна въпроса за замърсения въздух на най-високо ниво и може би тъкмо неговата роля в опит да се реши този въпрос час по-скоро трябваше да бъде силен сигнал за тревога за всички отговорни институции. И какво се случи досега? Нищо.

Институциите отново чакат вятърът да свърши тяхната работа. Екоактивистите след това призоваха президента да стане народен защитник и да се позове на правото за чист въздух и околна среда, а някои отидоха и дотам, че поискаха, ако няма подобрение в борбата срещу замърсяването, президентът да обяви кризисно положение и да ангажира армията. Многобройни и най-различни бяха дискусиите за ангажирането на армията в борбата срещу вражеските ПМ 10 и ПМ 2 частици, които ни тровят всеки ден и тази зима, и за това дали замърсяването на въздуха може да стане един от водещите въпроси на сигурността, този път за здравето на нацията.

Сега, през първия месец на 2020 година, отново говорим за замърсяването и отново Скопие е в топ листата на най-замърсените градове. И отново за кой ли път гражданите поставят същите въпроси, защото никой не възприема сериозно замърсяването на въздуха, което предизвиква тежки заболявания. Миналата година се задушавахме от мръсен въздух и чакахме благоприятни метеорологични условия - да завали или да духнат ветрове. Тази година ветровете отново са на наша страна, но изглежда не и отговорните за справяне със замърсяването на въздуха. Дори измервателните станции не са на наша страна, защото са развалени и не измерват както трябва. Междувременно си текат годините, в които сме дишали изключително замърсен въздух. А здравето няма цена, нито загубените човешки животи. Време за чакане няма, но шанс да се направи нещо има, тъй като за живота трябва да се работи. И той може да бъде и по-хубав, и по-качествен, ако дишаме чист въздух.

(БТА)

Други от От страната и света

Жена пострада при катастрофа на пътя Велико Търново-Русе

Една жена е пострадала при катастрофа на пътя Велико Търново-Русе при разклона за Преображенския манастир. По първоначална информация челно са се ударили два леки автомобила, съобщава Нова

Мария Бакалова два пъти яко вдига кръвното на Тръмп преди избори

След като през 2020 г. създаде проблеми на адвоката му Джулиани с филм, сега участва в продукция, която разклаща самия президент Ако можехме да надникнем в предизборните кошмари на Доналд Тръмп

Полицията в окупирания от Израел Западен бряг застреля палестинец, врязал се с колата си в джип на силите за сигурност

Полицията в окупирания от Израел Западен бряг днес застреля палестинец, който умишлено се е врязал с колата си в джип на силите за сигурност, предаде ДПА като се позова на съобщение на израелската

Мебели от дъб, които отразяват традиция, но с модерен прочит и грижа за природата

Gaika Arts & Crafts имат онлайн магазин, но ще отворят и физически Могат ли стари занаяти да бъдат поминък за млади хора в днешно време? Да, и го доказва Gaika Arts & Crafts - семейна работилница за

Шефът на „Военна полиция“ е на екскурзия във Виетнам след получената заплаха за живота му

Директорът на „Военна полиция" Ивайло Сотиров, за чийто живот има заплаха, е на екскурзия във Виетнам. Заминал е преди три-четири дни и ще бъде там до края на октомври

>