Брюксел планира обща европейска минимална заплата

15.01.2020 11:46
Снимка: Pixabay

Европейската комисия ще се опита да убеди скептично настроените северни страни в Съюза да подкрепят инициативата за въвеждане на обща европейска минимална работна заплата, пише БГНЕС.

Това обяви Николас Шмит, еврокомисарят, отговарящ за работните места и социалните права.

Той каза, че са започнали консултации относно плана на Комисията за борба с експлоатацията на евтина работна ръка в Европейския съюз и факта, че в много страни в съюза работниците получават значително по-ниски заплати за определени професии, отколкото в други страни.

Ако достатъчно държави от ЕС подкрепят инициативата, това може да доведе до въвеждане на нов закон.

Шмит обаче заяви, че Брюксел е чул критики от северните страни, опасяващи се, че подобна инициатива може да подкопае техните системи за колективно договаряне, чрез които работниците и работодателите в тези страни определят заплати.

"Имахме много дискусии с шведските, както и с датските профсъюзи, с работодателите и правителствата в тези страни", каза Шмит.

„Така че е ясно, че в бъдещия правен текст ние ще гарантираме, че има разпоредби, които дават яснота, че системата на колективното договаряне, като например в Швеция, Дания и вероятно в други страни, е защитена“, добави той.

Дания, Швеция и Финландия нямат минимална заплата. Вместо това заплатите се договарят директно между синдикатите и работодателите - така наречената система за колективно договаряне - и обикновено са по-висока, отколкото в повечето други страни от ЕС.

Други от От страната и света

Шефът на „Военна полиция“ е на екскурзия във Виетнам след получената заплаха за живота му

Директорът на „Военна полиция" Ивайло Сотиров, за чийто живот има заплаха, е на екскурзия във Виетнам. Заминал е преди три-четири дни и ще бъде там до края на октомври

Всяка година между 100 и 200 българи стават жертва на трафик на хора

Всяка година между 100 и 200 българи стават жертва на трафик на хора. У нас трафикантите най-често намират път към жертвите си онлайн и ги въвличат принудително в проституция, просия

Персонален НОИ от "24 часа": Преизчисляването на пенсията с нов стаж се прави веднъж годишно

"24 часа" и седмичникът за втората половина от живота "Клуб 100" имат нова кампания в помощ на читателите си - персонализиран консулт с помощта на експертите на Националния осигурителен институт

Илияна Йотова: Успешната политика е социална и справедлива

Успешната политика е социална и справедлива. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на честването на 30-годишнината на фондация „Фридрих Еберт" – Бюро България

Започват ремонти на основни пътища в Старозагорско

Започват ремонти на основни пътища в Старозагорско, сред тях са близо 20 км от път II-66 Сливен - Стара Загора и на 16,5 км от път II-56 за Павел баня, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура"

>