Лавров: Страните от Персийския залив за общ механизъм по сигурността

15.01.2020 11:17
Сергей Лавров СНИМКА: Ройтерс

Русия призовава страните от Персийския залив да обмислят общ механизъм в сферата на сигурността, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

"Предлагаме на страните от Залива да помислят за общи механизми в сферата на сигурността, като се започне с мерки за изграждане на доверие и участие в съвместни военни учения", изтъкна Лавров на конференция в Делхи, посветена на въпросите на сигурността.

"Силно сме обезпокоени от случващото се" в региона на Персийския залив, каза още руският министър на форума, в който участва и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф. Двамата са имали днес среща в Делхи, съобщи иранската телевизия "Прес ти ви", но подробности не бяха съобщени.

На конференцията Лавров заяви още, че налагането на едностранни санкции е проблем в днешния свят. "Двадесет и първи век е времето, когато трябва да се отървем от едностранните методи в международните отношения", каза той, цитиран от БТА.

Руският министър засегна и ситуацията в Либия. Проведените на 13 януари в Москва преговори за Либия от самото начало бяха възприемани като част от мирния процес, който ще продължи на конференцията за Либия в Берлин, подчерта той.

"За съжаление, заключителният документ не бе подписан от всички страни, но беше подписан от (ръководителя на Правителството на националното съгласие на Либия Файез) Сарадж и от (председателя на Висшия държавен съвет на Либия Халед) Ал Мешри, а (командирът на Либийската национална армия Халифа) Хафтар и (председателят на либийската Камара на представителите Агила) Салех Иса заявиха, че имат нужда от време за обсъждане", припомни Сергей Лавров. Русия не вижда нищо драматично в това, че Хафтар не подписа споразумението за прекратяване на огъня при преговорите в Москва, каза той.

Лавров заяви също, че в Съвета за сигурност на ООН трябва да получат постоянно членство Индия, Бразилия и представител на африканския континент. "Основният недостатък на Съвета за сигурност на ООН е, че в него не са представени развиващите се държави. Това е нашата позиция, която сме изказвали неведнъж. Индия и Бразилия заслужават да бъдат представени в Съвета за сигурност на ООН заедно с кандидат от Африка", изтъкна Лавров.

Той разкритикува САЩ за въвеждането на Индо-тихоокеанската концепция, чиято цел според него е сдържането на Китай, предаде Асошиейтед прес. "Защо е нужно да наричате Азиатско-тихоокеанския регион Индийско-тихоокеански? Отговорът е очевиден - за да изолирате Китай. Терминологията трябва да обединява, а не да разделя", категоричен бе Лавров.

Сергей Лавров засегна и темата за Г-20. "Създаването на Г-20 бе признание, че Г-7 вече не може да взима решения по важни въпроси. Г-20 включва в себе си Г-7, страните от БРИКС и други държави, които подкрепят БРИКС по много въпроси", каза Лавров.

Други от От страната и света

40 г. след лагера в Белене мъж не забравя: Обиждаха ни, че струваме колкото развалени яйца, искаха да казваме новите си имена

Той отказал обезщетение, защото не искал да се връща в онези кошмарни дни В навечерието на 40-годишнината от събитията, на които бяха подложени турците в България

Кола пламна на столичния бул. "Президент Линкълн"

Кола се запали на столичния бул. "Президент Линкълн". Пожарен екип пристигна бързо на място, съобщава БНТ. Според шофьора проблемът е дошъл от радиото, откъдето започнало да пуши

Радио Китай: Китайската компания Yili спечели награда за иновации на Световната конвенция на млечната индустрия

Китайският гигант в млечната индустрия Yili спечели наградата за иновации на Международната федерация за млечна индустрия (IDF) на Световната конвенция на млечната индустрия в Париж

Хванаха 24 водача да шофират след алкохолна почерпка

14 490 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата, съобщиха от пресцентъра на МВР

28-ото издание на фестивала „Талантът възраст няма" обедини фолклорни изпълнители от България и Румъния

В Дома на културата в Русе днес се проведе 28-ото издание на Международния фестивал „Талантът възраст няма". Събитието, което се организира от Съюза на пенсионерите – Регион Русе

>