Ревизоро – министър след “изключително неприятна среща” на властта (Обзор)

14.01.2020 23:30
Валери Симеонов, заместникът му в НФСБ Борис Ячев, Красимир Каракачанов и неговият партиен зам. Искрен Веселинов излязоха в лошо настроение от разговора си с Бойко Борисов. СНИМКА: РУМИНА ДИМИТРОВА
Емил Димитров - Ревизоро ще е новият екоминистър, на който ще се падне тежката задача да направи “ревизия на цялата система”. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Валери Симеонов не харесвал кандидата, но ще го подкрепи, защото е на ВМРО

Каракачанов иска пълна ревизия на водния сектор

Двучасов коалиционен съвет, преминал “изключително неприятно”, официално определи Емил Димитров - Ревизоро за единствен кандидат за екоминистър.

Още в 9 ч вчера лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и на НФСБ - Валери Симеонов, заедно с техните заместници - Искрен Веселинов и Борис Ячев, пристигнаха за среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Основната цел на разговора бе да се избере наследник на министър Нено Димов, след като той бе арестуван, подаде оставка, а прокуратурата му повдигна обвинение за умишлена безстопанственост, предизвикала водната криза в Перник.

Не само това обаче била темата на разговора -

патриотите

имали много

какво да кажат

по повод ареста

и разследването на водната криза. Затова, видимо изнервени, след срещата Каракачанов и Симеонов бяха лаконични.

“Не приемаме

Нено Димов да

бъде изкупителна

жертва

за всички грешки, които са провеждани години назад. Защото Нено Димов като министър на екологията утвърждава графиците, които му подават ВиК-тата, които не са подчинени на Министерството на екологията. Загубите на вода от стената на язовира до преносната мрежа в Перник са близо 1 млн. куб. метра на месец, тоест 12 млн. куб. м вода на година. В тази ситуация той си е подал оставката, както знаете, приета е от премиера и утре, може би, ще бъде гледана в парламента”, коментира Каракачанов. И обяви, че за нов министър са издигнали пред премиера единствено кандидатурата на Ревизоро, както първи “24 часа” писа. Димитров е депутат от гражданската квота на ВМРО в парламента и шеф на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

“Основната му задача ще бъде, въпреки че не му е пряко задължение, да се наеме с тотални проверки, ако искате, ги наречете ревизии на цялата система, която води не само Перник, но и други градове към опасността от създаване на подобно положение като в Перник”, каза още Каракачанов.

На въпрос към лидера на НФСБ Валери Симеонов как е преминал коалиционният съвет, той бе лаконичен: “Изключително неприятно”.

Според неофициална информация Симеонов не е бил особено доволен от кандидатурата именно на Ревизоро.

Симеонов не бе открит следобед, за да потвърди тази информация.

Според източниците обаче през годините двамата са имали доста спорове по законопректи, които Димитров предлагал в парламента. През 2018 г. лидерът на НФСБ го обвини в тежък лобизъм в полза на една от веригите бензиностанции след внесени от него промени в регулациите на търговията с горива.

Напрежение между трите партии - НФСБ, ВМРО и “Атака”, предизвика и поправка, която щеше да опрости 58 млн. лв. на корабостроителна компания. Текстовете тогава бяха предложени от Ревизоро и “Атака”, а Симеонов се обяви срещу тях и дори заплаши да напусне коалицията. Президентът Румен Радев наложи вето на закона (то е и единственото, което е налагал и е минало в парламента досега) и заради обществения натиск управляващите се отказаха да приемат промените.

Симеонов дал да се разбере, че не е особено доволен от предложения за поста човек, но ще подкрепи номинацията, защото тя в крайна сметка е на ВМРО.

Основната драма на коалиционния съвет дошла от исканото от Каракачанов и Симеонов обяснение защо само Димов е арестуван. Според патриотите

не е честно

да се търси

отговорност

само на него,

а трябва да бъдат проверени и останалите по веригата министри, които са се занимавали с водата през последните години.

От Борисов те поискали и обяснение защо под отговорност не са подведени бившата областна управителка на Перник Ирена Соколова, както бившата кметица Вяра Церовска - и двете от ГЕРБ, казват патриоти. Премиерът ги уверил, че няма значение кой от коя партия е - ако има данни за извършено престъпление, ще се търси наказателна отговорност от всички. Това туширало напрежението в управляващата коалиция поне засега, но патриотите заявили, че ще очакват още конкретни действия.

Борисов в Египет, докато тук се гласува смяната

Заедно с Каракачанов откриват военна база на Червено море

Премиерът Бойко Борисов ще пропусне дебатите и гласуването в парламента и на деветата смяна на министър в третото си правителство.

Той ще бъде в Египет в сряда, за да участва в откриването на военноморската база “Бернис” на брега на Червено море, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов отива на церемонията по покана на президента на Египет Абдел Фатах Ас Сиси, обясниха от Министерския съвет. Заедно с него ще пътува вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Той е партиен лидер на ВМРО, от чиято квота в управлението е министърът на околната среда и водите. Каракачанов излъчи както обвинения от прокуратурата за водния режим в Перник Нино Димов, така и заместника му за поста Емил Димитров - Ревизоро.

Египет е най-големият търговско-икономически партньор на България в Близкия изток и Африка, като през годините двете страни поддържат активен политически диалог, мотивираха от МС защо Борисов трябва да бъде в Египет в сряда.

Премиерът ще има и среща на четири очи с президента Сиси. България иска да договори доставки на втечнен газ от Египет.

Емил Димитров: Приех номинацията, за да не се стигне до предсрочни избори и напрежение в коалицията

“Ако искате предсрочни избори, правете ги, аз не искам.” Така номинираният за министър на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро отговори на журналистически въпрос защо е приел предложението от ВМРО да заеме поста на арестувания министър Нено Димов.

Това стана преди заседанието на комисията за наблюдение над приходните агенции и борба с контрабандата във вторник следобед.

“Още не съм избран, има само номинация”, допълни Димитров.

“Ако искаме да има напрежение между малкия и големия коалиционен партньор, можем да го създаваме”, каза още Ревизоро. И повтори, че той лично не иска да има подобно напрежение. “Очевидно

ще трябва да се плати

много висока цена и

са решили, че аз трябва

да я платя. Не изгарям

от желание,

но ако някоя работа трябва да се свърши, ще я свърша”, закани се той. Въпреки това Емил Димитров обясни, че не се чувствал като жертва, след като рано сутринта патриотите и премиерът Бойко Борисов постигнаха съгласие той да заеме поста на екоминистър.

Първите си действия като евентуален министър на околната среда и водите той обясни така: “Ще се запозная със ситуацията, дали е източен язовирът, откога е проблемът. Трябва обаче да се търси и да се намери баланс между интересите на хората и на бизнеса. Трябва да се направи така, че

заводите да си намерят

собствени водоизточници,

но и да останат да правят бизнес в България.

Той изрази притеснението си, че хората в две министерства - на екологията и регионалното, не смятат нищо да подписват след ареста на Димов.

До два-три дни правителството ще излезе с конкретно предложение на водната криза в Перник. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов във връзка с напрежението в “Стомана” - Перник, съобщава “Фокус”. Той посочи, че е в постоянен контакт с управителите на “Стомана” - Перник. “Към момента те нямат жизнена нужда от това количество вода. С тях имам уговорка в момента те да поставят този проблем. Нека в момента не създаваме напрежение в Перник, че освен водата, ще има и съкращения”, допълни още министърът. Министър Караниколов обърна внимание, че са направили опит по река Струма да бъде направен сондаж, но в момента не се намира. “Обсъждаме възможност да изградим отново инфраструктурата, която е била от язовир “Пчелин”, но в момента основен приоритет ни е осигуряване на вода в Перник. Надявам се, че до два-три дни правителството ще излезе с конкретно предложение. Просто ни дайте още един ден, максимум два, за да представим решението”, заяви още Караниколов

Други от От страната и света

Андре Токев: Не бях ядосан, когато влязох в затвора, взел съм си поуки

"Не бях ядосан, когато влязох в затвора. Там видях по друг начин моя живот и този на хората с тежки съдби. Взел съм си поуките от грешките. Моето семейство реагира и станахме по-задружни

34 тежки катастрофи у нас за денонощие, ранени са 40

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 34 тежки катастрофи. Ранени са 40 души, като няма загинали, сочи информация на сайта на МВР

Удариха с дрон по дома на Нетаняху

Удар с дрон е бил нанесен по дома на израелския премиер Бенямин Нетаняху в северния израелски град Цезария, съобщи негов говорител, цитиран от Ройтерс

"Фондация": Концерт на 30 октомври ще има заради семейството на Кирчо и феновете

Спъна се в куфар, беше странно, после явно е получил нещо", спомни си Дони Големият концерт на "Фондацията", с който Кирил Маричков трябваше да отбележи 80-тата си годишнина, ще се състои

ГДБОП хвана онлайн педофили, изнудвали деца да правят голи видеа

Онлайн педофили, карали деца да правят голи снимки и видеа, бяха задържани при акция на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП. Задържани са деветима мъже на възраст от 35 до 48 години

>