И когато водата изтича, и когато прехвърчат искри, търсят работохолика, който знае пробойните

14.01.2020 22:30 Румяна Дeнчeва

Емил Димитров - Ревизоро е роден в Перник и има богат опит - и от митниците, и от тежки одити, и от политически преговори. Фейсбук го прекръсти на Язовиро

Да направи тотална ревизия на системата, докарала безводието в Перник и заплашваща и други градове на страната със същото. С тази тежка мисия натовари лидерът на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов човека, когото изпраща да смени досегашния министър на екологията и водите Нено Димов.

Изненадани може и да има, но за посветените - няма. Избраният от войводите и предизвикал най-вероятно “изключително неприятни разговори” на коалиционния съвет се казва Емил Димитров-Ревизоро.

А и кандидатурата, и задачата със сигурност са попадение. Защото човекът с прякор Ревизоро (а от вчера според социалните мрежи с още един - Язовиро) е

започнал кариерата си

като ревизор.

И е роден в

Перник

през 1962 г. А повечето ревизии, които е направил, са знакови, тежки. Завършилият през 1992 г. УНСС Димитров е добавил към образованието си през 2007 г. магистърска степен по право и доста специализации.

Така от депутатската банка ще стане, освен опитен ревизор, сертифициран експерт към правосъдното министерство, регистриран одитор към финансовото министерство, правоспособен адвокат, член на Габровската адвокатска колегия. За да седне на горещия стол в министерството на екологията и водите. При показно арестуван преди дни предшественик.

Колегите, а и “потърпевшите” от проверките на Димитров помнят, че през ревизорските му ръце са минали много знакови институции и казуси.

Проверявал е БТА, Бюро за териториални убежища, Дирекция военновременни запаси, прословутия бартер “Нефт срещу зърно”, която впрочем му донася наградата Ревизор номер 1 на годината по време на кабинета на Жан Виденов.

Той е човекът, който е търсил пробойни и нарушения в някогашното Главно управление на териториалните управления, в Правителствена болница, в Министерството на отбраната, в Националната служба за охрана, при няколко посолства и дузина специални ведомства.

През 2008 г., в разгара на скандала, добил популярност като

“Батко и Братко”, и

спрените пари за

пътища

от ОЛАФ

на Ревизоро е възложена ревизията на Пътната агенция. А докладът от нея е изпратен в Брюксел.

За кратко, почти година, през 2001 г. Димитров управлява и митниците. Колкото да покаже, че за месец може да научи тънкостите и на този занаят, а за няколко месеца да опита да сложи ред. Отива си оттам сам заради несъгласия с решението на тогавашния финансов министър Милен Велчев да доведе английските консултанти “Краун Ейджънтс”.

Димитров е втори мандат депутат от Гражданската квота на ВМРО. Любопитното е, че в парламента

той може да седне

до колеги от всяка група,

без това да е събитие

Заради диалогичността, конструктивизма и работохолизма си Ревизоро негласно, а често и формално е натоварен с ролята на парламентньор - при тежки преговори между парламентарни групи, когато прехвърчат искри и в малката, а и в голямата коалиция.

Защото, освен че умее да убеждава, той намира и работещи решения. За строежа на спорната ограда, около истерията с бежанците и куп други.

Разноцветните му колеги от парламентарната комисия за наблюдение над приходните агенции и контрабандата, която той оглави, знаят, че има ли “творчески спорове” между тях, Димитров ще им организира посещение на място, ще обясни нагледно защо нещо трябва да се направи или да не се направи.

А ако трябва да постигне работещ текст в закон, ще покани на заседанието главния прокурор и ръководствата на всички приходни агенции. И ще го намери. За да криминализира помагачеството при контрабандата например,

той запали за идеята

ексглавния прокурор

Сотир Цацаров,

който на няколко пъти дойде лично на заседанията на комисията. И работещ текст по въпроса бе приет.

Логично заради инициативността си да решава влачени с години проблеми чрез закони, например този за горивата, той получи обвинение, че е лобист. Което не го смути, а го накара да каже: “Лобист съм на целия легален бизнес”. Димитров бе един от хората, убедили Сотир Цацаров след изтичането на мандата да оглави комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Не е чудно, че колоритният работохолик, който може да разсмее всеки с виц на място или с духовит коментар и на най-кризисната ситуация, май се нрави и на премиера Бойко Борисов. Предстои да видим дали това е така, когато Борисов даде одобрението си или откаже на неговата кандидатура да излезе от парламентарния отбор и да влезе в министерския.

За личния си живот Димитров говори рядко и с неохота. Хората, които го познават отблизо, знаят, че е семеен, но не живее със съпругата си от години. Има две пораснали деца. И майка, за която продължава да се грижи.

ТОЙ, ШЕГОВИТО, ЗА ПЪРВИТЕ СИ СТЪПКИ:

“ Имам план до 2070 година, за първото полугодие, за второто полугодие още мисля и събирам идеи”, каза той шеговито в отговор на въпрос, че мандатът е изтекъл.

А попитан какви ще бъдат първите му стъпки в министерството, Ревизоро заяви:“Първата ми работа е да се разведа с жена ми, с която от 20 години не живея заедно, след това да си приключа всички сметки, да ги подаря на децата. В министерството ще вляза само с една карта с 10 лева, за да съм сигурен, че като ме задържат, няма да вземат нищо от децата.”

КОЛЕГАТА

“Основната задача на Димитров ще бъде, въпреки че не му е пряко задължение, да се заеме с проверки, ако искате ги наречете тотална ревизия на цялата система, която води не само Перник, но и други градове към опасността от създаване на подобно положение”.

Така вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов представи номинацията на Емил Димитров след коалиционния съвет във вторник.

Други от От страната и света

Андре Токев: Не бях ядосан, когато влязох в затвора, взел съм си поуки

"Не бях ядосан, когато влязох в затвора. Там видях по друг начин моя живот и този на хората с тежки съдби. Взел съм си поуките от грешките. Моето семейство реагира и станахме по-задружни

34 тежки катастрофи у нас за денонощие, ранени са 40

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 34 тежки катастрофи. Ранени са 40 души, като няма загинали, сочи информация на сайта на МВР

Удариха с дрон по дома на Нетаняху

Удар с дрон е бил нанесен по дома на израелския премиер Бенямин Нетаняху в северния израелски град Цезария, съобщи негов говорител, цитиран от Ройтерс

"Фондация": Концерт на 30 октомври ще има заради семейството на Кирчо и феновете

Спъна се в куфар, беше странно, после явно е получил нещо", спомни си Дони Големият концерт на "Фондацията", с който Кирил Маричков трябваше да отбележи 80-тата си годишнина, ще се състои

ГДБОП хвана онлайн педофили, изнудвали деца да правят голи видеа

Онлайн педофили, карали деца да правят голи снимки и видеа, бяха задържани при акция на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП. Задържани са деветима мъже на възраст от 35 до 48 години

>