Заради убийството на Андреа искат доживотен затвор за непълнолетни убийци (Обзор)

14.01.2020 21:15 Валери Ведов
Бащата на убитата Андреа - Асан, и брат й Румен на протеста в Галиче
АНДРЕА РУМЕНОВА
АКСЕЛ ОЛЕКОВ

Цялото село се събра за погребението на красивото 18-годишно момиче

Доживотна присъда за убиеца на Андреа и промяна в закона малолетните убийци да лежат доживот - тези искания обединиха във вторник жителите на врачанското село Галиче.

В събота през нощта 17-годишният криминално проявен и осъждан Аксел Олеков от циганската махала в селото нахлул в дома на 18-годишната Андреа, пребил я, изнасили я и след като я заклал с кухненски нож, я ограбил. Тъй като не е навършил пълнолетие, присъдата на циганина може да е от 5 до 12 г. затвор.

Жителите на Галиче недоумяват как за подобно жестоко убийство присъдата може да е от 5 до 12 г. затвор.

Закон, който защитава убийците, не е закон, каза бащата на Андреа Асан Руменов, върнал се от гурбет в Англия заради трагичния случай. Той настоя за доживотна присъда без право на замяна за убиеца на дъщеря си.  

“Законът трябва да се промени. Положих огромни усилия да отгледам децата си сам, да ги изуча. Сега дъщеря ми е убита. Хората са съпричастни с болката ми, детето ми беше убито по най-бруталния начин. Ако нямах друго дете, нямаше да искам да живея. Трябваше да работя в чужбина, за да ги издържам”, през сълзи каза той.

Братът на Андреа Румен Руменов пък обясни, че тя не е имала никакви отношения с Аксел - всички го знаели като наркоман и че не е психически добре. Разказа още, че сестра му имала сериозен приятел, който също е в тежко състояние след случилото се, защото планирали да се съберат, след като момичето завърши гимназията.

Хората от Галиче твърдят, че цялото семейство на Аксел е опасно и трябва да се махне от селото. В ромската махала упорито се говори, че по-малкият брат на Аксел му е помогнал да прикрие престъплението.

Организаторите на протеста от фейсбук група на селото настояват за получаването на максимална присъда за извършителя на убийството, прилагане на по-строги мерки при излежаването на присъдите от подобен характер и промяна в Наказателния кодекс, свързана с увеличаване на присъдите за лица под 18-годишна възраст.  

“Засега хората са спокойни и няма напрежение - заяви кмета на Галиче Страхил Стоянов. - Жителите започват подписка за промяна на Наказателния кодекс и доживотна присъда за Аксел. В селото вече има засилено полицейско присъствие, в скоро време ще поставим и камери за видеонаблюдение на звъзлови места в Галиче.”

Ден по-рано във Враца вътрешният министър Младен Маринов каза, че бил потресен, като се запознал с разследването на убийството и показанията на Аксел. Младенов определи действията му характерни за животно, не за човешко същество.

Във вторник следобед Андреа бе погребана в родното си Галиче.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>