Французите взеха I рунд срещу Макрон - няма да се пенсионират на 64 г. Засега

14.01.2020 08:25
При протестите за пенсионната реформа Париж заприличва на бойно поле

Реформата е ключова за мандата на президента, затова  никой не отстъпва. Решителната битка предстои

След пет седмици на неуморни стачки, които изтерзаха докрай ходещите на работа с обществен транспорт французи, властите дадоха временно заден ход.

През уикенда премиерът Едуар Филип обяви, че е готов да изключи от плана за реформа повишението на пенсионната възраст от 62 на 64 г. през 2027 г. Тази възраст трябва да бъде достигната, за да се получава пенсията в пълен размер. По закон остава правото за пенсиониране на 62 г., но с с намалена сума. Спадът на парите ще е от 5% годишно.

Едуар Филип обяви, че повишаването на пенсионната възраст не е окончателно изключено. Той поиска организаране на съвет с участието на синдикатите и работодателите, на който трябва да се намерят начини за финансиране на пенсионната реформа. Съветът трябва да представи мерки до края на април. Ако участниците в него успеят да открият как да съкратят дефицита на средствата за пенсии, без да се наложи повишаване на възрастта, предложенията ще бъдат внесени в парламента за гласуване.

В противен случай обаче правителството ще въведе предвидените от него мерки, за да се получи баланс през 2027-а. По прогнози на кабинета, ако не бъде осъществена промяна във възрастта,

през 2025 г.

дефицитът на

средства за

пенсии ще

достигне между

8 и 17 млрд.

евро

Точката за по-късното пенсиониране предизвика най-много възражения от страна на синдикатите. Но предложеният от премиера компромис бе одобрен само от част от тях. Останалите продължават да искат пълна отмяна на реформата и на предложената в нея точкова система.

Стачките във Франция започнаха в началото на декември и въпреки отстъпките от страна на властите не е ясно дали и кога ще спрат. Най-силно е засегнат транспортът - влаковете, метрото, градските автобуси.

Планираната от правителството реформа предвижда

да се постигне

универсална

пенсионна

система

Тя ще е точкова - за отработените часове ще се присъждат точки, които ще имат еднаква стойност за всички. Всеки ще има възможност да следи натрупването на точки на личната си сметка чрез специално приложение. Превръщането на точките в пари обаче ще става в момента на пенсионирането. Ще бъдат давани точки и при временна или трайна неработоспособност - при случаи като болест, отглеждане на дете, инвалидност. Вече няма да се имат предвид 25-те “златни години” в частния сектор и последните 6 месеца като база в държавния сектор (за които се предполага, че заплатата на лицето е достигнала своя пик), а цялостната трудова дейност от началото до края.

“Всяко внесено евро ще дава същите права независимо от момента, когато е внесено, и независимо от статута на онзи, който го е внесъл”, заяви президентът Еманюел Макрон още по време на изборната си кампания през 2017 г.

Пенсионната реформа е един от ключовите моменти в управленската му програма и затова противопоставянето със синдикатите е толкова силно - никой не иска да отстъпи. Още при обявяването на реформата редица

експерти

предупредиха,

че тя е

взривоопасна

Но макар властите този път да пипаха предпазливо заради опита с “жълтите жилетки” и да правиха много консултации със социалните партньори и с гражданите, взривът се случи. Защото много французи смятат, че ще бъдат ощетени, и то сериозно.

В момента във Франция пенсионната система е една от най-сложните в света - съществуват 42 режима на пенсиониране, всеки от които има собствена система за изчисления, така че хората не получават еднакви права при пенсиониране, аргументират се властите. Има 3 големи базови режима - на работещите в частния сектор, на независимите професии и на хората в селското стопанство, но и много специални режими. От тях се ползват работници в отделни професии като например машинистите в жп и градския транспорт, работещите в енергетиката, полицаите, военните, служителите в Националната банка, в Парижката опера и т. н. Целта на реформата е всички тези режими да бъдат уеднаквени. Това обаче няма да става брутално, а с плавен преход.

В момента някои от категориите работници, чийто труд се смята за тежък и опасен, имат право на ранно пенсиониране (52 и 57 г.) и редица други придобивки. Те са недоволни, че бонусите им ще отпаднат, и са убедени, че пенсиите им ще намалеят. Именно това ги кара да не спират да протестират. Те са разтревожени също, че стойността на натрупаните точки в момента на пенсионирането може да се окаже зависима от демографските проблеми и състоянието на икономиката.

“Предлагаме нов пакт между поколенията. Неговата цел е справедлива и стабилна пенсионна система, при която отделните лица не получават преимущества за сметка на всички останали”, казва премиерът Филип.

В момента

средната пенсия

във Франция е

1472 евро,

като при жените тя е по-ниска, отколкото при мъжете. Френските власти обещават минимална пенсия от 1000 евро за всички, които имат пълен стаж при минимално заплащане. Сега минималната пенсия за старост (над 65 г.) е около 900 евро. Реформата ще засегне родените след 1975 г. Поколението, родено през 2004 г., ще е първото, изцяло интегрирано в новата точкова система, предвижда проектът.

Други от От страната и света

Вижте седмичния отчет на община Русе

РЕСОР „ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И КОМУНАЛНИ ДЕЙНОСТИ": - приключиха строителните дейности по благоустрояване на пространството пред бл. „Ловец" в ЦГЧ

АПИ: Движението на детелината на бул. „България“ не може да бъде пуснато

Агенция „Пътна инфраструктура" не може да съгласува предложената от Столичната община временна организация на движението при детелината на бул. „България" и Софийския околовръстен път

ЕС призова ЕК да предложи мерки за цените на електроенергията в Югоизточна Европа

На вчерашното заседание на Европейския съвет лидерите приеха заключения, в които призовават Европейската комисия спешно да предложи мерки за справяне с високите цени на електроенергията в Югоизточна

Иван Кондов се срещна с посланиците на държавите-членки на Европейския съюз

Министърът на външните работи Иван Кондов се срещна днес с ръководителите на посолствата на държавите-членки на Европейския съюз у нас. Срещата бе организира по инициатива на Н.Пр

Обвиниха в изнудване четиримата, били и плашили длъжници на фирма в София

За изнудване и заплахи са обвинени четиримата мъже, заловени вчера при акция на спецзвеното "Кобра" към СДВР в центъра на София.  Те заплашвали, рекетирали и нанасяли побои над длъжници на определена

>