Захариева: Политиката на разширяване на ЕС е от общ интерес

14.01.2020 16:40
Екатерина Захариева СНИМКА: Архив

Политиката на разширяване на ЕС е политика от общ интерес - не само на държавите, които се стремят към членство, но и на държавите членки на Съюза, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която участва в дискусия, посветена на хърватското председателство на Съвета на ЕС, което започна на 1 януари тази година, предава БТА.

В преговорната рамка има какво да се подобрява, смята министър Захариева, но също така е на мнение, че докато тече процесът на консултации по определянето на новата преговорна рамка, е абсолютно допустимо и възможно Европейският съвет да вземе решение за започване на преговори за членство на Република Северна Македония и Албания. Едното не изключва другото, коментира българският външен министър. Присъединяването, разбира се, е отговорност не само на ЕС, но преди всичко на държавите, които се стремят да станат част от нашето семейство. Реформите са жизненоважни, и преди всичко за техните граждани, напомни Захариева. Но, по думите й, това не означава, че трябва да използваме утвърждаването на нова преговорна рамка като повод за отлагане на започване на преговори за държави, които са готови за започване на такива преговори - според оценки и на ЕК, и на голяма част от държавите членки на ЕС. Екатерина Захариева се надява новата рамка да бъде приобщаваща, а не изключваща.

В рамките на събитието в Дома на Европа в столицата посланикът на Хърватия у нас Ясна Огняновац представи приоритетите, по които ще работи страната й по време на шестмесечното ротационно председателство. Приоритетите на хърватското председателство са подчинени на неговия девиз "Силна Европа в един свят на предизвикателства" и са в четири основни области - "Европа, която се развива"; "Европа, която се свързва"; "Европа, която закриля" и "влиятелна Европа". Това е първото председателство на Хърватия на Съвета след присъединяването й към ЕС през 2013 година.

Събитието е организирано от посолството на Хърватия и "ПанЕвропа-България" със съдействието на Представителството на ЕК в София и Бюрото на Фондация "Конрад Аденауер". Дискусията беше открита от Торстен Гайслер, ръководител на Бюрото на фондацията в София, и от Гергана Паси - президент на "ПанЕвропа-България".

Други от От страната и света

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

“Фантастико” ще усвои терена на отдавна неработещия мултиплекс “Арена Запад”

На мястото ще има търговски комплекс На терена, на който се намира неработещото още от 2019 г. кино “Арена Запад”, “Фантастико” ще изгради търговски комплекс, съобщи в последния си брой “Капитал”

Полицейска операция тече в област Търговище за защита на политическите права и борба с престъпността

В област Търговище се извършва специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с нарушаване на политическите права, и противодействие на конвенционалната престъпност

>