ВиК дружествата нямат пари за дистанционно отчитане на водата

14.01.2020 14:05
Снимка: Pixabay

Подготвя се нов закон за ВиК. В него ще бъде заложено спиране на водата, когато ползвателят й не плаща. Една от целите е да се работи за намаляване на загубите на вода до 35-40% от сегашните над 60%.

Такъв закон е крайно необходим, казва управителят на ВиК Стара Загора Румен Райков. По думите му правата и задълженията са разхвърляни в различни закони и подзаконови актове, а контролът е разпределен между различни министерства, КЕВР, РЗИ, РИОСВ, РИОКОЗ.

Райков коментира пред БНР предвидените промени за отчитане на водното потребление. Измервателните уреди по досегашната уредба са разположени във водомерни шахти с индивидуален водомер, а сега по новия закон тези водомерни шахти трябва да бъдат изведени извън имота на собственика, поясни той.

В многоетажните жилищни блокове ще се следи общия водомер. "Ако вътре в тази етажна собственост, която хората сами управляват, има някакъв проблем, някой краде вода или някой заблуждава други, или си е свалил водомера, или нещо друго е направил, което е неправомерно, то етажната собственост би трябвало да го проконтролира и да го накаже", допълни Румен Райков.

Според него технически е много сложно да се изведат водомерите извън апартаментите. "По-лесният начин е да се направят водомерите например с дистанционно отчитане, за да не се влиза", посочи Райков.

Един водомер за дистанционно отчитане струва около 150 лева. "Засега този разход, който е за водомери с дистанционно отчитане, на нас КЕВР не ни го признава за присъщ разход", каза експертът.

Една от посоките за промени в закона е въвеждането на дистанционно отчитане. "Втората е т.нар. маргинализирани групи в ромските махали. Там да се определи много ясно и отчетливо как се работи с тях, защото повечето от тях нямат никаква собственост там. И ти не можеш на палатка да сложиш водомер. Малко е сложно", коментира още Румен Райков.

Разходите за провеждане на лабораторни анализи са огромни. Законовите промени предвиждат да се въведат помощи за вода на социално слабите семейства.

"Би трябвало, разумно е след като има енергийни помощи, да има и водни помощи, защото този човек не можеш да го оставиш тотално без вода", смята инженерът.

Други от От страната и света

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

“Фантастико” ще усвои терена на отдавна неработещия мултиплекс “Арена Запад”

На мястото ще има търговски комплекс На терена, на който се намира неработещото още от 2019 г. кино “Арена Запад”, “Фантастико” ще изгради търговски комплекс, съобщи в последния си брой “Капитал”

Полицейска операция тече в област Търговище за защита на политическите права и борба с престъпността

В област Търговище се извършва специализирана полицейска операция за превенция на престъпления, свързани с нарушаване на политическите права, и противодействие на конвенционалната престъпност

>