Правосъдният министър на САЩ: Убийството на Солеймани беше правомерно

14.01.2020 07:26
Уилям Бар СНИМКА: Ройтерс

Ликвидирането на иранския генерал Касем Солеймани беше правомерно, заяви главният прокурор и министър на правосъдието на САЩ Уилям Бар, цитиран от Ройтерс.

Солеймани беше законна военна цел и ударът беше нанесен при законна самоотбрана, добави Бар вчера пред представители на медиите. Преди нанасянето на удара "беше поискано становище от министерството и честно казано, аз не мисля, че имаше колебания за отговора", подчерта той.

"Мисля, че президентът очевидно имаше правомощията да действа по този начина, по редица причини. Имахме ситуация, при която иранците вече бяха започнали серия от все по-насилствени действия срещу наши съюзници, убиха американци, наши военни, с цел да ни прогонят от Близкия изток", посочи министърът, цитиран от БТА.

След нанесения на 3 януари удар, при който загина Солеймани, критиците поставят под съмнение, избрания за удара момент, решението на президента да не уведомява предварително Конгреса за плановете си и твърдението на администрацията на Доналд Тръмп, че Солеймани е планира нападение срещу САЩ, припомня Ройтерс.

"Генералът, ръководещ тези действия, Солеймани, очевидно беше законна военна цел. Имахме много кратка възможност за извършване на нападението", подчерта Бар. "Това беше действие при законна самоотбрана, защото попречи на продължаващи нападения, които се извършваха", добави той.

След приключването на разследването Вашингтон връща в родината им 21 саудитски кадети, обучавали се в базата във Флорида, където саудитски военен извърши нападение миналия месец, предаде ДПА. Според разследването Мохамед ал Шамрани е извършил терористично нападение, мотивирано от джихадистка идеология.

Властите не са открили доказателства някои от връщаните в родината им саудитски военни са помогнали на Ал Шамрани или са знаели предварително за нападенията, но 17 от тях са имали джихадистки или антиамерикански материали, получени през социалните медии. 15 от тях са имали "контакт" с детска порнография, добави той. Повечето от тези контакти са били от чат канали или социални медии, където материалите са били публикувани от някой друг.

Саудитска Арабия е решила, че тези материали са "неподходящи" и учениците са били отписани от военното обучение в САЩ, подчерта Бар.

Други от От страната и света

Вижте седмичния отчет на община Русе

РЕСОР „ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И КОМУНАЛНИ ДЕЙНОСТИ": - приключиха строителните дейности по благоустрояване на пространството пред бл. „Ловец" в ЦГЧ

АПИ: Движението на детелината на бул. „България“ не може да бъде пуснато

Агенция „Пътна инфраструктура" не може да съгласува предложената от Столичната община временна организация на движението при детелината на бул. „България" и Софийския околовръстен път

ЕС призова ЕК да предложи мерки за цените на електроенергията в Югоизточна Европа

На вчерашното заседание на Европейския съвет лидерите приеха заключения, в които призовават Европейската комисия спешно да предложи мерки за справяне с високите цени на електроенергията в Югоизточна

Иван Кондов се срещна с посланиците на държавите-членки на Европейския съюз

Министърът на външните работи Иван Кондов се срещна днес с ръководителите на посолствата на държавите-членки на Европейския съюз у нас. Срещата бе организира по инициатива на Н.Пр

Обвиниха в изнудване четиримата, били и плашили длъжници на фирма в София

За изнудване и заплахи са обвинени четиримата мъже, заловени вчера при акция на спецзвеното "Кобра" към СДВР в центъра на София.  Те заплашвали, рекетирали и нанасяли побои над длъжници на определена

>