2018-а: 5 деца ядат от една паничка, ходят боси по студа. 2020-а: мечтаят всички да учат

13.01.2020 17:43 Любо Илков
Веселин и Катя с две от дъщерите им
Къщата в Нова махала, където живее многолюдното семейство.
12-годишният син на Катя и Веселин вече има и собствени барабани.

- Социалните спасиха от мизерия семейството ми, казва Катя Стефанова от Нова махала

- С Веселин се събрали, когато била на 14 г., останали без работа, но нямали брак и затова не получавали помощи

“Влязохме в една мизерна стая и заварихме пет малки деца да се хранят от една купичка, скупчени около ниска масичка. Децата бяха боси, нямаше отопление, а беше студена зима. Родителите не бяха там. Появиха се по-късно, явно предупредени от съседи за нашето посещение.”

Това разказа за първата си среща преди 2 г. с петте деца на Катя Стефанова и Веселин Ковачев ръководителката на отдел “Закрила на детето” в Батак Мария Тренова.

Сега в къщата на многолюдното семейство в с. Нова махала е съвсем различно. Чисто и подредено, прилично обзаведени стаи, бумтят печки. Катя и Веселин и три от децата им ни посрещат усмихнати. Другите две са на детска градина и на училище.

“Бяхме много, много зле. Ако не бяха социалните работници,

не знам как

щяхме да

преживеем”,

казва 29-годишната Катя.

Преди 2 г. в отдел “Закрила на детето” в Батак получават сигнал от детската градина в Нова махала, че 6-годишно момиченце от селото не посещава задължителната предучилищна подготвителна група. Социални работници, учители и полицаи посещават жилището на семейството и се натъкват на ужасяващата мизерия.

“Самосезирахме се за всичките пет деца и започнахме незабавна работа със семейството, която не спира и до днес, ще продължи и в бъдеще. Единственото положително тогава беше видимата емоционална връзка между родители и деца, която я има и сега. Ако не се бяхме намесили, нещата щяха да продължат да се влошват”, обяснява Мария Тренова.

Тогава става ясно, че родителите нямат лични документи и се водят по постоянно местоживеене в различни населени места. Майката - в ракитовското градче Костандово, където е родена, а бащата - в Нова махала. Това не позволявало да бъдат регистрирани в социалните служби и да получават системна социална помощ.

Веселин и Катя нямали брак и той не е припознал децата, въпреки че е техен биологичен родител. Двамата обясняват това с постоянна липса на пари. Катя признава, че не пращали трите деца на детска градина, защото

вече били

натрупали дълг

от 150 лв. от неплатените такси.

С помощта на кмета на Нова махала Ерхан Саатчъ, който по признанието на социалните работници им оказва постоянна и адекватна помощ, Катя и Веселин получават лични документи и са регистрирани - майката в “Социално подпомагане”, а бащата в Бюрото по труда. Към онзи момент двамата са безработни, без всякакви доходи и едва успяват да се грижат за 5-те си деца - две момченца, тогава на 10 и 2 години, и три момиченца на 8, 6 и 4.

Жител на Нова махала плаща задължението към детската градина, а

учителките

събират дрехи

и обувки

за децата. Веселин е назначен на почасова работа в местна дървопреработвателна фирма. Осигурени са и дърва за огрев на семейството.

“Сега трите по-големи деца на Катя и Веселин ходят на училище, редовни са, справят се добре и се включват в извънкласните дейности. Двете най-малки редовно посещават детската градина. Следим непрекъснато развитието им и сме в постоянен контакт с учителите и родителите, разказва Мария Тренова.

“Много сме добре и благодаря за това на “Закрила на детето”. Нямаме никакви проблеми. Имаме си всичко, което ни трябва, за да живеем.

Облечени сме,

имаме храна,

топло е

От нищо не се лишаваме. Но най-важното е, че децата ни имат всичко, както другите деца от селото”, обяснява Катя.

Двамата с Веселин се гордеят с най-голямото си дете - 12-годишния им син, който преди две години в училището започва да се учи да свири на барабани. Станал много добър. Желанието им е момчето да продължи да се занимава с музика, затова преди година

му купили

барабани - да

се упражнява

и вкъщи

“Искаме и ще направим всичко нашите деца да продължат да учат и да имат образование, а не да са като нас”, декларира бащата Веселин.

Двамата с Катя се събрали, когато тя била едва на 14 г., а той на 19. Едно подир друго се появили и децата, но липсата на работа и пари обрекла семейството на постоянна мизерия. Родителите признават, че често замръквали гладни в миналото, за да има с какво да нахранят децата си. Нещата коренно се променят, когато от Агенцията за социално подпомагане започват да работят с тях.

И в момента

Веселин и Катя

са безработни,

но получават около 700 лв. месечно социални помощи. Твърдят, че парите са им достатъчни, справят се и живеят нормално. Бащата всеки месец отработва по 14 дни към кметството в Нова махала, за да не загуби семейството му социалните придобивки. Убеден е, че с помощта на кмета Ерхан Саатчъ отново ще си намери работа.

“Най-трудно в нашата работа е да се изгради доверие между нуждаещите се и социалните работници. Хората в нужда да повярват, че ние сме при тях, за да им помогнем реално в тежките ситуации, в които са изпаднали. Тогава резултатите са видими и изключително добри, както е със Катя и Веселин, и петте им деца”, убедена е Мария Тренова.

Други от От страната и света

Оставиха осъждан дилър от Добрич в ареста

Обвинен в държане с цел разпространение и разпространение на наркотици остава в ареста след решение на Апелативния във Варна, потвърдил решение на Добричкия окръжен съд. Явор Я

Пуснаха под домашен арест 26-годишен, обрал казиното в Оряхово

Троен състав на Врачанския окръжен съд отмени определението на районните съдии от Оряхово, с което обвиняемия Д. П. бе задържан за постоянно в ареста и вместо това постанови спрямо него да бъде взета

Задържаха мъж, изнасилил 14-годишна и й избил зъб

Окръжният съд в Сливен постанови мярка за неотклонение „задържане под стража“ за мъж с инициали Т.Я.И., обвинен в изнасилване на малолетна, съобщава съдът на сайта си

Пожар лумна близо до връх Ком

Пожар гори близо до връх Ком. Огънят е възникнал още снощи. Според очевидци, пожарът се разпростира на десетки декари високо в планината. От МВР казаха

Проучват как Белене и Плевен да станат първите „зелени“ учебни затвори у нас

Енергийна ефективност, управление на водите, екологична инфраструктура и ангажиране на лишените от свобода с дейности по природосъобразна икономика. Това са част от резултатите

>