Шестима безработни се борят за едно свободно място

13.01.2020 16:46 Цветелина Стефанова

35 000 млади - без работа, тези над 50 години са 75 хил.

Всеки втори безработен в Шумен и Сливен е с диплома

за основно образование

Шестима безработни се борят за едно свободно работно място. Причината е рекордно ниската безработица у нас, която според Агенцията по заетостта е спаднала до историческите 5,8% през ноември. За същия месец пък Евростат пък отчита 3,7% на хората без работа.

София, Габрово, Варна,

Перник и Стара Загора са

градовете, които изпитват

най-голям глад за работници

В столицата безработицата почти изчезва и стига едва 1,8%, показва анализ на Агенцията по заетостта за ноември.

Областта с най-много безработни остава Видин, където е 13,1%. В Монтана е 11,6%, във Враца е 11,3%. Като цяло се запазва тенденцията северозападните и североизточните райони на страната да са най-слаборазвити икономически. Трудно хората намират работа в Силистра и Търговище, където безработицата също е над 10%.

През ноември 30 хил. са били новите безработни, като те намаляват с 14,9% спрямо октомври 2019 г. Повече от половината са жени. Близо 10% от тях са роми или бежанци, а гражданите на трети страни са под 0,5%. Всеки втори на борсата е между 30 и 49 г. Новите безработни над 50 г. са 32,4%, а младежите до 29 г. – 19,2%.

31% от новорегистрираните

специалисти без работа

са икономисти, психолози,

социолози, журналисти,

финансисти и счетоводители

Почти толкова са професионалистите в сферата на техниката и технологиите.

Близо 65% от младите до 24 г. без работа са без квалификация и специалност. Техният брой през ноември е стигнал 9500 души. А още 24 385 души са на възраст до 29 г.

Безработните без професионална квалификация и специалност се увеличават с 2,5% спрямо месец по-рано и намаляват с 4,9% на годишна база, като през ноември стигат 98 661 души.

Безработните с основно и по-ниско образование през ноември са 79 080, като всеки трети от тях е ром. В София безработните с диплома до 8-и клас са едва 6,1%, в Габрово - 18,1%, а в Перник - 24%. “Особено тревожна е образователната структура на безработните в областите Сливен и Шумен, където 67,1 и 59,4% от тях са с основно и по-ниско образование”, обясняват трудовите експерти.

Хората над 50-годишна възраст без работа са 74 615, като 50 хил. от тях са в предпенсионна възраст. Всеки втори безработен в Смолян и Кърджали попада в тази група.

15 хил. пък са успели да си намерят работа чрез бюрата по труда през ноември. Най-търсените професии са оператори на стационарни машини и съоръжения, продавачи, работници в добивната и преработващата промишленост. Кадри са нужни и в строителството и транспорта, както и квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия. Продължава недостигът на бармани, сервитьори, готвачи, камериери, чистачи и преподаватели.

Други от От страната и света

22-годишна италианка е родила и заровила две бебета в градината си

22-годишната студентка по право Киара Петролини призна, че в рамките на година е родила сама и тайно две бебета и ги е заровила в градината, без никой да знае. Това станало близо до град Парма

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

>