Христо Грозев: Малко вероятно е отравянето на Гебрев да е свързано с "Дунарит"

13.01.2020 12:11
Христо Грозев Кадър: бТВ

Теорията за отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев е по-малко вероятна да е свързана със завода за боеприпаси „Дунарит“. Това обяви в студиото на бТВ журналистът Христо Грозев, който е част от екипа на холандския разследващ сайт „Белингкат“.

Според Грозев "теорията за връзка с "Дунарит" е по-малко вероятна отколкото възмъзможното недоволство на Русия във връзка с определени търговски дейности на г-н Гебрев, поради факта, че опита със сделка с "Дунарит" започва в месеца преди отравянето. Те не действат толкова бързо. Това е отнело месеци, ако не години подготовка. Така че е възможно да бъде конкурентна дейност, която е била неприятна за някой от неговите конкуренти, които са имали каналите до Москва.., но това е въпрос към разследващите", уточни разследващият журналист.

Една от операциите на група от осем офицера от ГРУ  (Главното разузнавателно управление на СССР) не може да не е свързана с Гебрев, каза Христо Грозев. Те са присъствалия по време на първото отравяне и на второто, което е месец по-късно. Част от тези хора в групата са присъствали и на други отравяния на подобни вещества - в Англия. В момента правим разследване по една тяхна операция в Швейцария.

Те са поставяли отровно вещество на връзките на автомобили на техните цели. Теоретично е възможно това да е станало и тук. В скорошна статия в "Ню Йорк таймс" те цитираха свои източници от тайните служби: имало данни за един от членовете да е присъствал в България и да е обикалял около автомобила на господин Гебрев, разказа в студиото Христо Грозев. Това лице не е достатъчно добре заснето от камерите за видеонаблюдение в гаража на Гебрев. В момента се прави анализ на тези доста замъглени кадри от чужди служби, които помагат на българските разследващи.

Сергей Федотов е лицето, което ние сме засекли в Швейцария, което е обикаляло в гаражи на други лица. "Много е възможно той да е бил и тук", каза Христо Грозев.

Всъщност става въпрос за група на ГРУ (Главното разузнавателно управление на СССР) от около 30 души, може да са и 35, която се занимава с дестабилизиращи дейности, които очевидно включват в определени случаи и убийства. 

Може би в България отровата на Гебрев е нанесена на дръжка на врата на кола, но за това съдим от публикация в "Ню Йорк таймс", поясни Грозев.

Той заедно със своите съавтори беше отличен през изминалата година с наградата на Фонда за европейска журналистика за серия от статии, идентифицирали истинските лица на агентите на ГРУ, заподозрени в опита за убийство на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия. Има подозрения, че тази група стои и зад опита за отравяне на българския бизнесмен Емилиян Гебрев.

Групата на ГРУ пътува с фалшиви паспорти с втора самоличност на членовете ѝ, която им е дадена след обучение, установило разследването на „Белингкат“

„Нашият анализ показва, че тази група е създадена някъде 2009 г. До 2011 г. тя пътува основно в страните от бившия СССР, очевидно там тренират. Някъде от 2011 г. започват да пътуват до Източна Европа. Едва 2014 г. се осмеляват да пътуват из Западна Европа“, уточни Грозев.

Той уточни, че разследващите журналисти са запознати с провалите на групата, а не с нейните успехи. Тяхната структура е доста сбита, а техен шеф е Андрей Верянов, който е генерал и комуникира директно с Кремъл“, каза още журналистът. Тоест не е толкова ниско в пирамидата на властта - високо е във връзките си с Русия.

Част от тях – 8 души, посещавали често България през 2014 – 2015 г.,  в групи по двама - трима, понякога по един, когато е имало опит за отравяне на Гебрев. След 2015 г. интересът към България утихва.

Една от версиите за опита за убийството на Емилиян Гебрев е свързана с доставка на оръжие за Украйна, а не заради контрола над “Дунарит”. Офицерът от разузнаването на Русия Сергей Федотов, който е свързан с отравянето на Сергей Скрипал във Великобритания, е наел хотелска стая с пряка видимост към паркинга на фирма “Емко” дни преди Гебрев да влезе в болница. Това са само малка част от фактите, които прокуратурата вече обяви.

Други от От страната и света

Вижте последните мигове на лидера на "Хамас" (Видео)

Видео на последните мигове на убития вчера лидер на "Хамас" Яхия Синуар беше разпространено из социалните мрежи. То е заснето с дрон от мястото, на което е бил ликвидиран

В Пловдив събират безплатно старите електроуреди

В стремежа си да насърчи опазването на околната среда и да улесни рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, Община Пловдив предлага безплатна услуга по събиране на

Митничари задържаха 5000 кутии контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"

Митническите служители на граничния пункт "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова излезе на свобода

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова напусна следствения арест. Тя излезе на свобода след решението на Софийския градски съд, но отказа какъвто и да било коментар пред медии

Община Русе започна обновяване на алеите в Парка на младежта (Снимки)

Започна изпълнението на текущ ремонт на алеите в Парка на младежта, като част от стратегията на Община Русе за подобряване на инфраструктурата и осигуряване на по-комфортни условия за разходка и

>