Иранската полиция стреля с бойни патрони срещу протестиращи (Видео)

13.01.2020 10:35
СНИМКА: Ройтерс

Иранската полиция и силите за сигурност са стреляли с бойни патрони и са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат демонстранти, протестиращи срещу първоначалния отказ на Ислямската република да признае, че е свалила украинския пътнически самолет, показват видеоматериали, качени в интернет и цитирани от Асошиейтед прес.

За инцидента, станал снощи на техеранския площад "Азади" ("Свобода"), засега няма съобщения в държавните медии. Международни правозащитни групи обаче призоваха иранските власти да разрешат на хората да протестират мирно, както повелява конституцията на страната, допълва БТА.

Въпросните видеоматериали са изпратени до базирания в Ню Йорк Център за човешки права в Иран и по-късно са удостоверени от АП. На тях се вижда тълпа от демонстранти, които се разбягват, след като сред тях пада контейнер със сълзотворен газ. Те кашлят и плюят, опитвайки се да избягат от струйките сълзотворен газ. Една жена се чува да вика на фарси: "Те стрелят със сълзотворен газ срещу хората! Площад "Азади". Смърт на диктатора."

На друго видео се вижда жена, която я изнасят след сблъсъка с полицията, а по земята под нея остава кървава следа. Тези, които са около нея, крещят, че тя е била улучена от боен патрон в крака. Други снимки и видеоклипове от инцидента показват локви кръв по тротоара.

Полицейски части за борба с безредици в черни униформи и каски се събраха по-рано в неделя на площад "Вали е Аср", пред Техеранския университет и на други популярни места в столицата. Членове на Революционната гвардия патрулират града на мотоциклети, масово е присъствието и на цивилни агенти. Хората гледат да минават бързо покрай полицаите, за да не привличат вниманието върху себе си, отбелязва АП.

В изявление на шефа на техеранската полиция, предадено по държавната телевизия и цитирано от Ройтерс, се казва, че полицията не е стреляла срещу протестиращите и че хората й са инструктирани да проявяват сдържаност.

Други от От страната и света

Втора овцеферма със зараза от шарка е установена в село Узунджово за два дни

Втора ферма със заразени с шарка овце е констатирана в рамките на два дни в хасковското село Узунджово, съобщиха на официалната си страница от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Вижте последните мигове на лидера на "Хамас" (Видео)

Видео на последните мигове на убития вчера лидер на "Хамас" Яхия Синуар беше разпространено из социалните мрежи. То е заснето с дрон от мястото, на което е бил ликвидиран

В Пловдив събират безплатно старите електроуреди

В стремежа си да насърчи опазването на околната среда и да улесни рециклирането на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, Община Пловдив предлага безплатна услуга по събиране на

Митничари задържаха 5000 кутии контрабандни цигари в турски камион на "Капитан Андреево"

Митническите служители на граничния пункт "Капитан Андреево" откриха и задържаха 100 000 къса (5000 кутии) контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова излезе на свобода

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова напусна следствения арест. Тя излезе на свобода след решението на Софийския градски съд, но отказа какъвто и да било коментар пред медии

>