Рейтингът на австралийския премиер падна рязко заради пожарите

13.01.2020 07:31

Рейтингът на австралийския премиер Скот Морисън падна рязко на фона на безпрецедентните горски пожари в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Морисън е обвиняван, че е реагирал твърде бавно на кризата и дори замина на семейна ваканция на Хавайските острови. В телевизионно интервю вчера той призна, че е допуснал някои грешки.

Според проучване на общественото мнение, проведено от института Нюзпол за в. "Острейлиън", рейтингът на Морисън се е понижил от 45 на 37 процента - най-ниското му равнище, откакто той стана лидер на Австралийската либерална партия през август 2018 г. Одобрението за лидера на основната опозиционна сила, лейбъристите, Антъни Албанезе е нараснало с 6 процента от 40 на 46 процента.

При това Австралийската лейбъристка партия вече е на първо място по подкрепа с 51 процента срещу 49 процента за управляващата Либерално-национална коалиция. В началото на миналия месец коалицията водеше с 52 срещу 48 процента.

Анкетата е била проведена, след като Морисън обяви отпускането на 2 милиарда австралийски долара (1,4 милиарда долара) за възстановяване и мобилизира 3000 резервисти от армията да помогнат на пожарникарите.

Горските пожари в Австралия, които бушуват от месеци, причиниха смъртта на 28 души и унищожиха 2000 къщи. Пламъците изпепелиха 11,2 хектара площ - близо половината от територията на Обединеното кралство, отбелязва Ройтерс.

В продължение на седмици пожарите бяха подпомагани от горещото и сухо време с вятър. Температурите редовно надхвърлиха 40 градуса по Целзий.

Метеорологичните условия обаче станаха по-благоприятни през уикенда, като през следващите няколко дни прогнозите са за валежи в Нов Южен Уелс - най-тежко пострадалия австралийски щат.

Други от От страната и света

На 19 октомври почитаме паметта на Йоан Рилски Чудотворец

Преп. Йоан Рилски Чудотворец. Св. прор. Йоил. Св. мчк Уар На 19 октомври Църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител

Само в "24 часа" на 19 октомври - "Лошият" в клас: какво (не) могат учителите, какво (не) искат родителите - съботен очерк

Само в "24 часа" на 19 октомври четете: "Лошият" в клас: какво (не) могат учителите, какво (не) искат родителите - съботен очерк  Мъже, искащи да са батко от 90-те - пешки в схема на "Биг Брадър" -

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

Верижна катастрофа в столичния кв. "Люлин", движението е затруднено

7 коли са се сблъскали на кръстовището между бул. "Тодор Александров" и ул. "Вардар" след тунела водещ до кв. "Люлин", стана ясно от публикация във фейсбук групата "Катастрофи София"

>