Ревизоро в късата листа на ВМРО за нов екоминистър

12.01.2020 22:29
Емил Димитров, известен и като Ревизоро, е новото име на ВМРО за министър на екологията.
Каракачанов ще договори във вторник с Борисов името на новия министър.

Трескава неделя за патриотите, решаваща сбирка снощи при Каракачанов

Искрен Веселинов трябвало да държи стабилна групата в парламента, Борисов решава утре той или Емил Димитров

Емил Димитров, известен и като Ревизоро, е новото име на ВМРО за министър на екологията на мястото на Нено Димов. Това научи “24 часа” от източници от патриотичните формации.

Напрегнат уикенд изкараха в централата на ВМРО вицепремиерът и лидер на партията Красимир Каракачанов и най-близките му. Министърът в оставка от тяхната квота Нено Димов в събота бе върнат от съда в ареста. И през двата почивни дни във ВМРО трескаво търсили изход от кризата. Във вторник премиерът Бойко Борисов вика патриотите на коалиционен съвет, за да посочат нов министър, и още в сряда - първият работен ден на депутатите след новогодишната ваканция, рокадата да се гласува. 

Официални номинации засега няма, очаквали се още разгорещени дебати, като се знае, че на премиера ще му бъде предложена повече от една. По неофициална информация кратката листа с имена трябваше да бъде окончателно обсъдена в неделя вечерта, тъй като Борисов е поискал от партньорите си да са готови с такива до понеделник следобед.

Досега като наследник на Димов се сочеше шефът на парламентарната комисия по регионално развитие Искрен Веселинов, както “24 часа” първи съобщи преди два дни. На второ четене обаче войводите си дали сметка, че това сериозно

ще оголи

парламентарната

група,

чийто съпредседател е Веселинов.

След отцепването на “Атака” за управляващата коалиция е важно обстановката в НС да е спокойна. Веселинов има ключова роля за това. Шефският му пост в комисията по регионално развитие също е важен, тя е ресорна за сегашната криза с управлението на язовирите. Който и да стане нов министър и да се заеме с казуса “Перник”, ще има голяма нужда от гръб в Народното събрание.

От друга страна, се е обсъждало дали той няма

да бъде

по-полезен в

позицията

на областен

управител

на безводната Пернишка област на мястото на свалената заради кризата Ирена Соколова. В миналия мандат бе в екокомисията и се занимаваше именно с водния сектор.

По тази причина от събота се спрягало и името на бившия шеф на митниците и депутат от гражданската квота Емил Димитров, твърдят източници от ВМРО.

“Той е

добре приет

от премиера

Бойко Борисов, консенсусен човек е, води преговори с ГЕРБ и останалите парламентарни групи при напрегнати отношения вътре в коалицията и извън нея и би могъл да изнесе на гърба си поредната тежка криза около водата на Перник”, нарисува ситуацията депутат от малкия коалиционен партньор на ГЕРБ.

На Ревизоро на няколко пъти в този мандат бе поверено внасянето на важни за управляващите закони. Като промените в този за горивата, както и за акциза на бездимните цигари например.

Освен двамата водещи кандидати в късата листа на ВМРО, с която те ще отидат утре при Борисов, имало още поне 2 имена в списъка - настоящия зам.-министър на екологията Николай Кънчев, за когото “24 часа” също вече съобщи, и друг депутат от “Обединени патриоти” - Борис Вангелов.

И при двамата

обаче има

обструкции

Зам.-министър Кънчев е с ресор управление на отпадъците, по който прокуратурата също работи. Твърде рисково е точно той да бъде издигнат за титуляр и да се окаже, че след седмици пак ще трябва да се търси нов министър, предупредили неофициално и от ГЕРБ партньорите си.

Името на Вангелов пък завъртяха негови колеги от парламента след неделните разговори в централата на ВМРО. Но и там има “прокурорски” бекграунд - обвинението го уличи в нередности при мандата му като председател на Държавната агенция за българите през 2015-2017 г. Според медийни публикации тогава 114 издирвани от Интерпол получили BG гражданство. Когато през 2017 г. Вангелов стана депутат, ДАБЧ бе поета от друг човек на ВМРО - Петър Харалампиев, впоследствие задържан шумно след скандал за търговия с паспорти.

Други от От страната и света

8 г. след като се изнесе, “Карфур” се завръща - купува малки магазини

Преговарят с българска верига, няма да правят хипермаркети  Френската верига “Карфур” прави експанзия в Сърбия, България и Северна Македония, като възнамерява най-късно в началото на 2025 г

На 19 октомври почитаме паметта на Йоан Рилски Чудотворец

Преп. Йоан Рилски Чудотворец. Св. прор. Йоил. Св. мчк Уар На 19 октомври Църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител

Само в "24 часа" на 19 октомври - "Лошият" в клас: какво (не) могат учителите, какво (не) искат родителите - съботен очерк

Само в "24 часа" на 19 октомври четете: "Лошият" в клас: какво (не) могат учителите, какво (не) искат родителите - съботен очерк  Мъже, искащи да са батко от 90-те - пешки в схема на "Биг Брадър" -

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

Израел убил Синуар “случайно”, но “Хамас” няма да спре войната

Човекът, наричан от Израел “ходещ мъртвец”, е ликвидиран случайно в четвъртък. Убийството на лидера на “Хамас” Яхия Синуар в Газа бе изтълкувано като голяма победа след едногодишно издирване на

>