Дечев видя лобизъм в закон, определил 7 пъти по-евтини лекарства за частните болници (Обзор)

12.01.2020 20:30
Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев е категоричен, че трябва “пълен ремонт” на институцията, но той си отива.
Кирил Ананиев

Шефът на НЗОК критикува Ананиев и екипа му за закон, приет при министър Петър Москов

Напуска поста на 12 март, тогава изтича мандатът, за който той поел ангажимент

Лобистки текстове в закон забраняват на здравната каса да иска финансови показатели от частните болници, докато държавните и общинските отчитат как са похарчили парите си. Те били прокарани от здравния министър Кирил Ананиев и екипа му.
Това обвинение отправи шефът на здравната каса д-р Дечо Дечев.

“Второто нещо, което направиха -

извадиха

частните

болници от

задължителните

обществени

поръчки,

които се провеждат, когато се харчи обществен ресурс. Това доведе до огромни девиации. Примерно едно и също конкретно лекарство на един и същи производител, когато се отчита от държавна и общинска болница, се заплаща от касата на 150 лв., а когато се отчита от частна, го плащаме на цена от 1050 лв. Разликата е 7 пъти”, описа д-р Дечев.
“Всеки греши, но разумният човек си вади изводи и не повтаря грешките си. Ние обаче един път пипаме котлона, втори път, трети път - животно да беше, щеше да се научи, че котлонът пари. Ние обаче не се научихме”, коментира гневно той пред “Дарик”.

Промените в закона, атакувани от Дечев, са обнародвани на 15 април 2016 г., показа справка на “24 часа”. Тогава здравен министър е Петър Москов. Според тях, ако лечебно заведение е с над 50% държавна или общинска собственост, задължително прави търгове за лекарства, медицински изделия и т.н. Ако е с над 2/3 частен капитал, не прави.

Управителят на НЗОК остро критикува и случая с обещаните 50 млн. лева от бюджета за заплати на протестиращите медицински сестри, като заключи, че отново “каруцата беше поставена пред коня”.
“Най-парадоксалното е, че това го предлагат хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети. Именно те трябваше да знаят, че това е невъзможно да се случи в един модел, в който приходите на една болница се получават на база дейност. Оказа се, че няма как да се дадат тези 50 млн. лева и беше казано - да ги даде касата. Но как НЗОК да ги даде? Единственият начин е, като се повишат цени на определени дейности. Повишиха се цени, това не доведе до нищо и след 3 месеца тръснахме друга идея, без касата да знае - увеличаваме цени на клинични пътеки, даваме 200 милиона и поставяме фонда пред свършен факт”, заяви Дечев. Според него така реално се наказват работещите болници. 

Д-р Дечев пое управлението на касата след освобождаването на проф. Камен Плочев. Мандатът му изтича след 2 месеца и той даде да се разбере, че не желае да остава начело на НЗОК.
Според него се налага “основен ремонт” на институцията, която по думите му не е адекватна на промените, настъпили в последните 20 години.

6 районни каси

за цялата страна

са достатъчни,

а не 28,
както е в момента, посочи Дечев. Но една година преди парламентарни избори такава ревизия била невъзможна.

“Вече можем да говорим за една организирана система за отчитане на дейности, които са извършени или в по-малък обем, или изобщо не са извършени. Нужна е

ревизия на броя

на болниците

Ако съществуващият ресурс се инвестира в по-малък брой лечебни заведения, отколкото са тези 387, с които касата в момента има договор, парите ще бъдат достатъчни, без да се нарушават достъпът и качеството на лечението. А екипът на МЗ и тази година не успя да свърши националната информационна система. За пореден път и тази година се провали внедряването на електронната борса за лекарствата, за пореден път и тази година темата за промяна на осигурителния модел бе отложена”, продължи с острите критики той.

Много тревожно било положението с медицинските стандарти, правилата, по които се работи. “Фармако-терапевтични ръководства, които определят унисона на терапиите - също нищо не се направи”, изреди още Дечев. А всички тези неща са извън дейността на НЗОК, напомни той.

За да се случи промяната в правилната посока, трябва да има унисон в действията на екипа на касата с екипа на министерството, посочи шефът на касата, визирайки, че сега такъв няма.
“Аз си отивам на 12 март, защото ангажиментът, който съм поел, е за един мандат, който изтича тогава”, обяви Дечев оттеглянето си от поста. 

Бави се пускането в “Държавен вестник” на рамковия договор

Националният рамков договор (НРД) за медицински дейности, който регламентира отношенията на джипитата, специалистите и болниците със здравната каса, все още не е обнародван в “Държавен вестник”, установи “24 часа”.

Това затруднява работата на изпълнителите на медицинска помощ, тъй като с НРД бяха направени редица промени в сектора, които на практика не могат да заработят, докато договорът не се обнародва.

Една от тях е разписването на стандартите за работна заплата в болниците. За тях бе определено, че лечебните заведения ще заделят 50% от приходите си по клинични пътеки, 80% от които, разпределeни в съотношение 1,6:1, ще бъдат съответно за лекари и професионалистите по здравни грижи (медицински сестри, лаборанти, акушери).

Именно това обаче е и причината за забавянето. За да може текстовете, уреждащи разпределението, да влязат в НРД, те трябва да са приети в закон, което наложи да се правят промени в сега действащите разпоредби.

Въпреки че обещанията стандартът за разпределението на заплатите да залегне в НРД 2020 бяха дадени поне месец преди подписването му на 23 декември, необходимите законови промени бяха подготвени едва след Нова година. Миналата седмица Министерският съвет вкара в парламента законопроект за промени в Закона за лечебните заведения, през който се променя и Законът за здравното осигуряване. Именно там е залегнал и необходимият текст за заплатите, но тепърва проектът ще се разглежда от депутатите в ресорната комисия, а след това и в пленарната зала. Парламентът стартира тази сряда новата си сесия след ваканцията за Коледа и Нова година. Не е ясно колко време ще отнеме приемането на две четения на проекта, преди да може да се обнародват и новият закон, и рамковият договор и съответно да започнат да се прилагат.

Други от От страната и света

БДЖ пуска ретро влак по случай празника на Перник

По повод празника на град Перник в събота тръгва специален ретро влак от Централна гара, който също е бил и част от филма за легендарния футболист Гунди

8 г. след като се изнесе, “Карфур” се завръща - купува малки магазини

Преговарят с българска верига, няма да правят хипермаркети  Френската верига “Карфур” прави експанзия в Сърбия, България и Северна Македония, като възнамерява най-късно в началото на 2025 г

На 19 октомври почитаме паметта на Йоан Рилски Чудотворец

Преп. Йоан Рилски Чудотворец. Св. прор. Йоил. Св. мчк Уар На 19 октомври Църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител

Само в "24 часа" на 19 октомври - "Лошият" в клас: какво (не) могат учителите, какво (не) искат родителите - съботен очерк

Само в "24 часа" на 19 октомври четете: "Лошият" в клас: какво (не) могат учителите, какво (не) искат родителите - съботен очерк  Мъже, искащи да са батко от 90-те - пешки в схема на "Биг Брадър" -

100 дни след като всички видяха как Даниел от Перник рита болна жена, е обвинен за убийство (Обзор)

Заради няколкото дни до навършване на пълнолетие младежът може да получи най-много 12 години решетки Близо 3 месеца след появата на клипа, на който хиляди хора видяха как Даниел Петров рита

>