Машина на времето: 5.1.2010 г. Боби Цанков застрелян с 4 куршума

13.01.2020 05:00
Боби Цанков

Двама убийци изстреляха над 15 куршума по Боби Цанков - радиоводещ и автор на скандален роман. От тях смъртоносни са 4 куршума в главата и гръдния кош, съобщава на 6 януари 2010 г. в. “24 часа”.

При стрелбата във входа на жилищна кооперация на столичния бул. “Стамболийски” 30 са ранени познат на Цанков и шофьор от кантората на адвокат Лъчезар Таков, където радиоводещият искал да отиде. Двамата простреляни са откарани във ВМА и са оперирани. 48-годишният тогава Любо Куция е улучен в тазобедрената става. Другият мъж, на 24 г., е прострелян на 2 места, но оцелява.

Покушението се сравнява с убийството през април 2008 г. на Георги Стоев, който също пишеше книги за мафията.

Убийците на Боби Цанков - млади мъже с дебели якета с качулки, изчезват в пресечка на столичния бул. “Стамболийски”. Камерите ги улавят, но кадрите не стигат да бъдат разпознати. Престъплението става на метри от СДВР.

На булеварда е оживено. Боби Цанков пристига с черен джип “Шевролет”, ползван по-рано от Златко Баретата, и паркира на ъгъла с ул. “Цар Самуил”. Радиоводещият има уговорка за консултация в 12 ч с адвокат, но се обажда, че ще закъснее. След като слиза от джипа, отива да си купи нещо. Говори и по телефона. После тръгва към кантората, която е на 3-ия етаж в сграда с безистен. Към 12,20 ч звъни на домофона и от офиса му отварят, но преди да се качи, попада под обстрел от 9-милиметрово оръжие. Убит е на място и остава да лежи в кръв повече от 5 ч, докато криминалистите правят оглед в търсене на следи от стрелците.

В отговор на убийството полицията започва обиски и претърсвания на 5 места. Същия ден са задържани 3 знакови фигури. Стефан Бонев - Сако е пуснат още вечерта без обвинения. Повод за неговата “визита” в районното е твърдение, че бил заплашвал Цанков през ноември заради приказки за Мето Илиянския.

Николай Кокинов, тогава градски прокурор на София, а сега адвокат, съобщава, че се работи по 3 версии за убийството. То е подготвяно 2-3 месеца. Проучвани са навиците и маршрутите на жертвата.

Цанков живеел с дознателка от МВР. Тя е бременна в 5-ия месец, когато ѝ съобщават за убийството. Работи в 6-о районно, по-късно се мести в друго. Двамата с Боби се женят около 2 месеца преди покушението, сватбата им е в парк-хотел “Москва”. Според полицаи Боби бил заплашван, но криел от близките си. Според други не вземал предупрежденията на сериозно. В последните 2-3 седмици от живота си не се оплаквал от нищо, шегувал се както обикновено.

Цанков е само на 30 г., но преживява два бомбени атентата - през 2003-а и 2004 г. Твърдеше се, че те са били за сплашване и че единият не бил за него, а за Антон Милтенов - Клюна, с когото се

познавали. На 15 ноември 2003 г. бомба избухва на перваза на прозореца на жилището на родителите му на ул. “Цар Асен”, Цанков не е засегнат. На 2 юни 2004 г. той оцелява при втори взрив пред дома му. Тогава стана известно, че е бил охраняван от гардове на НСО - пазели го един действащ и един бивш гард. 13 момчета от НСО били засичани в контакти с него. Цанков дори се хвалел, че е ползвал служебната кола на бившия главен прокурор Никола Филчев. Много хора не разбирали кога се шегува и кога казва истината.

Задържат

Маргина

в “Царско

село”

Красимир Маринов - Големия Маргин е задържан във фитнеса на комплекс “Царско село” на 5 януари. Проверени са и негови сподвижници. Въоръжени полицаи са пратени да търсят Малкия Маргин в Пловдив. Прогнозите, че ще ги обвинят за съпричастност към убийството, не се потвърждават.

Големия Маргин казва, че не познава Цанков, но се забавлява със статиите му. Маргина е уличен само за наркомрежа, но после делото е прекратено.

“Имаме ясна представа, макар и според първоначалните данни, какъв е мотивът за убийството”, заявява тогавашният главен прокурор Борис Велчев. До днес мотивът не е ясен, не са заловени нито стрелците, нито поръчителите на убийството.

Защитен свидетел проговорил за

убийството, после се отметнал

“В България няма мафия! В България има хора, които изскачат отнякъде, набират една скорост, след това някой ги гръмва и те приключват! Когато има мафия, има ред! През годините аз се запознах с тези хора по много неведоми пътища”, казва веднъж Боби Цанков. Приживе открито говори, че бил близък с убитите Иво Карамански, Антон Милтенов - Клюна и Косьо Самоковеца. Покрай Клюна се запознал с Димитър Вучев - Демби. Те не се притеснявали да говорят пред него, а той стоял, слушал и гледал.

Според една от версиите убийството му е предизвикано от спекулации за неговите връзки и изказвания за делата на мутрите. Според друга е станал мишена на информатор на службите, който се страхувал да не бъде осветен. Третата е, че Боби Цанков бил готов да свидетелства или да помогне тайно на разследване за престъпление и убийците трябвало да му “запушат устата”. Боби Цанков имал уговорка да отиде в прокуратурата в деня на убийството между 13 и 13,30 ч. Адвокатската кантора е на няколко минути път от Съдебната палата, но Цанков не стига до кабинета на градските прокурори. По-късно свидетел, на когото е обещана защита, сочи “голям играч от подземния свят” като поръчител на убийството. Разследването обаче се проваля, тъй като в решителния момент той се отмята.

Борис Цанков е роден през 1979 г., завършил е СМУ “Любомир Пипков”. От добро семейство е - майка му е музикален редактор, бащата работи в оркестъра на БНР.

Името на Боби Цанков нашумява 6 г. и половина преди убийството му. На 24 юни 2003 г. той е отведен в полицията, след като бизнесдамата Валя Червенкова подава сигнал, че е измамена с 50 хил. лв. срещу обещание за реклама. Стига се до дело. Районният съд оправдава Цанков, но през май 2007 г. градският го осъжда условно. Срещу Цанков е имало и други дела по сигнали за измами, които са прекратени след смъртта му.

Прокурор

3 г. с

охрана след

атентата

След убийството на Боби Цанков на 2-ма прокурори на ръководни постове в София е назначена охрана. Те са водели разговори не само с радиоводещия преди покушението, но и със свидетел, който обещавал разкрития за смъртта му. Убийството на Цанков става в разгара на 2 операции на МВР - едната срещу бандата за отвличания на Наглите. Един от прокурорите е бил под охрана 3 г. Той вече не е магистрат.

Други от От страната и света

Подпалиха офиса на партия "Величие" във Варна

Офисът на партия "Величие" във Варна е бил подпален, като сигнал за пожара е подаден тази сутрин в 3:46, съобщават от пресцентъра на полицията в морския град

Полицията предприема мерки за опазване на реда в София преди мача между Левски и ЦСКА

Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) предприема мерки за охрана на обществения ред и безопасност на движението в столицата преди, по време и след футболната среща между отборите на ПФК

Интензивен трафик на някои от граничните пунктове по границата с Румъния

Интензивен е трафикът на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) по границата с Румъния. Това съобщават от Главна дирекция „Гранична полиция" на МВР на интернет страницата

Общо 90 пожара са загасени в страната през денонощието, трима души са пострадали

Общо 90 пожара са загасени в страната през изминалото денонощие, трима души са пострадали, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР, на сайта на ведомството

В 16 града у нас ръстът на продажби на имоти е 10%, Бургас е на първо място

Българинът продължава да инвестира в недвижими имоти. Данните са на Агенцията по вписванията и сочат сериозен ръст на сделките с недвижими имоти през третото тримесечие на настоящата година

>